Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας κατέστησαν σαφές την Πέμπτη ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την αμερικανική αξίωση να επανέλθουν σε ισχύ όλες οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν, την οποία πρόβαλε χθες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις χώρες, σύμμαχοι των ΗΠΑ επί δεκαετίες υπενθύμισαν ότι η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε το 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία είχε υπογραφτεί το 2015 στη Βιένη.
Οι τρεις χώρες τόνισαν πως παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση της συμφωνίας.
«Οι ΗΠΑ είχαν πάψει να είναι συμβαλλόμενο μέρος» στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) όταν «αποχώρησαν από τη συμφωνία την 8η Μαΐου 2018», υπενθυμίζει η κοινή ανακοίνωση του Λονδίνου, του Παρισιού και του Βερολίνου. «Δεν μπορούμε επομένως να υποστηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία», προστίθεται στο κείμενο και υπογραμμίζεται πως η ομάδα Ε3 θέλει πάντα να «διατηρήσει» σε ισχύ τη συμφωνία.
Νωρίτερα, η κινεζική διπλωματία τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον συμβαλλόμενο μέρος και κατά συνέπεια, η επιστολή που επέδωσε ο Μάικ Πομπέο στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί «να θεωρηθεί ενεργοποίηση του μηχανισμού επανεπιβολής των κυρώσεων». Ταυτόσημη θέση εξέφρασε και η Ρωσία, με τον Βασίλι Νεμπένζια, τον πρεσβευτή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, να δηλώνει πως αντιμετωπίζει την αμερικανική κίνηση ως μη γενόμενη, «ανύπαρκτη».
Η αμερικανική ειδοποίηση είναι «άκυρη», τόνισε εξάλλου μέσω Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, διαπιστώνοντας πως όλα τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία του 2015 έχουν την ίδια γραμμή.