Δικηγόροι του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα άσκησαν έφεση την Παρασκευή στην απόφαση να κατασχεθεί το διαβατήριο του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, κατόπιν της απόφασης εφετείου που επικύρωσε την πρωτόδικη καταδίκη του για διαφθορά.
Η κατάσχεση του εγγράφου διατάχθηκε την Πέμπτη, μία ημέρα αφού οι εφέτες επικύρωσαν την πρωτόδικη απόφαση για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καταφέρνοντας βαρύ πλήγμα στον πολιτικό, ο οποίος σκόπευε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.
Ο Λούλα προγραμμάτιζε να ταξιδέψει για μια εκδήλωση του FAO, του οργανισμού τροφίμων και γεωργίας του ΟΗΕ, στο περιθώριο της 30ής συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης, στην Αιθιοπία. Οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι η κατάσχεση του διαβατηρίου του παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολιτικού στην ελευθερία της κίνησης.
Ένας από τους δικηγόρους του παρέδωσε την Παρασκευή στην έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Σάο Πάουλο (νοτιοανατολικά) το διαβατήριο του πρώην προέδρου που διατάχθηκε από τη δικαιοσύνη να κατασχεθεί την προηγουμένη, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Συμμορφωνόμαστε προς την απόφαση που έλαβε η Μπραζίλια, η οποία όμως, κατά την άποψή μας, ήταν αδικαιολόγητη καθώς περιορίζει το δικαίωμα της ελευθερίας της κίνησης του πρώην προέδρου Λούλα», τόνισε ο Κριστιάνο Ζάνιν Μαρτίνς, δικηγόρος του πολιτικού, σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στην έδρα της αστυνομίας.
Το εφετείο, επικυρώνοντας την καταδίκη του Λούλα, τού επέβαλε ποινή βαρύτερη κατά το ένα τρίτο –12 χρόνια κι έναν μήνα κάθειρξη– ενώ αναμένεται η υπεράσπισή του να ασκήσει έφεση.
Ο Λούλα θα έπαιρνε μέρος σε μια εκδήλωση, στο περιθώριο της συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης, για τις πολιτικές με σκοπό την εξάλειψη της πείνας στην Αφρική, ήπειρο που επισκεπτόταν συχνά κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στο ανώτατο αξίωμα της Βραζιλίας (2003-2010). Η ομάδα του είχε αναφέρει πως θα επέστρεφε την Κυριακή στη Βραζιλία, έπειτα από αυτό το ταξίδι εξπρές.
Το Κόμμα των Εργαζομένων (PT), που έχει ονομάσει τον Λούλα υποψήφιό του για την προεδρία, κατήγγειλε την «αδικαιολόγητη περιστολή των δικαιωμάτων» του, ενώ ο FAO –του οποίου ηγείται ο Ζουζέ Γκραζιάνο ντα Σίλβα, άλλοτε υπουργός των κυβερνήσεων του πρώην προέδρου– εξέφρασε τη «λύπη» του για την απουσία του από την εκδήλωση. «Λυπούμαστε που (ο Λούλα) δεν θα μπορέσει να μοιραστεί αυτοπροσώπως την πλούσια εμπειρία του στον αγώνα εναντίον της πείνας στη Σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης στην Αιθιοπία», ανέφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης του ΟΗΕ μέσω Twitter.
Ο Λούλα δεν αντέδρασε δημόσια σε αυτό το νέο πλήγμα, περιοριζόμενος να αναρτήσει στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ένα βίντεο διάρκειας τεσσάρων λεπτών για τη συνεισφορά του στον αγώνα με σκοπό την εξάλειψη της πείνας σε διεθνές επίπεδο.
Ο πρώην πρόεδρος, που πιστώνεται ότι έβγαλε 30 εκατομμύρια Βραζιλιάνους από τη φτώχεια, πρωτοστάτησε με το ινστιτούτο του για να αρχίσει το πρόγραμμα «Πείνα μηδέν» στην Αφρική.