Brexit: Κρίσιμη συνεδρίαση ίσως δώσει το πράσινο φως στην Τερεζα Μέι

Εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις ίσως ενεργοποιήσει η βρετανίδα πρωθυπουργός το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και εντός της εβδομάδας. Θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στη Βρετανία σε σχέση με το Brexit. Τη Δευτέρα, πραγματοποιείται στη Βουλή των Κοινοτήτων συζήτηση και ψηφοφορία για την τροπολογία στο σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τους Ευρωπαίους μετανάστες. Αν η έκβαση είναι αυτή στην οποία ποντάρει η Τερίζα Μέι, να περάσει το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή δίχως διορθώσεις, η επιστολή για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, θα σταλεί από την πρωθυπουργό αμέσως μετά, ενδεχομένως Τρίτη ή Τετάρτη.

Παρασκηνιακές συμφωνίες;

Εν τω μεταξύ η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής προειδοποιεί την Τερίζα Μέι, ότι εφόσον θέλει να το παίξει σκληρή, να είναι προετοιμασμένη, με επεξεργασμένο σχέδιο Β, για παν ενδεχόμενο ώστε να μη βρεθεί η Βρετανία, ανοχύρωτη σε περίπτωση μη συμφωνίας με την ΕΕ. 

Παράλληλα, σε μυστικό non paper, το οποίο διέρρευσε στην εφημερίδα El Pais, η ισπανική κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι ένα σκληρό Brexit θα επιβαρύνει την οικονομία της έως και 4 δις ευρώ, εκτός των επιπλέον πληρωμών που θα κληθεί να καταβάλλει ώστε να κλείσει την τρύπα του 15% στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό που θα προκαλέσει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Γι αυτό και αναλυτές κρίνουν ως αξιόπιστες τις πληροφορίες ότι Βρετανία και Ισπανία έχουν παρασκηνιακά συμφωνήσει ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και της Ευρώπης μια καλή συμφωνία αποχώρησης. 

Παράλληλα, οι πληροφορίες φέρουν το Λονδίνο να τα έχει βρει ως προς αυτό και με την κυβέρνηση της Πολωνίας κι ότι η Τερίζα Μέι έχει συμφωνήσει να καλύπτει οικονομικά το ποσοστό επιδοτήσεων προς την χώρα αυτή, έως το 2019.

Την ίδια ώρα η Αυστρία ζήτησε από την ΕΕ να καλύψει το κενό στον προϋπολογισμό της ύψους 14 δις ευρώ το χρόνο λόγω του Brexit με μέτρα λιτότητας. Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς προτείνει μεταξύ των άλλων μείωση του αριθμού των Επιτρόπων από 14 στους 7. Γενικά εμπειρογνώμονες του υπουργείου του συστήνουν να μειωθούν οι δαπάνες προσωπικού αλλά και γενικότερα κατά 12,8%. “Αντί να αυξηθούν οι εισφορές χωρών που πληρώνουν ήδη περισσότερα από όσα παίρνουν από τα κοινοτικά ταμεία, να μειωθεί ο προϋπολογισμός στο ποσοστό συνεισφοράς των Βρεταννών” αναφέρεται σε σχετκό έγγραφο. Σε μερικές εβδομάδες η Αυστρία θα παρουσιάσει και επίσημα την πρότασή της.  

Ετικέτες