Αγκάθι στα πλευρά της κυβέρνησης αποδεικνύεται το αντεργατικό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, καθώς η κυβέρνηση έκλεισε το μάτι στους ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών πλατφορμών με τη θέσπιση του πλαισίου για «συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου», αλλά κατάργησαν εγκύκλιο της Διεύθυνσης Ατομικών Ρυθμίσεων επί υπουργίας Γιάννη Βρούση, η οποία έπαιρνε σαφή θέση υπέρ της εξαρτημένης μορφής εργασίας για τους «διανομείς προϊόντων (εστίασης) μέσω πλατφόρμας».
Τη διάσταση αυτή ανέδειξε με ανάρτησή του στα social media ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Ραγκούσης. «Οι εταιρείες ντελίβερι #cancel_efood μπορούν τώρα και εκβιάζουν με απόλυση τους εργαζόμενους αν δεν δεχτούν να δουλέψουν ουσιαστικά ως δούλοι, γιατί με τον εργασιακό νόμο 4808/21 οι αδίστακτοι Μητσοτάκης – Χατζηδάκης κατήργησαν τη δική τους εγκύκλιο (Βρούτσης Νοέμβριος 2020), η οποία καθόριζε αποκλειστικά σχέση μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους διανομείς» σημειώνει και καταλήγει λέγοντας: «Η μεροληψία αυτής της συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας υπέρ των κάθε λογής συμφερόντων, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο».
«Όχι στα Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών»
Η εγκύκλιος δημοσιεύτηκε στις Νοεμβρίου του 2020 (αρ. Πρωτ: 45628/414) και στα συμπεράσματα αποσαφηνίζεται πως το καθεστώς εργασίας των διανομέων που απασχολούνται σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες προσιδιάζει «στη φύση και τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης σχέσης εργασίας και πάντως δεν είναι συμβατή με την αμοιβή των εν λόγω εργαζόμενων με Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (πρώην τίτλος κτήσης)».
Αναλυτικά, στα συμπεράσματα της εγκυκλίου παρατίθενται τα εξής:
«Βάσει των ανωτέρω διαλαμβανόμενων, το είδος της απασχόλησης των διανομέων προϊόντων (εστίασης) μέσω πλατφόρμας, ανάλογα με τη φύση και τα χαρακτηριστικά της κατά περίπτωση παρεχόμενης εργασίας ή υπηρεσίας, μπορεί να προσιδιάζει είτε στη φύση και τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης σχέσης εργασίας, οπότε τα πρόσωπα αυτά υπάγονται στο ασφαλιστικό καθεστώς του e-ΕΦΚΑ/π. ΙΚΑ, είτε στη φύση και τα χαρακτηριστικά της παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, ως ελευθέριου επαγγέλματος, οπότε τα πρόσωπα αυτά υπάγονται στο ασφαλιστικό καθεστώς του e-ΕΦΚΑ/π. ΟΑΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, στο υπό εξέταση θέμα, λαμβάνοντας υπόψη και την απάντηση του Δικαστηρίου της ΕΕ, το είδος της σύμβασης εργασίας όσων απασχολούνται στη διανομή προϊόντων (εστίασης), προσιδιάζει στη φύση και τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης σχέσης εργασίας και πάντως δεν είναι συμβατή με την αμοιβή των εν λόγω εργαζόμενων με Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (πρώην τίτλος κτήσης), το οποίο ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, εντελώς ευκαιριακού και περιστασιακού χαρακτήρα.
Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι αρμόδιοι να ελέγξουν τα πραγματικά περιστατικά της κάθε περιπτώσεως ξεχωριστά και βάσει αυτών να κρίνουν τον προσήκοντα τρόπο αμοιβής και ασφάλισης».
