Βρυξέλλες: Προετοιμάζουν τη λιτότητα στο όνομα της «αλληλεγγύης»

Βρυξέλλες: Προετοιμάζουν τη λιτότητα στο όνομα της «αλληλεγγύης»

Μετά και τη νέα αναβολή της έναρξης της Συνόδου Κορυφής και με αντικείμενο το Ταμείο Ανάκαμψης η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά τις μεγάλες παρεμβάσεις που επιχειρούν οι σκληρές χώρες της Ε.Ε. ζητώντας ουσιαστικά αυστηρές προϋποθέσεις μνημονιακής έμπνευσης.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως είναι τέτοιες οι πιέσεις από τα ευρωπαϊκά «γεράκια» που οποιαδήποτε συμφωνία θα απέχει πολύ από την υπόσχεση «αλληλεγγύης» στην κρίση της πανδημίας πλησιάζοντας περισσότερο σε αποικιακούς όρους.

Σημειώνεται πως η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας, μετά την παρουσίαση της νέας πρότασης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ, από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 390 είναι επιχορηγήσεις και τα 360 είναι δάνεια.

Μέσα στο παιχνίδι των εντυπώσεων αρκετοί ηγέτες δηλώνουν αισιόδοξοι, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι αντιλαμβάνονται πως η συμφωνία θα απέχει πολύ από τους διθυραμβικούς πανηγυρισμούς που είχαν προετοιμάσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ακόμα και αν «κλείσει» η διαπραγμάτευση εντός της ημέρας, αφού πιέζει για μια λύση τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία, το αποτέλεσμα των συμβιβασμών δεν θα είναι ούτε καν αυτό που είχε παρουσιαστεί αρχικά, ούτε ιδιαίτερα αισιόδοξο αφού πέραν των «δανεικών» θα θέτει σκληρές προϋποθέσεις.

Αντίθετα, επισήμως η κυβέρνηση διαρρέει πως «η Αθήνα είναι στο στενό πυρήνα των εξελίξεων και των ομάδων διαβουλεύσεων της Συνόδου Κορυφής».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε και τα ξημερώματα σε συνάντηση με τον Πέδρο Σάντσεθ, τον Τζουζέπε Κόντε και τον Αντόνιο Κόστα με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, ενώ υπενθυμίζουν αντίστοιχη συνάντηση με την ίδια σύνθεση είχε ο κ. Μητσοτάκης και το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε νωρίτερα σε νέα σύσκεψη με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Κόντε, της Ισπανίας, Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Κόστα.

Όπως και να ‘χει η προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου επικοινωνιακής διαχείρισης των αποτελεσμάτων έχει ξεκινήσει με ζητούμενο απλά και μόνον τη δημιουργία εντυπώσεων καθώς η ουσία, η εκταμίευση και ο χρόνος θα συνοδεύονται με αρκετά επώδυνους όρους και προϋποθέσεις, χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη ανάσα στην οικονομία, επιτείνοντας τη λιτότητα. 

Τι έχει προηγηθεί: 

Λίγο πριν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 16.00 (17.00 ώρα Ελλάδος), η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κάλεσε τους ηγέτες να καταλήξουν σε λύση.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση».

Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Ελπίδες» από Μακρόν και Μέρκελ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ εξέφρασαν σήμερα την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας για το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης κατά την τέταρτη ημέρα των μαραθώνιων συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται «με εν δυνάμει ελπίδες για συμβιβαστική συμφωνία. Τίποτε δεν έχει αποφασισθεί, κατά συνέπεια θα παραμείνω επιφυλακτικός», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Την χθεσινή νύκτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ πριν από την επανάληψη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα στηρίξει την συμφωνία ανάκαμψης εάν αυτή δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει τη στήριξή του στην όποια συμφωνία συνάψουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ για το τεράστιο πακέτο στήριξης του ευρωπαϊκού μπλοκ εάν αυτή δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του.

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ εισήλθε σήμερα στην τέταρτη ημέρα της, καθώς τα κράτη-μέλη συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για το προτεινόμενο πακέτο ύψους 1,8 τρισεκ. ευρώ για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης από τον κορονοϊό.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν το πακέτο να περιλαμβάνει μέτρα που να προασπίζονται το κράτος δικαίου, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ‘πάγωμα’ της χρηματοδότησης προς χώρες που καταπατούν τις δημοκρατικές αρχές. Η Ουγγαρία, στηριζόμενη από την Πολωνία, έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στο πακέτο εάν η εκταμίευση των κεφαλαίων συνδεθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο Νταβίντ Σασόλι, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ακόμα κι αν πετύχουν μια συμφωνία, το πακέτο θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ορίσει τις προτεραιότητές του και αναμένει ότι θα ικανοποιηθούν», ανέφερε σε ανακοίνωση. «Εάν αυτές οι προϋποθέσεις δεν ικανοποιηθούν επαρκώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει την έγκρισή του».

Οι βουλευτές θέλουν επίσης να δοθεί τέλος στις μειώσεις των συνεισφορών στα κοινά ταμεία της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί νέους ευρωπαϊκούς φόρους προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρωθούν τα 750 δισεκ. ευρώ που η Κομισιόν σχεδιάζει να δανειστεί στην αγορά για να συσταθεί το ταμείο ανάκαμψης για τα κράτη-μέλη. Στο τραπέζι βρίσκονται πιθανοί νέοι φόροι για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τα πλαστικά απορρίμματα μιας χρήσης.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter