Ενεργειακά deals και αύξηση των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας ήταν τα κυρίαρχα ζητήματα κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να διατρανώνει τη στήριξή του στην ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας, αλλά να αποφεύγει να το ανακοινώσει.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, ενώ προέβησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για την εμβάθυνσή τους» αναφέρει η λιτή και ολιγόλογη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, λίγο πριν τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Διαβάστε επίσης: «Εν κρυπτώ» συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε αναλυτική αναφορά στο περιθώριο αύξησης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας «σε κάθε πεδίο κοινού ενδιαφέροντος», με ειδική αναφορά στο διμερώς αυξανόμενο εμπόριο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Ντ. Κοβατσέφσκι για την ισχυρή ελληνική υποστήριξη στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως ανακοίνωσε επίσημα η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, Κοβατσέφσκι και Μητσοτάκης έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, με ειδική αναφορά στα κοινά έργα για την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στη σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.
«Είχα μια φιλική και ανοιχτή συζήτηση. Η Βόρεια Μακεδονία έχει ισχυρή ελληνική υποστήριξη στη διαδικασία της ένταξης στην Ε.Ε. Μιλήσαμε επίσης για τη συνεργασία μας ως μέλη του ΝΑΤΟ και τις διμερείς σχέσεις που δυναμώνουν» έγραψε στα κοινωνικά του δίκτυα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, την ώρα που ο Έλληνας ομόλογός του έχει αποφύγει να κάνει κάποια ανάρτηση, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ήταν εξαιρετικά φειδωλό για το περιεχόμενο της συνάντησης.