Bypass στο κανόνι με εταιρεία-πατρόν

Bypass στο κανόνι με εταιρεία-πατρόν

Καταγγελίες εργαζομένων για νέα εταιρεία που εκμεταλλεύεται τη Raxevsky με τις οφειλές εκατομμυρίων

Σε σοβαρότατες καταγγελίες, οι οποίες έχουν τεθεί και υπόψη των εισαγγελικών αρχών, έχουν προχωρήσει οι πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας Raxevsky. Οπως καταγγέλλουν, αν και η εταιρεία χρωστά δεδουλευμένα και έχει χρέη εκατομμυρίων σε δημόσιο και προμηθευτές, εδώ και κάποιους μήνες έχει εμφανιστεί μια νέα εταιρεία η οποία εκμεταλλεύεται τον ιστότοπο και τη φήμη της δραστηριοποιούμενη και πάλι στην αγορά.

Τον περασμένο Ιούλιο πρώην εργαζόμενοι της Raxevsky κατέθεσαν συμπληρωματικό υπόμνημα ενώπιον της Οικονομικής Εισαγγελίας. Είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά τον Ιούνιο του 2019 με την οποία ζητούσαν να διερευνηθεί κατά πόσο έχει τηρηθεί η συμφωνία εξυγίανσης μεταξύ εταιρείας και εργαζομένων καθώς και η διάπραξη τυχόν άλλων ποινικών αδικημάτων τόσο σε βάρος τους όσο και σε βάρος του δημοσίου. Η οικονομική εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα η οποία έκτοτε, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εταιρεία με την ίδια επωνυμία

Στο συμπληρωματικό τους υπόμνημα οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι από τον περασμένο Μάιο εμφανίστηκε μια νέα εταιρεία με την ίδια επωνυμία η οποία λειτουργεί την ιστοσελίδα-ηλεκτρονικό κατάστημα raxevsky.com, παρότι η εταιρεία έχει οφειλές εκατομμυρίων και η επωνυμία της έχει κατασχεθεί λόγω οφειλών. Πράγματι στις 23 Μαΐου 2019 συστάθηκε η εταιρεία Style and Beauty Fashion ΙΚΕ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ και έχουν τεθεί υπόψη των εισαγγελικών αρχών. Ολα αυτά μόλις ενάμιση μήνα μετά το λουκέτο που έβαλε η ελληνική εταιρεία γυναικείας ένδυσης Raxevsky.

Μεταξύ των ιδρυτών εμφανίζεται πρόσωπο το οποίο, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, ήταν επί χρόνια στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Μουρτζούχου, συζύγου της Ελένης Ραξέφσκι και ιδρυτή της εταιρείας το 1976.

Μάλιστα η Style and Beauty Fashion εδρεύει στο Περιστέρι (όπου και η έδρα της Raxevsky), ενώ σκοπός της είναι μεταξύ άλλων το «Λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, απομιμήσεων καταστημάτων, υποδημάτων με αλληλογραφία μέσω διαδικτύου κτλ». Αντικείμενο παρόμοιο με αυτό της Raxevsky.

Δεν ήταν όμως και το μοναδικό σημείο που κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στις εισαγγελικές αρχές. Η εν λόγω εταιρεία άρχισε να χρησιμοποιεί την ιστοσελίδα της Raxevsky, η οποία είχε κατοχυρωθεί από τον Απρίλιο του 2001 στη Raxevsky SA. Μάλιστα η κατοχύρωση της ονομασίας φέρεται να έληξε στις 30 Απριλίου 2019 και ανανεώθηκε στις 3 Μαΐου 2019. Τον ίδιο μήνα που ιδρύθηκε η νέα εταιρεία.

Χρήση της raxevsky.com

Η Style and Beauty Fashion άρχισε να διακινεί γυναικεία ρούχα μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος από τη raxevsky.com, ενώ στην ίδια ιστοσελίδα για μήνες αναφερόταν ότι η μάρκα υπάρχει εδώ και 30 χρόνια, χωρίς φυσικά καμία αναφορά στη χρεοκοπία.

Συγκεκριμένα, στην ενότητα «Σχετικά με εμάς» αναφερόταν: «Η Raxevsky, μια μάρκα που, όσες έχετε γνωρίσει, την εμπιστεύεστε για την ποιότητα και τον σχεδιασμό των ρούχων, αλλά και για τη λογική πάντα σχέση ποιότητας – τιμής, μπορεί να σας εξυπηρετεί μέσω ενός ανανεωμένου ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) που μπορείτε να “επισκέπτεστε” όποια ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Με τη γνωστή, προσαρμοσμένη στον ελληνικό γυναικείο σωματότυπο εφαρμογή των ρούχων και την προσεχτική ενσωμάτωση των επιταγών της μόδας, η Raxevsky έχει αφιερώσει 30 χρόνια για να κρατάει ικανοποιημένες τις πολλές χιλιάδες πελάτισσές της σε όλη τη χώρα».

Με λίγα λόγια η νέα εταιρεία ξεκίνησε να έχει εμπορική δραστηριότητα εκμεταλλευόμενη τον ιστότοπο και τη φήμη της υπερχρεωμένης Raxevsky.

Μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας των εργαζομένων το κείμενο άλλαξε, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το ποιοι πραγματικά βρίσκονται πίσω από τη νέα αυτή εταιρεία. «Πώς είναι δυνατόν να εμφανίζεται στην αγορά εκμεταλλευόμενη τη φήμη της εταιρείας Raxevsky, ενόσω υπάρχουν εκατομμύρια χρέη στο δημόσιο, σε τράπεζες και στους τέως εργαζόμενούς της, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αντιδράσει η πολιτεία προκειμένου να προστατέψει αφενός τα συμφέροντά της, αφετέρου τη δικαιική τάξη και την υγιή επιχειρηματικότητα; Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου θα μπορούσαν να εξελίσσονται ανεμπόδιστα τέτοια φαινόμενα;» αναρωτιέται στο Documento o δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος ο οποίος εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της Raxevsky.

Το προφίλ της Raxevsky

Η εταιρεία που ιδρύθηκε από την αποβιώσασα Ελένη Ραξέφσκι και τον σύζυγό της Γιώργο Μουρτζούχο το 1976 με την εμπορική ονομασία Helens’ Club AE και έκλεισε ύστερα από 43 χρόνια λειτουργίας τον περασμένο Φεβρουάριο έχει χρέη τα οποία υπολογίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπου 25 εκατ. ευρώ. Παρότι είχε υπογραφεί συμφωνία εξυγίανσής της με τις τράπεζες η οποία επικυρώθηκε στα τέλη του 2016, δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τη διακοπή λειτουργίας της. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη ανάπτυξή της στο παρελθόν (είχε φτάσει να έχει περισσότερα από 50 καταστήματα εταιρικά και franchise), όταν πτώχευσε είχε απομείνει γυμνή από περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να εκποιηθούν, όπως ακίνητα ή εμπορεύματα, για την πληρωμή έστω μέρους των οφειλών. Σημειώνεται ότι η Mini Raxevsky AE είναι διαφορετική εταιρεία, με αντικείμενο το παιδικό ένδυμα, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά με καταστήματα σε Ελλάδα και άλλες οκτώ χώρες. Ιδρυτές της είναι η Δήμητρα Ραξέφσκι, αδερφή της Ελένης, και ο Αβεντίς Μπαλιάν.

Documento Newsletter