Βρετανία για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Η Ελλάδα πέτυχε το Mission Impossible

Βρετανία για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Η Ελλάδα πέτυχε το Mission Impossible

Σημαντική νίκη για τον «πολιορκημένο» πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζουν οι Times την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με τίτλο «Ανακούφιση για τον Τσίπρα καθώς οι βουλευτές στηρίζουν τη συμφωνία για την μετονομασία της Μακεδονίας», η εφημερίδα γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη 153 από τους συνολικά 300 βουλευτές, αλλά μετά από έντονες συζητήσεις και βίαιες διαμαρτυρίες, και από μία πρόταση μομφής που κόντεψε να ανατρέψει την κυβέρνησή του.

«Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα ανακτά την ιστορία της, τα σύμβολα και την παράδοση» αναφέρουν οι Times, επικαλούμενες τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον της Bουλής, πριν αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφορίας. Επίσης, αναφέρεται σε μήνυμα του κ. Τσίπρα στο twitter μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας, που έλεγε πως «σήμερα είναι μία ιστορική μέρα. Σήμερα γράφουμε μία νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος του εθνικισμού, οι διαμάχες και οι συγκρούσεις θα αντικατασταθούν από τη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία».

Οι Financial Times δημοσιεύουν την είδηση της υπερψήφισης της συμφωνίας με τον τίτλο «Η Ελλάδα τελειώνει την διαμάχη συμφωνώντας στην αλλαγή ονομασίας σε Βόρεια Μακεδονία» και σχολιάζοντας ότι βουλευτές μικρών κομμάτων βοήθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει νίκη με μικρή διαφορά στη Βουλή.

Η Telegraph γράφει σε τίτλο της: «Η Ελλάδα πετυχαίνει ακατόρθωτη αποστολή (‘mission impossible’) επικυρώνοντας τη συμφωνία αλλαγής ονόματος με την Μακεδονία». Αναφέρεται σε μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού με το οποίο χαιρετίζει «μία νέα σελίδα για τα Βαλκάνια» μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας, η οποία αλλάζει το όνομα της «Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία». Υποστηρίζει ότι η επικύρωση ανοίγει το δρόμο για την «Βόρεια Μακεδονία» να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, κίνηση που – όπως σχολιάζει – ανακόπτει την ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, αναφέρει, κυριάρχησαν συναισθήματα και κατηγορίες για προδοσία από τους αντίθετους με τη συμφωνία. «Η Μακεδονία θα πρέπει τώρα να προσθέσει επεξηγηματικές πλακέτες στα αγάλματα και στα μνημεία στα Σκόπια και θα πρέπει να απομακρύνει όλα τα σύμβολα του ήλιου της Βεργίνας, αρχαίο σύμβολο που σχετίζεται με την οικογένεια του Μ.Αλεξάνδρου» καταλήγει.

Documento Newsletter