Βραζιλία: Διαδήλωση για νόμο που καταργεί εντελώς τις εκτρώσεις

Βραζιλία: Διαδήλωση για νόμο που καταργεί εντελώς τις εκτρώσεις

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τη Δευτέρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο εναντίον ενός σχεδίου νόμου το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από μια επιτροπή του Κογκρέσου, καθώς όπως τόνισαν απειλεί να απαγορεύσει την άμβλωση σε κάθε περίπτωση στη Βραζιλία.

Φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των «ηθικολόγων» στο Κογκρέσο οι οποίοι θέλουν να περιστείλουν τα δικαιώματά τους, πολλές γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οργανώσεων υπέρ της άμβλωσης και πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας, με γενικό σύνθημα «όλοι εναντίον των 18».

Το σύνθημα αναφέρεται στο αποτέλεσμα (18 ψήφοι υπέρ, 1 κατά) της ψηφοφορίας στην επιτροπή της Βουλής η οποία ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη το επίμαχο σχέδιο νόμου. Η μοναδική ψήφος εναντίον του κειμένου προήλθε από την μοναδική γυναίκα που ήταν παρούσα στη διαδικασία.

«Είναι απαράδεκτο να αποφασίζει μια ομάδα ανδρών για το γυναικείο σώμα. Είναι οπισθοδρόμηση», τόνισε η Φλόρα Χόσα, μια 18χρονη φοιτήτρια.

Τη διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν κυρίως γυναίκες, τελικά διέλυσαν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που την κάλυψε.

Το σχέδιο νόμου, ο αρχικός στόχος του οποίου ήταν να δίνεται μεγαλύτερη άδεια μητρότητας στις γυναίκες που γεννούν πρόωρα, θεωρείται «τρωικός ίππος» από τους ακτιβιστές και τις ακτιβίστριες υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

Υπερσυντηρητικοί βουλευτές, που συνδέονται με ευαγγελικές εκκλησίες, κατέθεσαν μια τροπολογία στο νομοσχέδιο: ένα άρθρο που τονίζει ότι το δικαίωμα στη ζωή «είναι απαραβίαστο από τη στιγμή της σύλληψης».

Στη Βραζιλία η άμβλωση δεν επιτρέπεται παρά μόνο αν η κύηση είναι αποτέλεσμα βιασμού, αν η κύηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας, ή αν το έμβρυο έχει εμφανίσει ανεγκεφαλία.

«Η Βραζιλία είναι μια από τις χώρες όπου καταγράφονται οι περισσότεροι βιασμοί και όπου μια γυναίκα πεθαίνει κάθε τόσο εξαιτίας παράνομων αμβλώσεων υπό ανθυγιεινές συνθήκες. Η παρανομία σκοτώνει», είπε η Κάρλα, 36 χρονών, η οποία είχε βάλει ασπρόμαυρο μακιγιάζ ώστε το πρόσωπό της να μοιάζει με νεκρής.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να συζητηθεί ξανά σε επίπεδο επιτροπής πριν τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής, όπου απαιτούνται 308 ψήφοι για να εγκριθεί, δηλαδή μια πλειοψηφία τριών πέμπτων.

Πάντως αρκετοί παρατηρητές θεωρούν ότι το κείμενο δεν έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί, παρά την αυξανόμενη επιρροή των ευαγγελικών.

Ο πρόεδρος της Βουλής, ο Χοντρίγκου Μάια, απαίτησε να αλλάξουν οι διατυπώσεις του σχεδίου νόμου και διαβεβαίωσε το Σάββατο σε μια ανάρτηση του στη σελίδα του στο Facebook ότι οποιοδήποτε κείμενο έχει στόχο «να απαγορεύσει την άμβλωση σε περίπτωση βιασμού δεν πρόκειται να εγκριθεί» από την ολομέλεια του σώματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter