Business plan από Τραμπ με εθνοκάθαρση στη Γάζα

Business plan από Τραμπ με εθνοκάθαρση στη Γάζα

Ο Ντ. Τραμπ με τον Μπ. Νετανιάχου στη συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα. Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου για τη Γάζα προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις και βρήκε ευήκοα ώτα μόνο στον πρωθυπουργό του Ισραήλ και στους ακροδεξιούς συμμάχους του

Στην αργκό των επιχειρήσεων ονομάζεται pitching. Πρόκειται για το «πλασάρισμα» μιας επιχειρηματικής ιδέας με την οποία αυτός που την παρουσιάζει ευελπιστεί ότι θα «ψήσει» τους πιθανούς επενδυτές ώστε να στηρίξουν το εγχείρημα. Αν η παρουσίαση συνοδεύεται από στοιχεία, αριθμούς κ.λπ. που εγγυώνται ένα εύλογο περιθώριο κέρδους για τους υποψήφιους αγοραστές, ξεκινάει η διαπραγμάτευση για συμφωνία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που ηγείται της αμερικανικής κυβέρνησης των δισεκατομμυριούχων, τα ξέρει αυτά από μικρό παιδί και σε όλη την πορεία του στις επιχειρήσεις μιλάει για το πόσο καλός είναι στο να κλείνει «deals». Ομως, μετά τη συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσα στην εβδομάδα, όλος ο πλανήτης –εκτός ίσως από την ισραηλινή ακροδεξιά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ– αναρωτιέται αν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος ξέρει από pitching.

Η πρότασή του να περάσει η μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας υπό αμερικανική ιδιοκτησία («θα μας ανήκει» είπε), με την παράλληλη υποχρεωτική μετακίνηση των κατοίκων της «σε υπέροχους άλλους προορισμούς», όπως στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, ούτως ώστε να ακολουθήσουν η ανοικοδόμησή της και η μετατροπή της σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» δεν μπορούσε αρχικά να καταλάβει κανείς σε ποιον απευθύνεται. Κι αυτό γιατί πολύ απλά κανείς δεν θέλει να αποδεχτεί την ιδέα ότι μετά τη μαζική γενοκτονική σφαγή επί έναν και πλέον χρόνο οι Παλαιστίνιοι θα μετακινηθούν υποχρεωτικά εκτός Γάζας. Αυτό εξ ορισμού αποτελεί εθνοκάθαρση με βάση το διεθνές δίκαιο. Παρά ταύτα η ισραηλινή ηγεσία έδειξε να την καλοδέχεται, με τον υπουργό Αμυνας να δίνει εντολές στον στρατό να ετοιμάζεται για επιχείρηση εκκένωσης της Γάζας ούτως ώστε, όπως διευκρίνισε έπειτα από πιέσεις και αντιδράσεις, ο Τραμπ μετά την «οικειοθελή αποχώρηση» των Παλαιστινίων να την περάσει στον έλεγχο των ΗΠΑ.

Υπ’ ατμόν η εκεχειρία

Αν η πρόταση δεν αποτελεί μέρος διαπραγματευτικής τακτικής για την επίλυση του μεσανατολικού γενικά, που αργότερα θα μετακινηθεί σε πιο πραγματιστικό περιεχόμενο, η κυβέρνηση Τραμπ θα βρεθεί διεθνώς απομονωμένη με στήριξη μόνο από μια μικρή μερίδα της πολιτικής τάξης του Ισραήλ, ήτοι της ακροδεξιάς, του Νετανιάχου, του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και του πρώην υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Το γεγονός δε ότι η πρόταση αυτή αφορά την περιβόητη για την ακραία πολιτική αστάθειά της Μέση Ανατολή και ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από όλους τους τοπικούς παίκτες, από τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο μέχρι και το Ιράν, προμηνύει ραγδαία αύξηση της έντασης και της επιθετικότητας εναντίον του Ισραήλ. Δημιουργεί και άλλο ένα άμεσο πρόβλημα: θέτει εν αμφιβόλω τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, που ο Τραμπ προσπάθησε να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι ο ίδιος πέτυχε και όχι ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν.

Σε κάθε περίπτωση και μόνο η διατύπωση της… πρότασης real estate για τη Γάζα –παρεμπιπτόντως θυμίζει κι ένα προπαγανδιστικό βίντεο που είχε κυκλοφορήσει προ μηνών από την ισραηλινή κυβέρνηση και έδειχνε την περιοχή ως τουριστικό θέρετρο– αλλάζει πλήρως τη γενική αντίληψη για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και τον τερματισμό της. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για Γάζα και Δυτική Οχθη αλλά και για το Ισραήλ είναι συγκεκριμένα.

Το βασικό μοντέλο είναι η λύση των δύο κρατών, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στην τωρινή ισραηλινή ηγεσία. Στη βάση αυτού είναι ξεκάθαρο ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί θεωρούνται από τη διεθνή κοινότητα παράνομοι.

Πολλά τα ερωτήματα

Πρακτικά, σε περίπτωση που ο Ντ. Τραμπ προσπαθήσει όντως να προχωρήσει στην «κατοχή» της Λωρίδας της Γάζας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει είναι εξίσου μεγάλο με το να πείσει όλο τον κόσμο ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο δεν σημαίνουν τίποτα. Οι χώρες που παραδοσιακά είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, πέραν του Ισραήλ, δηλαδή η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και γενικά οι μοναρχίες του Κόλπου, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθούν καμία άλλη λύση πέρα από αυτή των δύο κρατών.

Τι θα συμβεί με τις αμερικανικές βάσεις που διατηρούν οι ΗΠΑ σε πολλές από αυτές τις χώρες σε περίπτωση που ο Τραμπ επιχειρήσει να υλοποιήσει την πρότασή του; Ο τρόπος επιβολής της πολιτικής του μέχρι τώρα στη μόλις τριών εβδομάδων δεύτερη θητεία του είναι οι απειλές για δασμούς ή άλλες κυρώσεις. Η Μέση Ανατολή όμως δεν είναι Δανία ούτε Μεξικό και Καναδάς κι αυτό είναι ένα μάθημα που παίρνουν οι ΗΠΑ διαχρονικά και ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία.

Διαβάστε επίσης

Τέμπη: Η τεχνική ομάδα Κοκοτσάκη θέτει θέμα νομιμότητας και αξιοπιστίας των βίντεο Καπερνάρου

Σκάνδαλα αναθέσεων 3,3 εκατ. ευρώ – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Έγκλημα Τέμπη: Νέα βίντεο με την εμπορική αμαξοστοιχία κατατέθηκαν ξαφνικά στον ανακριτή – Νέα ερωτηματικά (Video)

Το όνειρο για σπίτι έγινε εφιάλτης με εξώσεις – Δανειολήπτες με ρήτρα ελβετικού φράγκου μιλούν στο Documento

Documento Newsletter