#cancel_efood: Όταν ο Μητσοτάκης δεσμευόταν για προστασία και ασφάλιση των διανομέων (Video)

#cancel_efood: Όταν ο Μητσοτάκης δεσμευόταν για προστασία και ασφάλιση των διανομέων (Video)

Λίγο πριν τεθεί προς ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη που θέσπισε την απλήρωτη εργασία, ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας για να μιλήσει για το «συναρπαστικό ταξίδι της αναγέννησης» που ξεκινούσε για τη χώρα. 

Περίπου τρεις μήνες μετά τη ψήφιση του, το ταξίδι αυτό αποδεικνύεται εφιάλτης εργασιακής επισφάλειας, εργοδοτικού εκβιασμού και εξαΰλωσης εργασιακών δικαιωμάτων για εκατοντάδες διανομείς και ταχυμεταφορείς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πρακτικές της efood.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις «οκτώ τομές» του νομοσχεδίου με τον προκλητικό τίτλο: «Προστασία της Εργασίας». Μία εξ αυτών αφορούσε το πλέγμα ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους σε ντελίβερι και ταχυμεταφορές. «Τομή πέμπτη» είπε και πρόσθεσε: «Η ειδική φροντίδα για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε υπηρεσίες που παρέχονται από τις ψηφιακές πλατφόρμες, έναν κλάδο ο οποίος διαρκώς διευρύνεται και απαιτεί πλέον τους δικούς του κανόνες.

Στο εξής, λοιπόν, τα αυτοαπασχολούμενα παιδιά των κούριερ και των ντελίβερι θα έχουν προστατευτικά κράνη και οχήματα μετακίνησης από τις εταιρείες τους και θα λειτουργούν όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι με ασφάλιση και εφόσον το επιθυμούν με συνδικαλιστική εκπροσώπηση».

Μάλιστα, ενοχλημένος από την κριτική και την εκπεφρασμένη πρόθεση καταψήφισης του νομοσχεδίου από τη Φώφη Γεννηματά, ρώτησε απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ: «Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση – ασφάλιση των ταχυμεταφορέων;». Η ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν διάχυτη, με την κ. Γεννηματά να δίνει πληρωμένη απάντηση: »Θα μας πείτε εσείς γιατί δεν θα ψηφίσετε…». 

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εργασίας. Κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ο Κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκε ότι «το νομοσχέδιο το οποίο κατοχυρώνει τα δικαιώματα τα συνδικαλιστικά, αλλά και τα δικαιώματα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στα ντελίβερι». Κλείνοντας τη διαδικασία κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου, ο υπουργός σημείωσε: «Οι αυτοαπασχολούμενοι στα ντελίβερι θα έχουν το δικαίωμα να συνδικαλίζονται, αλλά κυρίως θα έχουν προστασία για την υγεία και την ασφάλειά τους χάρη σε αυτό εδώ το ¨κατάπτυστο¨ κατά τα άλλα νομοσχέδιο».

Παράλληλα, οι βουλευτές της πλειοψηφίας διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους για τις «θετικές» προβλέψεις του νομοσχεδίου, ασκώντας δριμεία κριτική στα κόμματα της συμπολίτευσης που καταψήφισαν. «Είστε αντίθετοι με τα προνόμια και τις διευκολύνσεις προς εργαζόμενους σε ντελίβερι και κούριερ;» διερωτήθηκε ο Διονύσης Σταμενίτης, ενώ ο Γιάννης Ανδριανός έκανε ειδική μνεία «στις πολύ σημαντικές προβλέψεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ντελίβερι και κούριερ, αλλά και σε ψηφιακές πλατφόρμες, εργαζόμενους ενός κατώτερου θεού μέχρι τώρα μόνο και μόνο γιατί η νομοθεσία δεν είχε προβλέψει τις εξελίξεις της εργασιακής πραγματικότητας».

Αναμφίβολα την παράσταση είχε κλέψει η Άννα Καραμανλή, η οποία είπε με δηκτικό ύφος στην αντιπολίτευση: «Λέτε ότι αγωνιάτε για τους νέους τη διαγενεακή αλληλεγγύη και το σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο και την ίδια στιγμή αρνείστε τις ρυθμίσεις που εισάγουμε για τα νέα παιδιά, αλλά και για τους μεγαλύτερους που εργάζονται ως ντελίβερι ή κούριερ, που για πρώτη φορά αντιμετωπίζονται ως κανονικοί εργαζόμενοι και αποκτούν δικαιώματα ανάλογα με αυτά των εργαζομένων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, που για πρώτη φορά οι συνεργατικές ψηφιακές πλατφόρμες υποχρεώνονται να τους παρέχουν πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια, που οι γυναίκες και οι άνδρες που μας εξυπηρέτησαν με το μηχανάκι τους στην καραντίνα όσο κανένας άλλος παύουν να είναι αόρατοι.

Αποκτούν επαγγελματική οντότητα, αποκτούν επιτέλους συνδικαλιστικά δικαιώματα και μπορούν να συστήνουν οργανώσεις, να διαπραγματεύονται και να καταρτίζουν συλλογικές συμφωνίες καθώς και να απεργούν».

Documento Newsletter