Συντριπτική νίκη-μποναμάς των Συντηρητικών και του Βρετανού πρωθυπουργού
Οι 364 έδρες που κέρδισαν οι Συντηρητικοί στις «χριστουγεννιάτικες» εκλογές της περασμένης Πέμπτης μαρτυρούν μια σαρωτική νίκη, η οποία ανήκει αναμφισβήτητα στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.
Έναν χρόνο πριν ο… εν πολλαίς γκάφαις περιπεσών πολιτικός βρισκόταν στα πίσω έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων μην κατέχοντας κάποιο επίσημο αξίωμα στην κυβέρνηση. Το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι Τόρις κλήθηκαν να επιλέξουν τον επικεφαλής τους μετά την παραίτηση της Τερέζα Μέι, πολλοί ήταν οι βουλευτές που δεν εμπιστεύονταν στο ελάχιστο τον 55άχρονο πρώην δήμαρχο του Λονδίνου για αρχηγό τους. Όταν αναδείχθηκε τελικά νικητής της εσωτερικής αναμέτρησης έγινε ο πρωθυπουργός των 92.000 και κάτι ψήφων σε μια χώρα 66 εκατομμυρίων κατοίκων.
Χάρη στη μεγαλύτερη εκλογική νίκη που είδε το κόμμα των Συντηρητικών μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ το 1987, ο Τζόνσον γίνεται τώρα ο απόλυτος «κύρης της βρετανικής πολιτικής σκηνής», όπως εκτιμά ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Guardian» Μάρτιν Κιτλ. «Θα μπορεί να σχηματίσει το υπουργικό του συμβούλιο όπως θέλει αυτός και να απαιτήσει την υποστήριξη των βουλευτών του για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στο Brexit (η οποία μπορεί να διαφέρει σημαντικά από αυτήν που έχει αφήσει να εννοηθεί στο κόμμα του). Και δεν χρειάζεται να ανησυχεί πια για τον Νάιτζελ Φάρατζ και το κόμμα του Brexit», το οποίο συνετρίβη εκλογικά.
Η απόλυτη εκλογική πανωλεθρία ωστόσο ανήκει στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, οι οποίοι παρότι κατάφεραν να μην πέσουν κάτω από τις 200 έδρες, όπως έδειχναν τα exit poll της Πέμπτης, σημείωσαν την τέταρτη συνεχόμενη ήττα τους σε βουλευτικές εκλογές, τη δεύτερη υπό τον Κόρμπιν και τη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935, χάνοντας ακόμη και παραδοσιακά προπύργιά τους. Η παραίτηση που έσπευσε να ανακοινώσει ο αντιδημοφιλής επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος είναι το τίμημα για την αδυναμία του να εκφράσει ξεκάθαρη στάση στο ακανθώδες ζήτημα του Brexit στις κατεξοχήν εκλογές του… Brexit.
Παρότι γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως ύστερα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου του προσεχούς έτους, αυτό που δεν έχει καταστεί καθόλου σαφές είναι τι είδους σχέση θα έχει η χώρα με τις Βρυξέλλες με το πέρας της μεταβατικής περιόδου, η οποία αν δεν παραταθεί, όπως υποσχέθηκε ο Τζόνσον, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. «Πολύ απλά δεν γνωρίζουμε τι είδους Brexit θέλει ο Μπόρις Τζόνσον» εξηγεί σε άρθρο του ο πανεπιστημιακός Ενάντ Μένον.