Βραζιλία: Η Ντίλμα Ρουσέφ καταδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του Λούλα ντα Σίλβα

Βραζιλία: Η Ντίλμα Ρουσέφ καταδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του Λούλα ντα Σίλβα

Η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ καταδίκασε τη Δευτέρα τις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες εναντίον των αυτοκινητοπομπών με τις οποίες κινείται ο προκάτοχός της, ο Λουίς Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα, ο οποίος ελπίζει να μείνει εκτός φυλακής και να διεκδικήσει τρίτη θητεία στο ανώτατο αξίωμα της χώρας στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου στο Ρίου ντε Ζανέιρου, η Ρουσέφ χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις επιθέσεις αυτές και τόνισε πως φοβάται «ένα λουτρό αίματος» εναντίον στελεχών του Κόμματος Εργαζομένων (PT), στο οποίο ανήκουν ο Λούλα και η ίδια, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Τις τελευταίες μέρες πολέμιοι του Λούλα, προέδρου της Βραζιλίας από το 2003 μέχρι το 2010, πέταξαν αυγά κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων και πέτρες εναντίον του αυτοκινήτου του ενώ έκανε περιοδεία στη νότια Βραζιλία.

Ο Λούλα κατήγγειλε την «ανεύθυνη συμπεριφορά» από πλευράς «βανδάλων» και «φασιστών».

Ο κεντροαριστερός πολιτικός συνεχίζει την εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου και τη μάχη για να διατηρήσει το δικαίωμα να συμμετάσχει σε αυτές και να διεκδικήσει νέα θητεία αποφεύγοντας τη φυλάκισή του παρά τη βαριά ποινή που του έχει επιβληθεί για μια υπόθεση διαφθοράς.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του πρόσφερε μια ανάπαυλα την περασμένη εβδομάδα, αναβάλλοντας για τις αρχές Απριλίου τη λήψη απόφασης για το εάν θα οδηγηθεί στη φυλακή ή όχι, όμως τριμελές εφετείο απέρριψε ομόφωνα τη Δευτέρα προσφυγή που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι του, εγείροντας το ενδεχόμενο να βρεθεί πολύ σύντομα στο κελλί και κατά συνέπεια ουσιαστικά εκτός πολιτικής μάχης.

Η Ρουσέφ, πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2011 μέχρι το 2016, παύθηκε όταν το Κογκρέσο αποφάνθηκε πως παραποίησε στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα και αντικαταστάθηκε από τον μέχρι τότε αντιπρόεδρό της Μισέλ Τέμερ.

Η πολιτικός επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον του Λούλα σε οργανώσεις που συνδέονται, κατ’ αυτήν, με την βραζιλιάνικη «ακροδεξιά» και συνέδεσε τις ενέργειες αυτές με τη δολοφονία από αγνώστους τη 14η Μαρτίου στο Ρίου ντε Ζανέιρου της Μαριέλε Φράνκο, μιας δημοτικής συμβούλου που ανήκε στην αριστερά. Η μαύρη πολιτικός αγωνιζόταν επί σειρά ετών εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Ο Σέλσο Αμορίμ, υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Λούλα και υπουργός Άμυνας επί προεδρίας Ρουσέφ, επίσης συνέδεσε τις επιθέσεις εναντίον του Λούλα με τη δολοφονία της Φράνκο. Ο στόχος των δραστών της δολοφονίας ήταν «να σιωπήσει» η δημοτική σύμβουλος, εξήγησε, κάτι που συνδέεται με τις προσπάθειες «να φιμωθεί η φωνή του Λούλα». «Πρόκειται για μια έξαρση του φασισμού», έκρινε ο Αμορίμ στη συνέντευξη Τύπου.

Επτά μήνες πριν από τις εκλογές, παρά τα προβλήματα με τη δικαιοσύνη με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος και τον κίνδυνο να οδηγηθεί στη φυλακή για να εκτίσει ποινή κάθειρξης 12 ετών και ενός μήνα, ο 72χρονος Λούλα παραμένει το φαβορί των εκλογών, με ποσοστό γύρω στο 35% της πρόθεσης ψήφου, κατά δημοσκοπήσεις.

Εντέλει η τύχη της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου θα κριθεί από την εκλογική δικαιοσύνη τον Αύγουστο. Αν τελικά δεν του επιτραπεί να είναι υποψήφιος, θα επιλέξει την τελευταία στιγμή κάποιον άλλο πολιτικό του PT, προεξοφλούν βραζιλιάνικα ΜΜΕ, αλλά μέχρι τότε θα συνεχίσει για όσο περισσότερο είναι δυνατόν την εκστρατεία του, ακόμη και πίσω από τα σίδερα της φυλακής αν απαιτείται, καταγγέλλοντας μια «συνωμοσία» της δεξιάς σε βάρος του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter