Brexit: Ηπιότερες φωνές και η «ισορροπημένη» συμφωνία του Γιούνκερ

Μετά το πρώτο κύμα αντιδράσεων οι φωνές γίνονται πιο ήπιες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει πως επιθυμεί μια ισορροπημένη συμφωνία ενώ το Πεκίνο ελπίζει ότι η συμφωνία Ε.Ε._Λονδίνο θα είναι αμοιβαία επωφελής.

«Συνετή» διαπραγμάτευση προαναγγέλλει η Μαδρίτη, ενώ η Μάλτα ζητά δίκαιη συμφωνία που θα υπολείπεται της πλήρους συμμετοχής. Η Γερμανία δηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνον όταν η Βρετανία ενεργοποιήσει το Άρθρο 50. 

Η
Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι η επίσημη έναρξη της διαδικασίας του διαζυγίου θα
ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου

Τι λέει ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι θα επιδιώξει μια ισορροπημένη συμφωνία για τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Θα κάνω τα πάντα προκειμένου αυτή η διαπραγμάτευση να λήξει με μια ισορροπημένη λύση και παράλληλα με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες μας», δήλωσε ο Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι “πολύ, πολύ, πολύ δύσκολες”.

Όπως είπε ο Γιούνκερ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι της επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν “εχθρική διάθεση”. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, ο Γιούνκερ είπε ότι μίλησε με την Μέι και χαιρέτισε τη σαφήνεια των δηλώσεών της, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα επιδιώξουν μια δίκαιη συμφωνία και για τις δύο πλευρές.

“Από την πλευρά μου, θα κάνω τα πάντα ώστε αυτή η διαπραγμάτευση να καταλήξει σε μια ισορροπημένη λύση, με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες μας” είπε μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

“Χαιρετίζω τις διευκρινίσεις της κας Μέι, όμως της είπα χθες το βράδυ ότι μια ομιλία δεν πυροδοτεί τις διαπραγματεύσεις” με την ΕΕ, υπογράμμισε. “Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποιήσει το άρθρο 50 (σ.σ. της Συνθήκης της Λισαβόνας) θα υπάρξει μια πρωτόγνωρη διαπραγμάτευση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και οι συνέπειες της οποίας θα είναι αξιοσημείωτες για το Ηνωμένο Βασίλειο, για τους 27 εταίρους τους και για την ΕΕ στο σύνολό της”, υπενθύμισε.

Μάλτα

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε ότι επιθυμεί μια “δίκαιη” συμφωνία για τους Βρετανούς. Επανέλαβε όμως ότι το καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην ΕΕ μετά την αποχώρησή του θα πρέπει να είναι “αναγκαστικά κατώτερο” από αυτό που απολάμβανε ως πλήρες μέλος.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον Γιούνκερ ο Μούσκατ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν αντιλήφθηκε κάποια “απειλή” στην προειδοποίηση της Μέι ότι η λήψη τυχόν τιμωρητικών μέτρων εκ μέρους των Βρυξελλών θα βλάψει την ΕΕ. Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν άκουσε μια “κήρυξη πολέμου” στην ΕΕ από τη Βρετανία. Εκτίμησε μάλιστα ότι η αποφασιστικότητα της Μέι να εγκαταλείψει η χώρα της την ενιαία αγορά ήταν μια “μάλλον θετική εξέλιξη”, διαβεβαιώνοντας ότι και οι άλλες χώρες-μέλη είναι της άποψης ότι η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά δεν θα μπορούσε να αποσυνδεθεί από την αρχή της ελεύθερης κυκλκοφορίας των προσώπων.

Ο Μούσκατ ανακοίνωσε επίσης ότι “σε σύντομο χρονικό διάστημα” θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Brexit, αφού όμως προηγουμένως το Λονδίνο προσφύγει στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η σύνοδος αυτή θα διεξαχθεί πιθανότατα 4-5 εβδομάδες αργότερα.

Ισπανία

Η Ισπανία θα ενεργήσει συνετά στις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ για το Brexit, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος στο CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Η θέση της ισπανικής κυβέρνησης είναι πολύ ξεκάθαρη. Για εμάς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πολύ σημαντική χώρα. Είναι ίσως ο στενότερος οικονομικός μας εταίρος αν δει κανείς το εμπόριο, τον τουρισμό και τις επενδύσεις της ισπανικής κυβέρνησης», διευκρίνισε.

«Η προσέγγιση της ισπανικής κυβέρνησης θα είναι συνετή. Θέλουμε να έχουμε μια λογική συζήτηση και ελπίζω ότι θα κυριαρχήσει η κοινή λογική και η σύνεση», δήλωσε ο υπουργός στο CNBC.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας υπογράμμισε τις στενές σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι μισό εκατομμύριο Βρετανοί ζουν στη νότια ακτή της Ισπανίας και περίπου 18 εκατ. τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν διακοπές στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.

Ο ντε Γκίντος, ενώ επέμεινε ότι η στάση της κυβέρνησής του θα επιδιώξει ένα παραγωγικό αποτέλεσμα για όλες τις πλευρές, επιβεβαίωσε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί εταιρίες και εργαζομένους που θα βρεθούν εκτός Βρετανίας λόγω του Brexit.

«Αυτό είναι φυσιολογικό, σωστά; Διότι πιστεύουμε ότι η Μαδρίτη προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα», παραδέχθηκε. «Θα σεβαστούμε το Brexit, είναι μια απόφαση που ελήφθη από το Ηνωμένο Βασίλειο, από τη βρετανική κοινωνία. Τώρα θα πρέπει να βρούμε ένα φιλικό, συντεταγμένο διαζύγιο», κατέληξε

Γερμανία

Οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ξεκινήσουν μόλις η βρετανική κυβέρνηση ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για την έναρξη των συνομιλιών του διαζυγίου, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ερωτηθείσα για την ανακοίνωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ παραμένουν ενωμένα στη θέση τους ότι οι «τέσσερις ελευθερίες» της Ένωσης – της μετακίνησης αγαθών, κεφαλαίων, ανθρώπων και υπηρεσιών – δεν μπορούν να διαχωριστούν.

Κίνα

Η Κίνα ελπίζει ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μπορούν να πετύχουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μέσω της διαπραγμάτευσης, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, μετά τη χθεσινή ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit.

Τονίζοντας ότι η Κίνα στηρίζει σθεναρά τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα πιστεύει πως μια σταθερή και ανοιχτή Ευρώπη που ευημερεί είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει να οικοδομεί τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την ειρήνη, την ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις και τον πολιτισμό, πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στη θέση και το ρόλο της Βρετανίας, δήλωσε η Χούα, καλώντας τις δύο πλευρές να εμβαθύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τα οφέλη.