Βρετανία: «Κρίση» στην κυβέρνηση μετά την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit

Η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει βυθιστεί σε κρίση σήμερα μετά την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, η οποία αποδυνάμωσε τη Μέι στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

«Κρίση»: αυτή η λέξη βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο των περισσότερων βρετανικών εφημερίδων σήμερα το πρωί, με τον Τύπο να αναρωτιέται αν η απόφαση Ντέιβις θα έχει «αποτέλεσμα ντόμινο».

Η αποχώρηση του υπουργού αφήνει «μια ορθάνοικτη τρύπα στην ηγεσία του υπουργείου το οποίο δημιούργησε η Μέι για να σχεδιάσει και να διαπραγματευτεί την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», υπογράμμισε ο δημοσιογράφος Τζακ Μπλάντσαρ του ιστότοπου Politico.

«Και το πιο ανησυχητικό για τη Ντάουνινγκ Στριτ: η παραίτησή του φέρνει τη Μέι σε ευάλωτη θέση καθώς και άλλοι υπουργοί που τάσσονται υπέρ του Brexit διερωτώνται αν θα πρέπει να ακολουθήσουν τα βήματά του και να προσπαθήσουν να τη ρίξουν», πρόσθεσε.

Ο 69χρονος Ντέιβις, ένας πεπεισμένος ευρωσκεπτικιστής, παραιτήθηκε χθες Κυριακή έπειτα από μια συνάντηση μεταξύ της Μέι και του υπουργικού της συμβουλίου στην εξοχική της κατοικία Τσέκερς, μετά την ολοκλήρωση της οποίας εκδόθηκε ανακοίνωση που αναφέρει την επιθυμία του Λονδίνου να διατηρήσει μια στενή εμπορική σχέση με την ΕΕ.

Στην επιστολή παραίτησής του ο Ντέιβις εκτίμησε ότι αυτή η οδός δεν θα επιτρέψει να γίνει αυτό το οποίο ψήφισαν οι Βρετανοί.

«Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής θα μας βάλει στην καλύτερη περίπτωση σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, από την οποία πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε», τόνισε ο Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του προς τη Μέι.

Σήμερα μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC εκτίμησε ότι η Μέι θα επιβιώσει από την αποχώρησή του, προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν σκοπεύει, σε αυτό το στάδιο, να αμφισβητήσει την ηγεσία της. «Αν ήθελα να ρίξω την Τερέζα Μέι, αυτή δεν θα ήταν καλή στιγμή», τόνισε.

Η Ντάουνινγκ Στριτ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το πρωί το όνομα του αντικαταστάτη του. Μεταξύ των επικρατέστερων ονομάτων είναι αυτά δύο ευρωσκεπτικιστών υπουργών, του Μπόρις Τζόνσον (νυν υπουργός Εξωτερικών) και του Μάικλ Γκόουβ (νυν υπουργός Περιβάλλοντος), αλλά και του Ντέιβιντ Λίντινγκτον, υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.

Ο Ντίεβις διορίστηκε τον Ιούλιο του 2016 στη θέση του υπουργείου αυτού, αμέσως μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Βρετανία για το Brexit. Εδώ και μήνες κυκλοφορούσαν φήμες για την αποχώρησή του, όμως δημοσίως εμφανιζόταν πάντα πιστός στη Μέι.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της παραίτησης Ντέιβις, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν εκτίμησε ότι θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου 2019.

«Η αποχώρηση του Ντέιβιντ Ντέιβις σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή αποδεικνύει ότι η Τερέζα Μέι δεν διαθέτει πλέον εξουσία και δεν είναι ικανή να θέσει σε εφαρμογή το Brexit», ανέφερε στο Twitter, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «χάος» μόλις παρουσίασε το σχέδιό της για την εποχή μετά το Brexit.

Το σχέδιο αυτό, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή το βράδυ, προβλέπει τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου και ένα νέο μοντέλο τελωνιακής ένωσης με τις 27 χώρες της ΕΕ προκειμένου να διατηρηθεί μια εμπορική σχέση «χωρίς τριβές» με την Ένωση.

Προτού το παρουσιάσει στις Βρυξέλλες, η Μέι αναμένεται να εξηγήσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού στους Βρετανούς βουλευτές.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να δηλώσει ότι σχέδιό της είναι «το καλό Brexit», «το Brexit που είναι προς το εθνικό συμφέρον». Όμως η συνεδρίαση πλέον προμηνύεται θυελλώδης, με τους συντηρητικούς βουλευτές που τάσσονται υπέρ του σκληρού Brexit να αντιδρούν.

Αν και ο Μάικλ Γκόουβ υπερασπίστηκε χθες το σχέδιο της Μέι, ο συντηρητικός ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Τζέικομπ Ρις- Μογκ κατήγγειλε «την ηττοπάθεια»της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο και ότι δεν είναι ο μόνος που θα το κάνει, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph.

(Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ετικέτες