Βρετανικός Τύπος: Συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας για το Brexit

Βρετανικός Τύπος: Συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας για το Brexit

Συμφωνία σε «τεχνικό επίπεδο» φαίνεται πως έχουν Βρετανοί και Ευρωπαίοι έπειτα από τις συνεχείς διαπραγματεύσεις που είχαν τις τελευταίες ημέρες, όπως μεταδίδει το βρετανικό BBC. 

Το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί εκτάκτως αύριο στις 14:00 ώρα Γκρίνουιτς (16:00 ώρα Ελλάδας) και θα εξετάσει το προσχέδιο συμφωνίας, ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με το Reuters όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα πρέπει να έχουν μελετήσει το προσχέδιο προτού παρευρεθούν στο πιο κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο των τελευταίων δεκαετιών στη Βρετανία.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το ιρλανδικό ειδησεογραφικό δίκτυο RTE, οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε ένα κείμενο που περιλαμβάνει λύση για ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης για το Brexit, το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμφωνία για το Brexit είναι έτοιμη να γίνει, γράφουν οι Times του Λονδίνου προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι οι παράμετροι της συμφωνίας για το Brexit έχουν «διευκρινιστεί» αλλά προειδοποίησε ότι η συμφωνία απαιτεί από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ξεπεράσει τους διαχωρισμούς στην κυβέρνησή της.

Αν και οι εντατικές συνομιλίες με τη Βρετανία το Σαββατοκύριακο απέτυχαν να φθάσουν σε μια σημαντική πρόοδο στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit είπε ότι οι παράμετροι της συμφωνίας έχουν διευκρινιστεί μιλώντας στους υπουργούς εξωτερικών στο Λουξεμβούργο στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων.

Χθες το βράδυ η Τερέζα Μέι είχε δηλώσει σε ομιλία της στο Guildhall του Λονδίνου πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν μπει στην τελική ευθεία.

Οι τρεις τομείς που θα «ξεκλειδώσουν» τη συμφωνία

Η Μέι αναμένεται να επιδιώξει αύριο την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για τις παραχωρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε τρεις βασικούς τομείς που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν μια συμφωνία αύριο:

Πρώτον, η συζήτηση περιστρέφεται τώρα γύρω από το λεγόμενο προσωρινό τελωνειακό καθεστώς που θα τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, εάν δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία για την αποτροπή της ανάγκης για σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.

Δεύτερον, ένα άλλο δύσκολο σημείο αφορά τα αλιευτικά δικαιώματα. Σε αντάλλαγμα της προσφοράς στη Βρετανία μιας συμφωνίας τελωνειακής ένωσης που θα καθιστούσε πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν τα αλιευτικά δικαιώματα στα βρετανικά ύδατα. Η Βρετανία προσφέρει, αντίθετα, μια ρήτρα «καλής πίστης» για το εμπόριο αλιευτικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη μετάβαση του Brexit.

Τρίτον, υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα στον «μηχανισμό ισότιμων όρων ανταγωνισμού» που ζητά η ΕΕ ως αντίτιμο του προσωρινού τελωνειακού καθεστώτος. Η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τους ισχύοντες και νέους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων, γράφουν οι Times.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Αυτό είναι τo σχέδιο σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit

Documento Newsletter