Βραζιλιάνοι χρυσοθήρες σκότωσαν και κατακρεούργησαν ιθαγενείς «ανέγγιχτης» φυλής του Αμαζονίου

Βραζιλιάνοι χρυσοθήρες σκότωσαν και κατακρεούργησαν ιθαγενείς «ανέγγιχτης» φυλής του Αμαζονίου

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο ωμής βίας κατά αυτοχθόνων εκτυλίχθηκε σύμφωνα με μαρτυρίες τον περασμένο μήνα στη Βραζιλία, όπου η προστασία των ιθαγενών έχει μπει σε δεύτερη μοίρα.

Δέκα ιθαγενείς μιας απομονωμένης φυλής του Αμαζονίου, οι οποίοι φέρεται να μάζευαν αυγά σε μια απόμερη περιοχή κατά μήκος του ποταμού, είχαν την κακή τύχη να συναντηθούν με μια ομάδα χρυσωρύχων, οι οποίοι αφότου τους σκότωσαν, κατακρεούργησαν τα σώματά τους και πέταξαν τα απομεινάρια τους στον ποταμό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times».

Η επίσημη έρευνα που διεξάγεται από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς της Βραζιλίας βασίζεται σε μαρτυρίες θαμώνων ενός μπαρ κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, όπου οι χρυσοθήρες καυχήθηκαν για το κατόρθωμά τους επιδεικνύοντας, μάλιστα, ένα σκαλιστό κουπί που άρπαξαν από τους ιθαγενείς ως λάφυρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αρμόδιας Υπηρεσίας για Υποθέσεις Αυτοχθόνων της Βραζιλίας (Funai), οι μεταλλωρύχοι φέρεται να παρουσίασαν το περιστατικό ως «η ζωή τους αντί της δικής μας».

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία, μένει να αποδειχθούν», είπε η επικεφαλής της υπηρεσίας Λέιλα Σίλβια Μπούργκερ Σότο-Μαγιόρ.

«Οι περιοχές είναι τεράστιες και η πρόσβαση περιορισμένη. Αυτές οι φυλές είναι απομονωμένες –ακόμη και η Funai έχει μόνο σποραδικές πληροφορίες για αυτές. Συνεπώς, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί τη συνεργασία όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών», υποστήριξε σχετικά με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο υπεύθυνος εισαγγελέας Πάμπλο Λουζ ντε Μπελτράν.

Η διεθνής οργάνωση ακτιβιστών «Διεθνής Επιβίωση» (Survival International) προειδοποίησε ότι δεδομένου του μικρού μεγέθους των «ανέγγιχτων» φυλών του Αμαζονίου, αυτό το πρόσφατο επεισόδιο βίας θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό μιας απομονωμένης εθνικής ομάδας «εξαλείφθηκε» μια και καλή.

Ο νυν πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Τέμερ, μεταξύ άλλων, έχει πετσοκόψει τη χρηματοδότηση για τους ιθαγενείς, παρότι η προστασία τους προβλέπεται από το σύνταγμα της Βραζιλίας. Τον Απρίλιο, η Funai έκλεισε πέντε από τις 19 βάσεις που χρησιμοποιεί για την προφύλαξη των απομονωμένων φυλών στο ενδεχόμενο παραβίασης των εδαφών τους από ξυλοκόπους και μεταλλωρύχους, ενώ μείωσε το προσωπικό της σε άλλες.

Ετικέτες

Documento Newsletter