Brexit: Συνεχίζουν τις ψηφοφορίες ψάχνοντας εναλλακτικές λύσεις

Brexit: Συνεχίζουν τις ψηφοφορίες ψάχνοντας εναλλακτικές λύσεις

Τελωνειακή ένωση, ενιαία αγορά, δημοψήφισμα: οι βρετανοί βουλευτές θα επιχειρήσουν και πάλι σήμερα να βρουν μία εναλλακτική στην συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit και δεν αποκλείεται η πλάστιγγα να γείρει προς ένα πιο «ήπιο» διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων προσπάθησαν να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο του Brexit εξετάζοντας οκτώ εναλλακτικές λύσεις, επιχειρώντας να βρουν μία έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία. Το Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο να αποχωρήσει την 29η Μαρτίου, όμως παραμένει, εξαιτίας της αντίθεσης του Κοινοβουλίου στην συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε με τις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι.

Αλλά, καμία από τις οκτώ προτάσεις δεν εξασφάλισε πλειοψηφία. Σήμερα τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ψηφίζουν και πάλι, σε μία σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών, επί λιγότερων όμως εναλλακτικών επιλογών, που επιλέχθηκαν από τον πρόεδρό της Τζον Μπέρκοου. Στις ψηφοφορίες της προηγούμενης εβδομάδας, οι πιο δημοφιλείς εναλλακτικές ήταν το δημοψήφισμα επί οποιασδήποτε συμφωνίας διαζυγίου και η τελωνειακή ένωση.

Η πρόταση για ένα μοντέλο «Νορβηγία+», που είναι επίσης γνωστό ως «Κοινή Αγορά 2.0», ξεχώρισε επίσης. Αυτή η εναλλακτική θα σήμαινε την δημιουργία ειδικής τελωνειακής με τη ΕΕ σε συνδυασμό με την παραμονή στην Ενιαία Αγορά.

«Διατηρούμε την ελπίδα», δήλωσε σήμερα ο συντηρητικός βουλευτής Νικ Μπόουλς, εισηγητής αυτής της πρότασης. «Αυτό που μετρά είναι να επιτύχουμε μία σταθερή, διακομματική πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων», αφού το Συντηρητικό Κόμμα «είναι διαρκώς διαιρεμένο», δήλωσε στο BBC.

Ομως, η πρωθυπουργός έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε επιλογή των βουλευτών κινείται προς την ενιαία αγορά ή την τελωνειακή ένωση, διότι το Λονδίνο θα έχανε την δυνατότητα να εφαρμόσει αυτόνομη εμπορική πολιτική μετά το Brexit, ενώ θα ήταν υποκείμενο σε πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που θα λαμβάνονταν στις Βρυξέλλες χωρίς την δική του συμμετοχή.

Οι ψήφοι των βουλευτών δεν έχουν παρά ενδεικτική αξία. Ομως, σε μία ένδειξη ότι η κυβέρνηση είναι διαιρεμένη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκόουκ δήλωσε χθες ότι δεν θα ήταν εφικτό για την κυβέρνηση να αγνοήσει την βούληση των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων, ενώ η υπουργός Προϋπολογισμού Ελίζαμπεθ Τρας δήλωσε στο BBC ότι «η επιλογή της πρωθυπουργού παραμένει η πιο δημοφιλής και συνετή επιλογή».

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι είναι «το χειρότερο παράδειγμα απειθαρχίας στην βρετανική πολιτική ιστορία», δήλωσε στο BBC ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας στην Βουλή των Κοινοτήτων, ο «Chief Whip» Τζούλιαν Σμιθ.

Προς ένα πιο «μετριοπαθές» Brexit;

Ο,τι και να γίνει, η Τερέζα Μέι οφείλει να παρουσιάσει τα σχέδιά της κατά την διάρκεια της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Απριλίου, αντιμέτωπη με ευρωπαίους ηγέτες η υπομονή των οποίων εξαντλείται, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την Παρασκευή, η Μέι άφησε να πλανάται η προοπτική προκήρυξης πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία έχει φθάσει στα όριά της.

Η διαδικασία δεν είναι ακίνδυνη: η Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο 2017, για να ενισχύσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και κατέληξε να χάσει την πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων και να προσφύγει στις ψήφους του DUP της Βόρειας Ιρλανδίας για να μπορέσει να κυβερνήσει.

Σύμφωνα με τον Τζούλιαν Σμιθ, αυτή η απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας το 2017 είναι που θα οδηγήσει «αναπόφευκτα» σε μία πιο μετριοπαθή εκδοχή του Brexit, δεδομένης της αριθμητικής ισορροπίας δυνάμεων στην Βουλή.

