ΕΕ και Βρετανία κονταροχτυπιούνται για τους όρους που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές λίγο προτού εκπνεύσει η προθεσμία
Ευρωπαϊκή Ενωση και Βρετανία πρέπει να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή εμπορική συμφωνία εντός της επόμενης εβδομάδας, καθώς η προθεσμία λήξης της μεταβατικής περιόδου, 31η Δεκεμβρίου, είναι πλέον πολύ κοντά αν λάβει κάποιος υπόψη τις αργές ευρωενωσιακές διαδικασίες επικύρωσης.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τότε, τα κόστη για εισαγωγές και εξαγωγές θα αυξηθούν λόγω των δασμών που θα επιβληθούν. Ετσι θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη των Βρετανών πολιτών, αφού οι τιμές σε πολλά προϊόντα θα αυξηθούν. Επίσης τα βρετανικά προϊόντα θα γίνουν πιο ακριβά στην ΕΕ, καθιστώντας δυσχερή για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της νήσου τη διατήρηση των τρεχουσών θέσεων εργασίας.
Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης
Η Βρετανία έχει πάψει να αποτελεί μέλος της Ενωσης από την 31η Ιανουαρίου 2020, μπαίνοντας σε μια εντεκάμηνη μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει στους όρους με τους οποίους θα συνεχίσει να συνυπάρχει με την ενωμένη Ευρώπη. Το ογκώδες, εξακοσίων σελίδων κείμενο στο οποίο βασίζεται η διαπραγμάτευση δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιευτεί για να γνωρίζουμε ακριβώς τους όρους της συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, αγκάθια των διαπραγματεύσεων αποτελούν τα δικαιώματα αλιείας και οι όροι ίσου ανταγωνισμού. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, θέλοντας να προστατέψει τον ελεύθερο χαρακτήρα του εμπορίου στην επικράτειά της, ζητά αυστηρούς κανόνες από τη Βρετανία σε πεδία όπως τα εργατικά δικαιώματα, η προστασία του περιβάλλοντος και, το κυριότερο, οι κρατικές επιχορηγήσεις. Η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να δώσει στη Βρετανία πρόσβαση στις αγορές της αν υπάρχει η πιθανότητα οι βρετανικές επιχειρήσεις να εισπράττουν κρατική βοήθεια για να υπερφαλαγγίσουν τους ηπειρωτικούς ανταγωνιστές τους. Επίσης, δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας των δύο μερών, ο όγκος του εμπορίου είναι μεγάλος. Ετσι, αν η Βρετανία θέλει πρόσβαση στην ενιαία αγορά με μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις, πρέπει να συμφωνήσει σε αυστηρότερους κανόνες απ’ ό,τι π.χ. ο Καναδάς και η Ιαπωνία, πράγμα που δεν φαίνεται διατεθειμένη να πράξει.
Αντιπολίτευση σε σύγχυση
Αίνιγμα παραμένει η στάση που θα κληθεί να τηρήσει η αντιπολίτευση των Εργατικών όταν η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία με την ΕΕ. Πάγια θέση του κόμματος, επί των ημερών τόσο του προηγούμενου επικεφαλής Τζέρεμι Κόρμπιν όσο και του τωρινού Κιρ Στάρμερ, είναι η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος θα βρεθούν προ ενός καθοριστικού διλήμματος: αν ψηφίσουν κατά μιας οποιασδήποτε συμφωνίας, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσουν τη χώρα σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία, σε περίπτωση που υπάρξουν αρκετοί Συντηρητικοί που θα ψηφίσουν αντίθετα από την κομματική τους γραμμή. Από την άλλη, αν υπερψηφίσουν μια συμφωνία ή απόσχουν από την ψηφοφορία, κινδυνεύουν να υπονομεύσουν το κύρος του κόμματος και να τραυματίσουν τη συνέπεια των φιλοευρωπαϊκών του θέσεων. Οπως και να έχει, η ηγεσία των Εργατικών πρέπει να περάσει από μια στενωπό, ενώ για να αποφύγει έναν εσωκομματικό «ύφαλο» αποκατέστησε τον Κόρμπιν την περασμένη Τρίτη στη θέση του ως μέλους μετά την αποπομπή του στις 29 Οκτωβρίου εξαιτίας της επικριτικής του στάσης απέναντι στην απόφαση της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με τον αντισημιτισμό στο Εργατικό Κόμμα.