Brexit: Σήμερα αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστήριο για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου

Brexit: Σήμερα αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστήριο για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφαίνεται σήμερα αν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενεργούσε εντός του πλαισίου του νόμου αποφασίζοντας να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες πριν από το Brexit, σε μία απόφαση που θεωρήθηκε ελιγμός για να επιτύχει την πάση θυσία αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση των ένδεκα δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα ανακοινωθεί στις 10.30 τοπική ώρα (12.30 ώρα Ελλάδος), έπειτα από τριήμερη ακροαματική διαδικασία την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορείται ότι ανέστειλε την λειτουργία του κοινοβουλίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο μόνον εβδομάδες πριν από την 31 Οκτωβρίου, για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να προχωρήσει στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη και χωρίς συμφωνία διαζυγίου.

Ο Τζόνσον δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει ότι χρειαζόταν την διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο τέλος του Ιουλίου. Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του θα περιληφθούν στην παραδοσιακή ομιλία του Θρόνου η οποία θα εκφωνηθεί από την βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα συγκληθεί εκ νέου το κοινοβούλιο.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να αναστέλλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για τον λόγο αυτόν. Επιπλέον, το βρετανικό κοινοβούλιο διακόπτει την λειτουργία του για λίγες εβδομάδες τον Σεπτέμβριο, όταν διεξάγονται τα ετήσια συνέδρια των πολιτικών κομμάτων.

Αλλά η διακοπή αυτή, κυρίως εξαιτίας της χρονικής της διάρκειας, έχει προκαλέσει αγανάκτηση στην πατρίδα του κοινοβουλευτισμού, προκαλώντας διαδηλώσεις και προσφυγή στην δικαιοσύνη.

Και νέα διακοπή;

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώσει τον Μπόρις Τζόνσον, το κοινοβούλιο θα παραμείνει κλειστό. Στην αντίθετη περίπτωση, ίσως θα πρέπει να συγκαλέσει εκ νέου το κοινοβούλιο. Αλλά, ο Μπόρις Τζόνσον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναστείλει και πάλι την λειτουργία του, αυτήν την φορά διασφαλίζοντας τη νομιμότητα της πράξης του.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρήσει ότι η αντιπαράθεση δεν ανάγεται αποκλειστικά στην πολιτική σφαίρα, αυτό θα συνιστούσε ένα σημαντικό προηγούμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το διακύβευμα δεν είναι μόνο να κριθεί αν η αναστολή της λειτουργίας είναι παράνομη, αλλά επίσης «αν το Ανώτατο Δικαστήριο παίρνει ρόλο διαιτητή και μετατρέπεται σε ένα είδος Συνταγματικού Δικαστηρίου, σε μία χώρα που δεν διαθέτει γραπτό Σύνταγμα», εξηγεί ο Τόνι Τράβερς του London School of Economics.

«Θα ήταν ένα μεγάλο βήμα. Θα πρόκειται για την σοβαρότερη συνταγματική εξέλιξη της δεκαετίας, αν όχι του αιώνα», σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χέιζελ του University College London.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο έπειτα από δύο χωριστές δικαστικές αποφάσεις: μία του ανώτερου δικαστηρίου του Λονδίνου, το οποίο θεώρησε ότι δεν είχε δικαιοδοσία επί μίας πολιτικής απόφασης, η άλλη, δικαστηρίου της Σκωτίας, που έκρινε «παράνομη» την απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού.

«Φίμωση του κοινοβουλίου»

Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο συνήγορος της Τζίνα Μίλερ, της ακτιβίστριας κατά του Brexit, δήλωσε ότι η χρονική διάρκεια της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου αποδεικνύει ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι η φίμωση του σώματος.

Όμως, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν αποτελεί αρμοδιότητα της δικαιοσύνης να αποφασίσει για το θέμα της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου. Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι «εκ φύσεως θεμελιωδώς πολιτική», διότι αφορά την διαχείριση της νομοθετικής ατζέντας από την κυβέρνηση», σύμφωνα με τον συνήγορο της κυβέρνησης.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μπρέντα Χέιλ υπενθύμισε ότι το σώμα δεν εξετάζει παρά την νομιμότητα της αναστολής λειτουργίας: «Δεν μας ενδιαφέρει να μάθουμε πότε, πώς και υπό ποιες συνθήκες το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Μπόρις Τζόνσον θα μάθει την απόφαση ενώ θα βρίσκεται την Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Μία ήττα του θα αποτελούσε νέο ηχηρό χαστούκι, μετά την ψήφιση από την Βουλή των Κοινοτήτων του νόμου που επιβάλει στον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει αναβολή του Brexit, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Ο Μπόρις Τζόνσον αποκλείει ότι θα ζητήσει νέα αναβολή.

Ο βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας του στο Ανώτατο Δικαστήριο; «Περιμένω να δω τι θα αποφασίσουν οι δικαστές…διότι, όπως έχω πει προηγουμένως, θεωρώ ότι οι λόγοι…για να θέλει κανείς μία ομιλία της βασίλισσας είναι εύλογοι», δήλωσε στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Νέα Υόρκη.

«Το κοινοβούλιο θα έχει όλο τον χρόνο να εξετάσει την συμφωνία που ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κλείσουμε».., πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Documento Newsletter