Αρκετά εργοστάσια τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως στους τομείς της επεξεργασίας κρέατος και πουλερικών, έχουν καταγράψει κρούσματα του νέου κορονοϊού μεταξύ των υπαλλήλων τους και δύο από αυτά έχουν κλείσει, ανακοινώθηκε σήμερα από αντίστοιχες πηγές.
Στο εργοστάσιο κοπής πουλερικών 2 Sisters στο Λανγκφέρνι στη Βόρεια Ουαλία, αναφέρθηκαν 58 θετικά κρούσματα. Η δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις διακόπηκαν για 14 ημέρες, “με άμεση ισχύ” όπως ανακοίνωσε ο όμιλος ιδιοκτησίας του. Η παραγωγή από το εργοστάσιο αυτό, που απασχολεί 560 εργαζόμενους, έχει μεταφερθεί σε άλλες εγκαταστάσεις.
Σε ένα άλλο εργοστάσιο τροφίμων στην Ουαλία,στο Ρέξχαμ, 38 εργαζόμενοι διαγνώσθηκαν θετικοί. Εν τούτοις, οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων υποστηρίζουν πως οι περιπτώσεις αυτές αντανακλούν την γενικότερη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας και δεν αποτελούν μία μετάδοση του ιού αποκλειστικώς στις εγκαταστάσεις του. Οι 38 από τους 1.500 υπαλλήλους του εργοστασίου απουσιάζουν από την εργασία τους, αλλά δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις νοσηλείας ή κάποιο σοβαρό κρούσμα μεταξύ τους, σύμφωνα με τον αμερικανικό όμιλο Oscar Meyer, ο οποίος διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις.
Στο Γουέστ Γιορκσάιρ, το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος Kober Meat έκλεισε ύστερα από απόφαση του ιδιοκτήτη του, τον μεγάλο όμιλο λιανικής Asda. Ο ίδιος όμιλος υποστήριξε πως ενήργησε τάχιστα και προειδοποίησε τις υγειονομικές αρχές, έτσι ώστε να ελεγχθούν διαγνωστικά όλοι οι εργαζόμενοι. Ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που έχουν μολυνθεί δεν έχει γίνει γνωστός.
“Έχουμε εφαρμόσει αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις μας, ωστόσο ως προληπτικό μέτρο κλείσαμε οικειοθελώς το εργοστάσιο για να προστατεύσουμε τους συναδέλφους μας και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε περαιτέρω μετάδοση”, ανέφερε στο δελτίο Τύπου του ο όμιλος.
Τα κρούσματα της Covid-19 έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες σε πολλά σφαγεία σε διάφορες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστραλία, η Ισπανία ή η Βραζιλία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα που επλήγη περισσότερο από την πανδημία στην Ευρώπη, με περισσότερους από 42.000 θανάτους, απολογισμός που τη φέρει στην τρίτη θέση στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία.
Το επίπεδο συναγερμού της χώρας για τον κορονοϊό μειώθηκε από το 4 στο 3
Το επίπεδο συναγερμού για την πανδημία του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώνεται από το τέσσερα στο τρία, μετά από σύσταση του Κέντρου Βιοασφάλειας, με την οποία συμφωνούν και οι τέσσερις ιατρικοί επικεφαλής της Αγγλίας, Ουαλίας, Σκοτίας και Βόρειας Ιρλανδίας.
Οι ιατρικοί επικεφαλής σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι επανεξέτασαν τα δεδομένα και συμφωνούν με την σύσταση του Κέντρου Βιοασφάλειας να μειωθεί το επίπεδο συναγερμού σε όλη τη χώρα, καθώς παρατηρείται μία σταθερή μείωση των περιστατικών και στα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι η υποβάθμιση αυτή δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει νικηθεί και ότι είναι πιθανό να υπάρξουν αναζωπυρώσεις του ιού σε τοπικό επίπεδο, καλώντας τους πολίτες να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες της κυβέρνησης ώστε να συνεχιστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.
«Υπήρξε σταθερή μείωση των περιστατικών που είδαμε και στα τέσσερα έθνη και αυτό συνεχίζεται. Δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται σε γενική κυκλοφορίας και τοπικές εξάρσεις είναι πιθανό να συμβούν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το σύστημα των επιπέδων συναγερμού για τον κορονοϊό που είχε εξαγγείλει πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση, έχει πέντε βαθμίδες. Μέχρι σήμερα η Βρετανία βρισκόταν στο επίπεδο τέσσερα, που έδειχνε ότι η πανδημία βρίσκεται σε γενική κυκλοφορία και η μετάδοση του ιού είναι υψηλή ή σημαντικά αυξητική. Το επίπεδο τρία δείχνει απλώς ότι εξακολουθεί η γενική κυκλοφορία της ασθένειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