Κατηγορίες εναντίον δύο πρώην αστυνομικών απαγγέλθηκαν χθες Παρασκευή για τη δολοφονία της δημοτικού συμβούλου του Ρίο Μαριέλ Φράνκο και του οδηγού της, ένα έγκλημα που σόκαρε τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.
Ο Ρόνι Λέσα και ο Έλσιο Βιέιρα ντε Κεϊρός συνελήφθησαν την Τρίτη, δύο ημέρες πριν την πρώτη επέτειο από τη δολοφονία της μαύρης, ομοφυλόφιλης, προοδευτικής δημοτικού συμβούλου του Ρίο και του οδηγού της Άντερσον Γκόμες.
Ο δικαστής Γκουστάβο Καλίλ ζήτησε εξάλλου να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των δύο κατηγορούμενων, με στόχο να διασφαλιστεί αποζημίωση για τους συγγενείς των θυμάτων, εφόσον αυτοί καταδικαστούν.
Η Φράνκο είχε γεννηθεί στη φαβέλα Μαρέ και εμπλεκόταν ενεργά στη μάχη κατά του ρατσισμού, της ομοφοβίας και της αστυνομικής βίας. Δολοφονήθηκε μαζί με τον οδηγό της Άντερσον Γκόμες το βράδυ της 14ης Μαρτίου 2018 σε ηλικία 38 ετών.
Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους δύο πρώην αστυνομικούς ότι συνδέονται με συμμορίες του Ρίο και ότι έλαβαν 200.000 ρεάλ (περίπου 46.000 ευρώ) για τις δολοφονίες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Λέσα είναι αυτός που σκότωσε τη Φράνκο και τον οδηγό της, ενώ ο Κεϊρός οδηγούσε το αυτοκίνητο που τους έστησε ενέδρα.
Και οι δύο κατηγορούμενοι παρέμειναν σιωπηλοί στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ενώ οι δικηγόροι τους δήλωσαν ότι οι πελάτες τους είναι αθώοι.
Στο μεταξύ την Πέμπτη, στην πρώτη επέτειο από τη δολοφονία της Φράνκο, εκατοντάδες Βραζιλιάνοι κρατώντας πανό με το σύνθημα «Ποιος ζήτησε τη δολοφονία της Μαριέλ;» απέτισαν φόρο τιμής στη δολοφονημένη ακτιβίστρια.
Στο Ρίο πραγματοποιήθηκε λειτουργία στη μνήμη της Μαριέλ, στην οποία παρέστησαν και οι γονείς της. Φίλοι της νεαρής δημοτικής συμβούλου ήταν παρόντες έξω από την καθολική εκκλησία στο ιστορικό κέντρο της πόλης και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.
«Η Μαριέλ ήταν μια πολύ δυνατή γυναίκα που ήθελε να αλλάξει τη χώρα της», δήλωσε η μητέρα της Μαρινέτ ντα Σίλβα. «Ελπίζω να βρουν αυτούς που ζήτησαν τη δολοφονία της. Ο κόσμος και η Βραζιλία έχουν ανάγκη να μάθουν».
Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου δολοφονήθηκε η Μαριέλ μαζί με τον οδηγό της, στο κέντρο του Ρίο. Οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν και ζήτησαν επίσης να μάθουν ποιος ζήτησε τη δολοφονία της δημοτικής συμβούλου.
«Εδώ είναι ένα συμβολικό μέρος για να τη θυμόμαστε», δήλωσε η 60χρονη Ιράσι Φράνκα, φίλη της Μαριέλ.
«Ο θάνατος της Μαριέλ για εμάς, τις μαύρες γυναίκες της χώρας αυτής, (…) σηματοδοτεί μια βαθιά διαδικασία ανάκτησης της ταυτότητάς μας και αντίστασης διότι υπάρχουν πολιτικές γυναικοκτονίας και γενοκτονίας της μαύρης νεολαίας», τόνισε η Σίλβια ντε Μεντόσα, μια 57χρονη ηθοποιός.
Στα σκαλοπάτια τους δημοτικού συμβουλίου άνθρωποι άφησαν ηλιοτρόποια και αφίσες. Γυναίκες καθισμένες στα σκαλιά κρατούσαν ένα πανό που έγραφε: «Μαριέλ γιγάντια». Το βράδυ μερικές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο.
Στη Μπραζίλια γυναίκες μετονόμασαν τη γέφυρα Κόστα ε Σίλβα, το όνομα ενός από τους προέδρους της Βραζιλίας επί δικτατορίας, σε Μαριέλ Φράνκο.