Βραζιλία: Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου θέλει τώρα και δεύτερη θητεία

Πριν συμπληρωθούν έξι μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε ότι ενδέχεται να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στο ανώτατο αξίωμα της Βραζιλίας, μολονότι προεκλογικά υποσχόταν ότι θα καταργούσε τη δυνατότητα επανεκλογής του προέδρου της χώρας.

Αφού πήγε σε μια συγκέντρωση και πορεία βραζιλιάνων ευαγγελικών χριστιανών την Πέμπτη, ο Μπολσονάρου τόνισε ότι εάν το Κογκρέσο δεν προχωρήσει σε εκ βάθρων μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος της χώρας, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2022.

«Εάν γίνει μια καλή πολιτική μεταρρύθμιση, θα μπορούσα ακόμη και να καταργήσω τη δυνατότητα επανεκλογής. Αλλά εάν δεν γίνει, και ο λαός τη θέλει, είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε για άλλα τέσσερα χρόνια», είπε ο πρώην λοχαγός των αλεξιπτωτιστών σε δημοσιογράφους.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος είχε εκλεγεί στο Κογκρέσο επτά φορές, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου εν μέρει εξαιτίας της ψήφου διαμαρτυρίας πολλών Βραζιλιάνων που δήλωναν απαυδισμένοι με τη διαφθορά και τη βία. Δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε κάθαρση στο πολιτικό σκηνικό και να τερματίσει την πρακτική των ατελείωτων παζαριών με το Κογκρέσο που ακολούθησαν προκάτοχοί του στο ύπατο αξίωμα της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Αλλά μέχρι τώρα, ο Μπολσονάρου δεν έχει εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη στο Κογκρέσο για να περάσει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, βασική προεκλογική δέσμευση του ιδίου και του γκουρού του για τα ζητήματα της οικονομίας, νυν υπουργού Οικονομίας Πάουλου Γκέτζις, αποφοίτου του πανεπιστημίου του Σικάγου.

Χθες Παρασκευή εξάλλου ο Μπολσονάρου ανακοίνωσε την αντικατάσταση του τέταρτου στελέχους της κυβέρνησής του αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, αυτή του γενικού γραμματέα της προεδρίας, αξιώματος-κλειδιού στη Βραζιλία.

Ο πρόεδρος αυτοπροσώπως έκανε την ανακοίνωση σε συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο Πλανάλτου στη Μπραζίλια, πλαισιωμένος από τον απερχόμενο, τον στρατηγό ε.α. Φλοριάνου Πεϊσότο, και τον διάδοχό του, τον δικηγόρο και πρώην αξιωματικό της χωροφυλακής Ζόρζε Αντόνιου τζι Ολιβέιρα Φρανσίσκου, τον οποίο ο Μπολσονάρου είπε ότι περιβάλλει «με την απόλυτη εμπιστοσύνη του», όπως «είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο που επιτέλεσε ο Πεϊσότο»

Αντίθετα με ό,τι συνέβη στις περιπτώσεις των τριών υπουργών της κυβέρνησης του αρχηγού του Κράτους, ο στρατηγός ε.α. δεν αποπέμφθηκε· πρακτικά, υποβιβάστηκε: θα αναλάβει επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης Correios (ταχυδρομικές υπηρεσίες), καθώς ο Μπολσονάρου ήθελε να απομακρύνει τον επικεφαλής της επειδή εναντιωνόταν στην ιδιωτικοποίησή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