Η συμφωνία της Μέι, που προβλέπει έξοδο από την ΕΕ με μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του 2020, απερρίφθη για τρίτη φορά από τους βουλευτές την Παρασκευή.

Ωστόσο, αυτήν την φορά συγκέντρωσε την θετική ψήφο περισσότερων βουλευτών, σε μία ένδειξη, σύμφωνα με την πρωθυπουργό, ότι «οδεύουμε προς την σωστή κατεύθυνση».

Η πρωθυπουργός είναι πιθανόν ότι θα παρουσιάσει τη συμφωνία της και σε τέταρτη ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα.

Η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τη Παρασκευή ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει ένα «συντεταγμένο Brexit», αλλά τόνισε ότι το ενδεχόμενο αυτόματης ενεργοποίησης ενός Brexit άνευ συμφωνίας στις 12 Απριλίου παραμένει…εκτός αν ζητήσει αναβολή μακράς διαρκείας. Αυτό όμως πρέπει να έχει αιτιολογία και θα υποχρέωνε το Ηνωμένο Βασίλειο να οργανώσει ευρωεκλογές στο τέλος του Μαΐου.

Τα σενάρια

Οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος αναμένεται να έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής στη σημερινή διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών, ωστόσο τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα είναι υποχρεωμένα να απέχουν από την ψηφοφορία, τακτική που ακολουθήθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ και στον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών, την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι γύρω από την αναμενόμενη προσπάθειά της να φέρει για τέταρτη φορά στο κοινοβούλιο την συμφωνία της για την αποχώρηση, η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής προς το παρόν. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Ντάουνινγκ Στριτ, η πρωθυπουργός θα περιμένει να δει τα αποτελέσματα των βραδινών ψηφοφοριών και συγκεκριμένα, εάν θα υπάρξει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο για το Brexit, που θα καταφέρει να συγκεντρώσει μία πλειοψηφία, πριν ανακοινώσει τα επόμενα βήματά της.

Ένα από τα σενάρια που ακούστηκαν περισσότερο στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης – μετά την αποτυχία έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης για τρίτη φορά την Παρασκευή στη Βουλή – ήταν το ενδεχόμενο να υπάρξει μία «αναμέτρηση» ανάμεσα στην πρόταση που θα «κερδίσει» σήμερα στις ενδεικτικές ψηφοφορίες και στην συμφωνία της Τερέζα Μέι. Ωστόσο, κρίσιμο θεωρείται και το αυριανό υπουργικό συμβούλιο, όπου οι υπουργοί που τάσσονται υπέρ και κατά του Brexit, θα προσπαθήσουν να πιέσουν την πρωθυπουργό προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Έτσι δεν αποκλείεται μία τέταρτη ψηφοφορία, την Τετάρτη ή την Πέμπτη, αλλά όπως επανέλαβε και σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Μέι, «μόνο εάν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική να επιτύχει».

Στην περίπτωση που υπάρξει τελικά ψηφοφορία, λέγεται ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να την καταθέσει στη Βουλή, ενσωματώνοντάς την στο νομοσχέδιο για την Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ. Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού διέψευσε το σενάριο να ανασταλούν προσωρινά οι εργασίες του κοινοβουλίου, προκειμένου να καταφέρει η κυβέρνηση να φέρει εκ νέου προς ψήφιση την Συμφωνία της, παρακάμπτοντας την απόφαση του προέδρου της Βουλής να εμποδίσει μία ψηφοφορία πάνω σε μία απαράλλαχτη συμφωνία. Επίσης, ο εκπρόσωπος δεν έδωσε σαφή απάντηση για το εάν η κυβέρνηση ζητήσει από την Βασίλισσα να μην εγκρίνει με την βασιλική σφραγίδα την πρόταση που θα αναδειχθεί από τις σημερινές ενδεικτικές ψηφοφορίες – εάν πρόκειται να είναι αυτή που υποστηρίζει ένα ήπιο Brexit – λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια πρόταση.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο των γενικών εκλογών, απάντησε ότι η πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν στο εθνικό συμφέρον.

Εργατικοί και Εθνικό Κόμμα Σκοτίας θα στηρίξουν την πρόταση για παραμονή στην ενιαία αγορά, εάν επιλεγεί

Το κόμμα των Εργατικών και το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν την πρόταση «Κοινή Αγορά 2.0» για την παραμονή στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, εάν επιλεγεί από τον πρόεδρο της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, και συμπεριληφθεί στις σημερινές ενδεικτικές ψηφοφορίες.

