Με την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Λισαβόνας, το Λονδίνο σηματοδοτεί επίσημα, εντός της ημέρας, στις Βρυξέλλες, την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου στις 2.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, Τιμ Μπάροου, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για να του παραδώσει την επιστολή που σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας για το Brexit και την οποία υπέγραψε την Τρίτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στο γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο.
Μόλις παραλάβει την επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ο κ. Τουσκ αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις. Στη συνέχεια, έχει στη διάθεσή του 48 ώρες, προκειμένου να παρουσιάσει στα 27 κράτη-μέλη της EE το σχέδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Τουσκ, στις 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου να καθορίσουν τη θέση τους στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο, για το Brexit. Ειδικότερα, οι «27» θα υιοθετήσουν τις «κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων» για τις συζητήσεις σχετικά με το Brexit, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν λεπτομερείς «οδηγίες διαπραγματεύσεων».
Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, θα ξεκινήσουν μερικές εβδομάδες μετά τη σύνοδο της 29ης Απριλίου. Από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσει μια διαπραγματευτική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Μία περίοδος, κατά την οποία η βρετανική κυβέρνηση και η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας και να καταλήξουν σε μια ξεχωριστή συμφωνία για τη μορφή της μελλοντικής τους σχέσης, κυρίως σε ότι αφορά το μεταξύ τους εμπόριο.
Βρετανός ΥΠΟΙΚ: «Πάρε – δώσε» η συμφωνία για το Brexit
Την ανάγκη επίτευξης μίας σειράς συμβιβασμών με την ΕΕ τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ.
«Κάθε διαπραγμάτευση εμπεριέχει το “πάρε – δώσε” μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οφείλουμε να δώσουμε ορισμένα πράγματα, ώστε να πάρουμε κάποια άλλα». Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να φθάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα λειτουργεί τόσο για εμάς, όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους».
Διευκρίνισε ακόμη, ότι η έξοδος από την Ε.Ε. θα συνεπάγεται την ανάκτηση του ελέγχου επί των μεταναστευτικών κυμάτων, όπως επίσης και την πλήρη ανεξαρτησία του βρετανικού κοινοβουλίου και της βρετανικής δικαιοσύνης.
Ο βρετανός υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ, η οποία, όπως είπε, θα διασφαλίζει ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Ευρώπη θα διεξάγεται «όσο το δυνατόν χωρίς τριβές», μετά το Brexit.
«Όλοι στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εισέλθουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με στόχο να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα», είπε ο Χάμοντ σε άλλη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC.
Η τελωνειακή αυτή συμφωνία, σημείωσε, είναι «ζωτικής σημασίας» για τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου τα σύνορα με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.
«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός στην ευρωπαϊκή ήπειρο να έχουμε ουρές από φορτηγά στα σύνορα. Δεν είναι προς το συμφέρον των εκατομμυρίων εργαζομένων της ΕΕ, που περνούν τις μέρες τους παράγοντας αγαθά προς πώληση στη Βρετανία. Δεν είναι προς το συμφέρον των γάλλων αγροτών που παράγουν φρέσκα προϊόντα που εισάγονται καθημερινά στο Ηνωμένο Βασίλειο, να σχηματίζονται ουρές από φορτηγά. Επομένως είμαι βέβαιος ότι δεν θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους. Αυτό θα ήταν γελοίο».
«Κανένας από καμία πλευρά των διαπραγματεύσεων, δεν θέλει να μας δει να επιστρέφουμε στα σκληρά σύνορα του παρελθόντος», είπε αναφερόμενος στις εποχές των βίαιων συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία, όταν τα συνοριακά σημεία διέλευσης ήταν μεταξύ των σημείων τριβής.
Φωτογραφικό ντοκουμέντο της ιστορικής υπογραφής από την Ντάουνινγκ Στριτ
Η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που απαθανατίζει τη Μέι να υπογράφει την επίσημη επιστολή που θα δοθεί, το μεσημέρι της Τετάρτης, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εννέα μήνες αφότου οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ, στην οποία εντάχθηκαν το 1973. Η επιστολή αναμένεται να προσπαθήσει να δώσει μια θετική χροιά στις συζητήσεις και να ανακεφαλαιώνει τα 12 σημεία-κλειδιά, στα οποία είχε αναφερθεί η Μέι ως στόχους της στην ομιλία της της 17ης Ιανουαρίου, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Η πρωθυπουργός, που αρχικά ήταν αντίθετη στο Brexit και ανέλαβε τον θώκο μετά την πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα έχει στη διάθεσή της δύο χρόνια για να διαπραγματευτεί τους όρους του «διαζυγίου» της Βρετανίας, προτού αυτό τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου του 2019.
«Τώρα που έχει ληφθεί η απόφαση να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, έχει έρθει η ώρα να ενωθούμε», θα πει η Μέι απευθυνόμενη στους Βρετανούς βουλευτές σήμερα, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο της.
«Όταν καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες, θα εκπροσωπώ κάθε πολίτη του Ηνωμένου Βασιλείου — νέους και ηλικιωμένους, πλούσιους και φτωχούς, τις μεγάλες και τις μικρές πόλεις, την ύπαιθρο και όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις μεταξύ τους», αναμένεται να προσθέσει.
Την Τρίτη, η Μέι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ «για τους ενημερώσει» πριν την κατάθεση της επιστολής για το Brexit, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.
«Συμφώνησαν στο γεγονός ότι μια ισχυρή ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων και ότι το Ηνωμένο βασίλειο θα παραμείνει στενός και δεσμευμένος εταίρος της», πρόσθεσε.
Ενόψει του Brexit η 60χρονη Μέι έχει μια από τις πιο δύσκολες αποστολές που αντιμετώπισε ένας Βρετανός πρωθυπουργός στην πρόσφατη ιστορία της χώρας: να καταφέρει να διατηρήσει ενωμένη τη Βρετανία, καθώς επίκειται και το νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, ενώ παράλληλα να διεξάγει σκληρές διαπραγματεύσεις με τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ σχετικά με την οικονομία, το εμπόριο, την ασφάλεια και άλλα δύσκολα ζητήματα.
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα διαμορφώσει το μέλλον της οικονομίας της Βρετανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης στον κόσμο, και θα καθορίσει αν το Λονδίνο θα μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του ως ένα από τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα παγκοσμίως.
Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι αβέβαιη.
Η Μέι έχει δεσμευθεί να επιδιώξει η Βρετανία να διατηρήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές, όμως έχει τονίσει ότι στόχος της είναι το Λονδίνο να υπογράψει δικές του εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες πέραν της ΕΕ και να θέσει περιορισμούς στη μετανάστευση από χώρες του μπλοκ.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί ότι τα μέτρα αυτά απαιτούν η Βρετανία να αποσυρθεί από την ενιαία αγορά της ΕΕ. Μεταξύ των προτεραιοτήτων της είναι επίσης να αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.