Η εγκύκλιος:
Η «κερκόπορτα» Χατζηδάκη
Ο Κωστής Χατζηδάκης αποφάσισε να λύσει τον γόρδιο δεσμό, προχωρώντας σε νομοθετικό ντελίβερι για χάρη των ιδιοκτητών ηλεκτρονικών πλατφορμών. Με το αντεργατικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Ιούνιο και προβλέπει την κατάργηση του οκταώρου μέσω της απλήρωτης εργασίας για να… μαζεύουν οι εργαζόμενοι ελιές, έθεσε το πλαίσιο των προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν εργοδότες και εργαζόμενοι με «συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου». Χρησιμοποιώντας ως αντιπερισπασμό τις ρυθμίσεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα αλλά και την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ο υπουργός πέρασε κάτω από τα ραντάρ τις προβλέψεις του άρθρου 69, οι οποίες επιτρέπουν σε κερδοφόρες εταιρίες του κλάδου (όπως η efood) να καταπατούν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα τη στιγμή που ευαγγελίζονται τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Το περιεχόμενο του άρθρου 16:
Συμβατική σχέση ψηφιακών πλατφορμών με παρόχους υπηρεσιών
1. Οι ψηφιακές πλατφόρμες συνδέονται με τους παρόχους υπηρεσιών με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου.
2. Η σύμβαση μεταξύ ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών τεκμαίρεται ότι δεν είναι εξαρτημένης εργασίας, εφόσον ο πάροχος υπηρεσιών δικαιούται, βάσει της σύμβασής του, σωρευτικά:
α) Να χρησιμοποιεί υπεργολάβους ή υποκατάστατους για να παρέχουν τις υπηρεσίες που έχει αναλάβει να προσφέρει. Η προϋπόθεση αυτή πληρούται, ακόμη και αν η ψηφιακή πλατφόρμα αξιώνει οι υπεργολάβοι και υποκατάστατοι του παρόχου υπηρεσιών να έχουν υποβληθεί σε εκπαίδευση ή να φέρουν στολή ή να τηρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας ή να έχουν τύχει των κατάλληλων εξετάσεων υγείας και γενικότερα να συμμορφώνονται προς τους γενικούς όρους παροχής υπηρεσιών, υγιεινής και ασφάλειας που ισχύουν για τους παρόχους υπηρεσιών που συνδέονται συμβατικώς με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.
β) Να επιλέγει τα διάφορα έργα που η ψηφιακή πλατφόρμα του προτείνει να αναλάβει ή να θέτει μονομερώς ο ίδιος τον μέγιστο αριθμό τέτοιων έργων που εκάστοτε θα αναλαμβάνει, ο οποίος μπορεί και να μεταβάλλεται, υπό την προϋπόθεση ότι πάντοτε καθορίζεται μονομερώς από τον ίδιο.
γ) Να παρέχει τις ανεξάρτητες υπηρεσίες του προς οποιονδήποτε τρίτο ή να εκτελεί έργα για οποιονδήποτε τρίτο, συμπεριλαμβανομένων ανταγωνιστών της ψηφιακής πλατφόρμας.
δ) Να καθορίζει ο ίδιος τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του, εντός δεδομένων χρονικών πλαισίων, προσαρμόζοντάς τον στις προσωπικές του ανάγκες και όχι με βάση τα συμφέροντα της ψηφιακής πλατφόρμας.
Βαφτίζει fake news την αλήθεια η ΝΔ
Η Πειραιώς, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψει την πραγματικότητα, χαρακτηρίζει «fake news της Κουμουνδούρου» όσα αποκρουστικά ήρθαν στο φως με τις εργοδοτικές πρακτικές της efood. «Σε αντίθεση με τα άθλια fake news του συστήματος της Κουμουνδούρου, όχι μόνο η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καμία σχέση με το νόμο Χατζηδάκη, αλλά τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες ενισχύθηκαν από τον συγκεκριμένο νόμο καθώς εισήγαγε τον συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επέβαλε συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης» αναγράφεται στη σημερινή ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Fake News της ΝΔ, με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης να μην ευθυγραμμίζεται καν με την εγκύκλιο του τέως υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.