Το κόμμα των Εργατικών άλλαξε την στάση του για την παραμονή στην ενιαία αγορά, που σημαίνει ότι αποδέχεται την ελεύθερη μετακίνηση. «Σε συμφωνία με την πολιτική μας, υποστηρίζουμε προτάσεις που κρατούν τις επιλογές στο τραπέζι για να αποφύγουμε την καταστροφική συμφωνία του Συντηρητικού κόμματος ή την καθόλου συμφωνία, να χτίσουμε μια συναίνεση στη Βουλή, να σπάσουμε το αδιέξοδο και να προσφέρουμε ένα αποτέλεσμα για όλη τη χώρα» δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος σχετικά με τις σημερινές ψηφοφορίες.

Το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας θα ψηφίσει επίσης υπέρ της παραμονής στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ενώ στον πρώτο γύρο ψηφοφοριών απείχε από την στήριξη της πρότασης, που τελικά μειοψήφησε με 94 ψήφους διαφορά. Η αποδοχή της πρότασης από το κόμμα παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς διαθέτει 35 έδρες στο κοινοβούλιο.

Η διαδικασία του Brexit κοστίζει στη Βρετανία 600 εκατ. λίρες την εβδομάδα 

Η χαώδης έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κοστίσει στην οικονομία περίπου 600 εκατ. λίρες την εβδομάδα ύστερα από το δημοψήφισμα του 2016, όπως ανέφερε η Goldman Sachs σήμερα σε έκθεσή της, η οποία υπογραμμίζει το πώς η αβεβαιότητα για το Brexit έχει πλήξει τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Brexit είχε κοστίσει στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σχεδόν 2,5% του ΑΕΠ στα τέλη της περασμένης χρονιάς, συγκριτικά με την αναπτυξιακή πορεία που είχε πριν το δημοψήφισμα στα μέσα του 2016 για την έξοδο από το μπλοκ. Παράλληλα υστερεί έναντι άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών.

«Οι πολιτικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να προσπαθούν να εκπληρώσουν το δημοψήφισμα», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε σημείωμα προς τους πελάτες τους. «Η αβεβαιότητα που έχει προκύψει για τη μελλοντική πολιτική και οικονομική σχέση με την ΕΕ έχει πραγματικό κόστος για τη βρετανική οικονομία, το οποίο έχει μετακυλιστεί σε άλλες οικονομίες».

Η αμερικανική τράπεζα ανέφερε ότι η αβεβαιότητα για το Brexit έχει αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη μείωση του ΑΕΠ καθώς το πλήγμα εντοπίζεται κυρίως στις επενδύσεις.

Στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ένα σενάριο για το οποίο η Goldman βλέπει πιθανότητα 15%, το βρετανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 5,5% και ένα «ουσιαστικό» παγκόσμιο σοκ εμπιστοσύνης θα έχει ως αποτέλεσμα η στερλίνα να υποτιμηθεί κατά 17%. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, και θα μπορούσαν να δουν το πραγματικό τους ΑΕΠ να μειώνεται γύρω στο 1%.

Μια μεταβατική συμφωνία για το Brexit θα αντέστρεφε μέρος της υστέρησης της Βρετανίας σε ό,τι αφορά την οικονομική της ανάπτυξη, με περιορισμένες παράπλευρες συνέπειες σε άλλες χώρες, δήλωσαν οι οικονομολόγοι, εκτιμώντας ότι το βρετανικό ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 1,75% και η στερλίνα να ανατιμηθεί κατά 6%.

Ένα σενάριο κατά το οποίο η Βρετανία παραμένει στην ΕΕ τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα να ανακτηθούν πλήρως όλες οι σχετικές με το Brexit απώλειες στο ΑΕΠ και να υπάρξει μια ανάκαμψη στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενώ η στερλίνα θα ανατιμηθεί κατά 10%.

Συνολικά, ο αντίκτυπος από μια ασθενέστερη ανάπτυξη της Βρετανίας γίνεται περισσότερο αισθητή σε χώρες με μεγαλύτερη εξαγωγική έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, δήλωσαν οι οικονομολόγοι. «Ενώ μια ‘συμφωνία’ θα είναι σίγουρα θετική για τη βρετανική οικονομία, μόνο μια ‘μη συμφωνία’ θα προκαλέσει σημαντικές παράπλευρες συνέπειες, με τις ευρωπαϊκές χώρες να είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες», πρόσθεσαν.

Ετικέτες

Documento Newsletter