Βρετανία: Το 48% των πολιτών «αποδέχεται» το lockdown λόγω κορονοϊού

Τα ευρήματα της ανάλυσης του πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου σχετικά με την προσαρμοστικότητα αλλά και την αποδοχή των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 23 Μαρτίου ένα lockdown σε εθνικό επίπεδο για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορονοϊού ενημερώνοντας τους πολίτες ότι θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για τις βασικές τους ανάγκες, για ιατρική βοήθεια, για σωματική άσκηση μια φορά ημερησίως ή για να μεταβούν στην δουλειά τους αν δεν μπορούν να εργάζονται από το σπίτι. Το King’s College ανέλυσε τα δεδομένα από μια δημοσκόπηση που διενήργησε σε δείγμα 2.250 ενηλίκων το ινστιτούτο Ipsos MORI στις αρχές Απριλίου και διαπίστωσε ότι το 48% μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία «της αποδοχής», το 44% είναι εκείνοι που «υποφέρει» και το 9% «αντιστέκεται».

«Οι περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν πλήρως τα μέτρα, αλλά ακόμη και στις τάξεις αυτής της ομάδας υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε εκείνους που το διαχειρίζονται αρκετά καλά και σε εκείνους που στ’ αλήθεια υποφέρουν», εξηγεί ο Μπόμπι Ντάφι, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής στο πανεπιστήμιο King’s College. «Σχεδόν όλοι όσοι ανήκουν στην ομάδα που υποφέρει αισθάνονται μεγαλύτερο άγχος και κατάθλιψη και έξι στους δέκα έχουν χάσει τον ύπνο τους», προσθέτει ο ίδιος.

Το πανεπιστήμιο διαπίστωσε επίσης ότι το 93% εκείνων που υποφέρουν απάντησε ότι τηρεί τις απαγορεύσεις που επέβαλε η κυβέρνηση απολύτως ή σχεδόν πάντα σε σύγκριση με το 49% εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία που αντιστέκεται. Η τελευταία αυτή εμφανίζει δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να έχει απαντήσει, σε σύγκριση με τις άλλες δύο κατηγορίες, ότι έχει συναντηθεί με φίλους ή με συγγενείς εκτός σπιτιού.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ετικέτες