Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο για την εκλογή των 650 βουλευτών που θα καθορίσουν και τη διαδικασία αλλά και το περιεχόμενο του Brexit. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση το Συντηρητικό Κόμμα διευρύνει το προβάδισμά του σε οκτώ από πέντε μονάδες.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos MORI, το Συντηρητικό Κόμμα διευρύνει το προβάδισμά του σε οκτώ από πέντε μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.
Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται στην εφημερίδα του Λονδίνου Evening Standard και εμφανίζει τους Τόρις να εξασφαλίζουν 46% από 45% που λάμβαναν στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 2 Ιουνίου. Οι Εργατικοί εμφανίζονται στο 36% από 40%.
Μια σειρά από δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες Τετάρτη τοποθετούσαν το προβάδισμα των Τόρις μεταξύ 1 και 12 μονάδων με τις περισσότερες να βλέπουν αύξηση της πλειοψηφίας των Τόρις στη βουλή
Η διαδικασία:
Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 (τοπική ώρα, 00:00 ώρα Ελλάδας).
Από τις γενικές εκλογές θα εκλεγούν 650 βουλευτές, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 46,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι 46,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων το 2015.
Ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί για το Λονδίνο ώστε να επιτρέπεται η άμεση ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων αν χρειαστεί, ανακοίνωσαν οι αρχές, πέντε ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα από την οποία σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι.
Αφού κλείσουν οι κάλπες θα γίνουν γνωστά τα exit polls, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Συνολικά 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες.
Το εκλογικό σύστημα
Η Βρετανία είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η βασική αρχή για κάθε εν δυνάμει κυβέρνηση είναι να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών που εκλέγονται στην κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Οι εθνικές εκλογές είναι επομένως οι εκλογές για τη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν ένα μέλος του κοινοβουλίου που θα εκπροσωπεί την τοπική τους εκλογική περιφέρεια, η οποία κατά μέσο όρο έχει περίπου 72.000 ψηφοφόρους.
Βάσει του εκλογικού συστήματος της Βρετανίας, εκλέγεται όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους. Δεν υπάρχει σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης για τους υποψηφίους που έρχονται δεύτεροι σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
Προκειμένου να προκύψει μια πλειοψηφική κυβέρνηση, το μεγαλύτερο κόμμα πρέπει θεωρητικά να κερδίσει τουλάχιστον 326 έδρες από τις 650 περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρακτικά, το όριο για την πλειοψηφία είναι περίπου 323, καθώς το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν δεν καταλαμβάνει στο κοινοβούλιο του Λονδίνου τις έδρες που κερδίζει στη Βόρεια Ιρλανδία.
Το κόμμα που θα κερδίσει την πλειοψηφία θα επιδιώξει να εφαρμόσει τις πολιτικές που εξήγγειλε κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Κατά συνθήκη, το μη αιρετό σώμα της άνω βουλής, η Βουλή των Λόρδων, δεν παρεμποδίζει πολιτικές που εξαγγέλθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.
Εάν η κυβέρνηση έχει μια μικρή πλειοψηφία ή πρέπει να συμμετάσχει σε κάποιο συνασπισμό, η ικανότητά της να ηγηθεί της χώρας τυπικά θα τεθεί σε δοκιμασία κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας με αφορμή την Ομιλία της Βασίλισσας – μια ομιλία στην αρχή της κοινοβουλευτικής θητείας που παρουσιάζει την νομοθετική ατζέντα που έχει προετοιμαστεί από την μελλοντική κυβέρνηση.
Τα σενάρια:
Οι εκλογές θα κρίνουν αν η Μέι ή ο αντίπαλός της, ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, θα αναλάβουν να οδηγήσουν την Βρετανία εκτός της ΕΕ, μια διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα διαρκέσει δύο χρόνια και αναμένεται να καθορίσει την νέα πορεία για την οικονομία της χώρας.
Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την διαπραγματευτική της δύναμη στις συνομιλίες για το Brexit, να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από το “διαζύγιο” και να ενισχύσει την θέση της στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματός της.
Παρότι η Μέι εξακολουθεί να θεωρείται το φαβορί, οι αγορές επεξεργάζονται τώρα μια ευρύτερη γκάμα πιθανών σεναρίων για την επόμενη μέρα των εκλογών σε σχέση με παλαιότερα.
1. Εάν η Μέι πετύχει σαρωτική νίκη
Η στερλίνα κατέγραψε ράλι τον Απρίλιο όταν η Μέι ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές καθώς οι επενδυτές πόνταραν ότι το ευρύ προβάδισμα που τότε της έδιναν οι δημοσκοπήσεις θα μεταφραζόταν και σε ευρεία πλειοψηφία, μειώνοντας την αβεβαιότητα ως προς το αν θα λάβει την εντολή που απαιτείται για να διαπραγματευτεί για λογαριασμό της χώρας και στη συνέχεια να περάσει την συμφωνία από το κοινοβούλιο.
Οι πρόωρες εκλογές μεταθέτουν την ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών από το 2020–λίγο μετά την προγραμματισμένη έξοδο της χώρας από την ΕΕ–ως το 2022 δίνοντας έτσι στην Μέι περισσότερο χρόνο για να διευθετήσει την συμφωνία εξόδου και πιθανόν να μειώσει το πολιτικό ρίσκο για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας.
Kάποιοι μάλιστα υιοθετούν την άποψη ότι μια ευρεία πλειοψηφία θα επέτρεπε στην πρωθυπουργό να προχωρήσει σε συμβιβασμούς με τις Βρυξέλλες σε αντίθεση με την σκληροπυρηνική της προσέγγιση μέχρι σήμερα που έθετε ως προτεραιότητες ζητήματα όπως η μετανάστευση και το εμπόριο αντί της πρόσβασης στην κερδοφόρα ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.
Όλα αυτά συνέβαλαν στην εκτίναξη της στερλίνας σε υψηλό οκταμήνου 1,3048 δολαρίων στις 18 Μαϊου.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα Citi, μια πλειοψηφία περισσότερων από 100 εδρών θα μείωνε τον κίνδυνο μιας χαοτικής εξόδου από την ΕΕ, αλλά θα μείωνε και την πιθανότητα η Βρετανία να μπορέσει να παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
2. Νίκη της Μέι με ενισχυμένη πλειοψηφία
Το προβάδισμα των Τόρις μειώθηκε ριζικά μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της Μέι να επιβάλει στους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους να πληρώνουν περισσότερα για την ασφάλισή τους όσο μεγαλώνουν, ενώ ο Κόρμπιν κέρδισε έδαφος χάρις στις δημοφιλείς θέσεις του όπως η επανεθνικοποίηση και η υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων.
Παρότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η Μέι θα βελτιώσει την νίκη 12 εδρών του προκατόχου της στην πρωθυπουργία Ντέιβιντ Κάμερον το 2015, το προβάδισμα των Τόρις που μειώνεται παραπέμπει σε πλειοψηφία πολύ μικρότερη των 100 εδρών και πλέον.
Τραπεζικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό δεν θα υπονόμευε τα βασικά σενάρια που έχουν συμβάλει στην πορεία της λίρας τον τελευταίο μήνα.
“Θεωρούμε ότι το βασικό μας σενάριο (πλειοψηφία 70 εδρών των Τόρις) θα έχει ως αποτέλεσμα το ράλι της στερλίνας να επιστρέψει στο φάσμα $1.30-1.3150”, αναφέρουν σε υπόμνημα προς τους πελάτες τους αναλυτές από την καναδική τράπεζα Bank of Montreal.
