Βρετανία: Γιατί η ΛΟΑΔ κοινότητα «τα ‘βαλε» με τη Μέι και τους συμμάχους της

Βρετανία: Γιατί η ΛΟΑΔ κοινότητα «τα ‘βαλε» με τη Μέι και τους συμμάχους της

Σχεδόν το ένα τρίτο των βουλευτών που εξελέγησαν στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι γυναίκες και πάνω από 40 είναι δεδηλωμένοι ομοφυλόφιλοι, λεσβίες ή αμφιφυλόφιλοι, ωστόσο πολλές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η πρόοδος προς την επίτευξη ίσων δικαιωμάτων καθυστερεί και κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα να γίνουν πιο ανοιχτά προς όλους.

Το κόμμα με τις περισσότερες βουλευτίνες είναι το Εργατικό: σχεδόν οι μισοί εκλεγμένοι εκπρόσωποί του είναι γυναίκες, ενώ γυναίκα είναι και η μοναδική βουλευτίνα του μικρού κόμματος των Πρασίνων.

Ωστόσο, η ανακοίνωση ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Β. Ιρλανδίας ανησυχεί την κοινότητα των ΛΟΑΔ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διαφυλικοί) και τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών. Το DUP, ένα από τα πιο συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης όσον αφορά τα κοινωνικά ζητήματα, αγωνίζεται ώστε να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στο δικαίωμα της άμβλωσης ενώ αντιτίθεται και στον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2015, είχαν εκλεγεί 191 γυναίκες, ενώ πλέον είναι 200. Πριν από δύο χρόνια, η Βρετανία βρισκόταν στην 46η θέση όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών στο κοινοβούλιό της, πίσω από πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και χώρες όπως η Ρουάντα, η Κούβα και η Λευκορωσία.

“Προοδεύουμε με ρυθμό σαλιγκαριού, είναι στενάχωρα αργός”, σχολίασε η Σαμ Σμίδερς, η επικεφαλής της οργάνωσης Fawcett Society για τα δικαιώματα των γυναικών. “Αν το Ηνωμένο Βασίλειο προοδεύει κατ’ αυτόν τον ρυθμό σε κάθε εκλογές, θα δούμε ίση εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο το 2062”, εξήγησε.

Στις εκλογές αυτές κατέρριψε κάθε ρεκόρ ο αριθμός των ομοφυλόφιλων, λεσβιών και αμφιφυλόφιλων πολιτικών που εξελέγησαν βουλευτές. Για πρώτη φορά εξάλλου ήταν πολύ μεγάλος και ο αριθμός των διαφυλικών υποψηφίων βουλευτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων για τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ οι βουλευτές που προέρχονται από την κοινότητα αυτή μπορεί να φτάνουν τους 44.

“Το να έχουμε μέλη των ΛΟΑΔ στη δημόσια ζωή βοηθά να οικοδομήσουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και παρέχει ισχυρά πρότυπα για εκείνους που δεν αισθάνονται ακόμη ικανοί να το δηλώσουν αλλά και για τους νεαρούς ΛΟΑΔ”, σχολίασε η Μπεξ Στίνσον, της οργάνωσης Stonewall.

Ωστόσο πολλά μέλη του DUP έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική για ομοφοβικά σχόλια που έκαναν στο παρελθόν. Το 2015 ο Τζιμ Γουέλς, ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Ιρλανδίας και υψηλόβαθμο στέλεχος του DUP παραιτήθηκε αφού η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα με αφορμή δηλώσεις του με τις οποίες συνέδεε τους γάμους ομοφυλοφίλων με την παιδική κακοποίηση. “Δεν γίνεται να μεγαλώσεις ένα παιδί όντας σε μια ομοφυλοφιλική σχέση. Το παιδί αυτό έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να το κακοποιήσουν και να το παραμελήσουν”, είχε δηλώσει στην προεκλογική εκστρατεία του.

Documento Newsletter