Brexit αλά καρτ

Brexit αλά καρτ

Αναθεωρητές οι Τόρηδες, φλερτάρουν την ΕΕ πληρώνοντας αποσπασματικά ευρωπαϊκές υπηρεσίες

Αν και είναι μάλλον απίθανο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και η νυν ηγεσία των Τόρηδων να έχουν ακούσει την περίφημη ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ «όποιο πρόβατο βγαίνει από το μαντρί το τρώει ο λύκος», οι εξελίξεις και οι κινήσεις της Ντάουνινγκ Στριτ καταδεικνύουν ότι ασυνείδητα ή συνειδητά φαίνεται να συμφωνούν με το νόημα της αβερώφειας ρήσης.

Τα βρετανικά ΜΜΕ που από την αρχή της περιπέτειας του Brexit είχαν ταχθεί εναντίον της αποχώρησης πανηγυρίζουν τις τελευταίες ημέρες για την επιστροφή της χώρας στα προγράμματα Horizon και το Copernicus που στηρίζουν την επιστημονική έρευνα και παράγουν πολύτιμα δεδομένα, ενώ παράλληλα προλογίζουν το επόμενο βήμα προς μια αλά καρτ σχέση Βρετανίας – ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει και μια συμφωνία για τη Frontex. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως επί παραδείγματι ότι περίπου το 55% των Βρετανών θεωρεί το Brexit τραγικό λάθος, έχουν δώσει ώθηση σε διάφορα σενάρια περί επιστροφής της χώρας στην ΕΕ.

Οι πληγές από την έξοδο

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τα ΜΜΕ αλλά και οι θιασώτες του Brexit σοκάρονται, εξαπολύουν μύδρους και ταυτόχρονα προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις κινήσεις του Σούνακ, οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι σχεδιασμένες για να επιλύσουν πρακτικά προβλήματα που προκάλεσε η αποχώρηση της Βρετανίας. Στις διάφορες παρεμβάσεις τους στη δημόσια συζήτηση υποστηρίζουν ότι το όνειρο για μια Βρετανία οριστικά εκτός ΕΕ των ακραίων συντηρητικών λαϊκιστών τύπου Μπόρις Τζόνσον και Νάιτζελ Φάρατζ, οι οποίοι έσυραν τη χώρα εκτός ΕΕ κυρίως με ψέματα, έχει υλοποιηθεί και είναι μη αναστρέψιμο.

Με βάση τις τοποθετήσεις των βρετανικών κομμάτων για το Brexit και τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ, πλην των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που τάσσονται υπέρ της «επανένωσης», είναι όντως ξεκάθαρο ότι μια πλήρης επιστροφή των νήσων στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν πρόκειται να συμβεί. Το γεγονός όμως πως η κυβέρνηση Σούνακ φαίνεται διατεθειμένη να πληρώσει «ετήσια συνδρομή» 2,6 δισ. στερλινών για να έχουν τα βρετανικά πανεπιστήμια πρόσβαση σε κεφάλαια 81 δισ. στερλινών για έρευνα αλλά και σε δεδομένα από το Copernicus μοιάζει πολύ με την αρχή μιας αλά καρτ σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Τεράστια πίεση από τις μαζικές αφίξεις

Την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να επιβεβαιώσει και η δημοσίευση των λεπτομερειών της συμφωνίας συνεργασίας με τη Frontex. Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, η συνεργασία δεν θα αφορά τη διαχείριση των ροών αλλά θα κινείται σε επίπεδο πληροφοριών και καταγραφής των τάσεων μετακίνησης.

Η μετανάστευση είναι καυτό θέμα στη Βρετανία, καθώς η χώρα δέχεται τεράστια πίεση από μαζικές αφίξεις. Η αρμόδια υπουργός Σουέλα Μπρέιβερμαν εφαρμόζει ακραία αντιμεταναστευτική πολιτική, ενώ συχνά απειλεί ότι θα βγάλει τη χώρα από τη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το θέμα αυτό αλλά και συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μετά το Brexit έχουν φυσικά και πολιτικές προεκτάσεις, αφού οι Εργατικοί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζονται μπροστά με 45% έναντι 29% των Τόρηδων.

Documento Newsletter