3. Κερδίζει η Μέι αλλά με μικρή πλειοψηφία
Αν η Μέι δεν εξασφαλίσει μια νίκη με πλειοψηφία 12 εδρών, όπως είχε συμβεί με τον Κάμερον το 2015, το “στοίχημά” της για τις εκλογές θα έχει αποτύχει, η ικανότητά της να περάσει τις μεταρρυθμίσεις για το Brexit από το κοινοβούλιο θα περιοριστεί και θα προσέλθει πιο αδύναμη στις συνομιλίες αργότερα μέσα στον μήνα.
Η αντίθετη άποψη λέει ότι με λιγότερο χώρο για ελιγμούς στο εσωτερικό της χώρας η Μέι θα είναι σε θέση να απορρίψει τους συμβιβασμούς που έχουν προτείνει οι Βρυξέλλες και να επιδιώξει ένα σκληρότερο παζάρι γνωρίζοντας ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ δεν θα θελήσουν να πραγματοποιήσει την απειλή της για διαζύγιο χωρίς συμφωνία.
Για τους επενδυτές ο κυρίαρχος παράγοντας ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξει συμφωνία για Brexit και ποιά θα είναι η μορφή της.
Η Citi αναφέρει ότι πλειοψηφία μικρότερη των 40 εδρών θα αυξήσει τους πολιτικούς κινδύνους και την αβεβαιότητα για την διαδικασία του Brexit βυθίζοντας την στερλίνα.
“Η πιθανή εξάρτηση της Μέι από τις μειονότητες, όπως οι σκληροπυρηνικοί θιασώτες της Παραμονής ή οι αντίστοιχοι της Εξόδου, θα αύξανε τον κίνδυνο ενός ‘χαοτικού Brexit’, αλλά και την πιθανότητα ενός πολύ ηπιότερου Brexit από αυτό στο οποίο στοχεύει σήμερα”, υποστηρίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.
4. Κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει καθαρή νίκη
Αν κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία, οι αγορές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια σημαντική αβεβαιότητα για το ποιός θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση και ποιούς συμβιβασμούς ο επόμενος πρωθυπουργός θα χρειαστεί να κάνει για να εξασφαλίσει την στήριξη άλλων κομμάτων.
Το 2010, όταν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναδείχθηκαν σε ρυθμιστές, οι αγορές αντέδρασαν στην αβεβαιότητα πουλώντας στερλίνες.
Αυτή τη φορά η επιλογή αναμένεται να είναι λιγότερο ξεκάθαρη με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σημαντικά αποδυναμωμένους και το φιλοευρωπαϊκό Εθνικό Κόμμα Σκωτίας να αναδεικνύεται πιθανόν σε μεγαλύτερο παράγοντα επιρροής.
Η θέση των Τόρις για το Brexit και σε μικρότερο βαθμό για άλλα εσωτερικά ζητήματα όπως η λιτότητα, καθιστά σχεδόν απίθανο να μπορέσουν να βρουν έναν πρόθυμο εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και ως εκ τούτου πιθανότερο είναι από μια βουλή χωρίς αυτοδύναμο κόμμα να προκύψει μια κυβέρνηση υπό τους Εργατικούς.
Η JP Morgan υποστηρίζει ότι παρά την αβεβαιότητα, αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει την άνοδο της στερλίνας.
5. Νίκη του Κόρμπιν
Μια καθαρή νίκη του Κόρμπιν, του οποίου η μικρότερη της διετίας θητεία του στην ηγεσία των Εργατικών έχει χαρακτηριστεί από χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας, πόλωση στο κόμμα του και ένα αποτυχημένο “πραξικόπημα”, θα ωθούσε πολλούς επενδυτές να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους τόσο για το Brexit όσο και για τις δημοσιονομικές προοπτικές.
Η ιστορία έχει διδάξει ότι η στερλίνα τείνει να αποδυναμώνεται στις μεγάλες εκλογικές κατακτήσεις των Εργατικών και οι αναλυτές και οι χρηματιστές του Λονδίνου κρατάνε την αναπνοή τους για πιθανή βουτιά της λίρας σε περίπτωση νίκης του Κόρμπιν.