«Βράζει» το υπ. Εξωτερικών: «Οδηγούμαστε σε εξουδετέρωση», λένε οι διπλωμάτες

«Βράζει» το υπ. Εξωτερικών: «Οδηγούμαστε σε εξουδετέρωση», λένε οι διπλωμάτες

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζουν με κάθε τρόπο οι Διπλωματικοί Υπάλληλοι, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ακόμη και για την ίδια τη βιωσιμότητα του εθνικά κρίσιμου κλάδου τους, λόγω των κινήσεων που προωθούνται από την κυβέρνηση και οι οποίες δεν φαίνεται να λύνουν τα υπαρκτά προβλήματα που εντοπίζονται στις διπλωματικές υπηρεσίες. 

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας», συζητείται σήμερα στη Βουλή και συνεπώς τα βλέμματα των ελλήνων διπλωματών από όλο τον κόσμο είναι στραμμένα στις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Όπως αναφέρουν, «θα ανέμενε κανείς ο νέος Οργανισμός του ΥΠΕΞ να θωρακίζει ακόμη περισσότερο την Διπλωματική Υπηρεσία, επιλύοντας καθημερινά προβλήματα και εισάγοντας τομές στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών, που θα καθιστούσαν την λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών σύγχρονη και αποτελεσματική. Αντ’ αυτού με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το νέο κείμενο του νόμου, το οποίο ανέρχεται σε 376 σελίδες και 480 άρθρα – σε αντίθεση με τον ισχύοντα Οργανισμό των 171 άρθρων και 172 σελίδων, απέχει του επιδιωκόμενου επιτελικού κράτους και η εφαρμογή του στην πράξη κρίνεται αβέβαιη.

»Πράγματι, το δαιδαλώδες νομοσχέδιο για το ΥΠΕΞ, αντί να επιλύει προβλήματα και να διευκολύνει τους Έλληνες Διπλωμάτες στην καθημερινή μάχη που δίνουν για την προώθηση των εθνικών δικαίων, προωθεί την εσωστρέφεια και επιστρέφει σε πρακτικές που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν».

Σε ενημέρωσή τους οι Διπλωματικοί Υπάλληλοι θίγουν ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα, το ο οποίο όπως σημειώνουν, δεν επιλύεται στα… 480 άρθρα του σχεδίου νόμου και αφορά στην έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης των υπαλλήλων στις χώρες εκτός ΕΕ, δηλαδή σε 57 από 85 χώρες, όπου υφίσταται διπλωματική εκπροσώπηση.

Με άλλα λόγια, όπως εξηγούν «παραμένουμε ανασφάλιστοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ακόμη και εν μέσω πανδημίας».

Υποστελέχωση και κατάρρευση των υποδομών

Οι Διπλωματικοί Υπάλληλοι εκθέτουν ανοιχτά μάλιστα τον κίνδυνο «κατάρρευσης» του υπ. Εξωτερικών, αλλά και «συρρίκνωσης και εξουδετέρωσης» της Διπλωματικής Υπηρεσίας, λόγω των δομικών προβλημάτων που δεν φαίνεται να επιλύει το προς ψήφιση νομοσχέδιο.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η δραστική μείωση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης οδήγησε σε υποστελέχωση και κατάρρευση των υποδομών. Αντί βελτίωσης, ο νέος νόμος προβλέπει ένα δαιδαλώδες οργανόγραμμα επικαλυπτόμενων, νεοϊδρυόμενων υπηρεσιών, ανεξέλεγκτες μετατάξεις, την κατάργηση εκατοντάδων οργανικών θέσεων. Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών οδηγείται σε κατάρρευση και η Διπλωματική Υπηρεσία με μαθηματική ακρίβεια σε σταδιακή συρρίκνωση και εξουδετέρωση», αναφέρουν συγκεκριμένα.

«Ισοπέδωση της ιεραρχίας και της αριστείας – Αφοπλίζονται οι Διπλωματικοί Υπάλληλοι»

Διαδικασίες αξιολόγησης, προαγωγών, πειθαρχικών διώξεων και απαξίωσης συνοδεύονται, όπως εξηγούν σε αναλυτική τους ενημέρωση οι υπάλληλοι του Διπλωματικού Σώματος, «από ισοπέδωση κάθε έννοιας ιεραρχίας και αριστείας, που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του ΥΠΕΞ».

«η εμμονή σε ζητήματα δήθεν ελέγχου στο πλέον ιεραρχικό Υπουργείο της Χώρας, οι νεοπαγείς και αμφίβολης συνταγματικότητας “δομές αξιολόγησης και ελέγχου“ που προωθούνται προς υιοθέτηση, η επιβολή πρωτοφανών πειθαρχικών διαδικασιών με εισαγωγή αέναων πειθαρχικών διαδικασιών και η εξαίρεση του Διπλωματικού Κλάδου, χωρίς αιτιολόγηση, από το ανώτατο χρονικό όριο 6+6 μηνών για τις ειδικές αποστολές, ουσιαστικά “αφοπλίζουν” τους Διπλωματικούς Υπαλλήλους και δεν προάγουν την αξιοκρατία», σημειώνουν καταληκτικά οι Διπλωματικοί Υπάλληλοι, ενώ εξηγούν πως το Υπουργείο Εξωτερικών δεν προχωρά στο μέλλον ούτε ακολουθεί τον βηματισμό των άλλων Διπλωματικών Υπηρεσιών των κρατών μελών της ΕΕ και των άλλων προηγμένων χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο του υπ. Εξωτερικών συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ, σύμφωνα με τους ίδιους τους υπαλλήλους, είναι θετικό το γεγονός ότι η η ενδελεχής ενημέρωση των Κομμάτων, εισηγητών και μελών της Διαρκούς Επιτροπής καθώς και η επικοινωνία με τους υπόλοιπους Κλάδους του Υπουργείου μαζί με άρθρα σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο βρήκαν ευήκοα ώτα και οι θέσεις τους στηρίχθηκαν στην Επιτροπή Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Πηγή: koutipandoras.gr

Documento Newsletter