Το «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία» κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Εντυπωσιακό το ενδιαφέρον του κοινού για το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καθώς μέχρι και την όγδοη μέρα της διοργάνωσης διατέθηκαν 72.000 δωρεάν εισιτήρια ενώ 113 ντοκιμαντέρ έγιναν sold out.
Ανάμεσα στις sold out ταινίες είναι και οι βραβευμένες. Γι’ αυτό και το Φεστιβάλ δίνει στους θεατές τη δυνατότητα να δουν ξανά την πλειοψηφία των βραβευμένων ταινιών, προσφέροντας 100 επιπλέον δωρεάν θεάσεις για κάθε μία. Για τις επιπλέον θεάσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κλείσουν τα εισιτήριά τους μέχρι και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 28 Μαΐου, ενώ οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες για 24 ώρες από τη δέσμευση θέσης.
Επίσης δόθηκαν και τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης με το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000€ να απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Καλωσήρθατε στην Τσετσενία / Welcome to Chechnya σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φρανς (ΗΠΑ). Το σκεπτικό της επιτροπής που αποτελείται από τους Μάρκο Γκαστίν, σκηνοθέτη (Ελλάδα), Κλερ Σιμόν, σκηνοθέτη (Γαλλία) και Αν Τόμσον, δημοσιογράφο (ΗΠΑ) είναι:
«Αυτό το ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ-θρίλερ αποκαλύπτει μια -σε μεγάλο βαθμό-αγνοημένη ανθρωπιστική κρίση στη μουσουλμανικήρωσική ομοσπονδιακή δημοκρατία της Τσετσενίας, όπου η καταδίωξη ομοφυλοφίλων μαίνεται: τους κυνηγούν, τους φυλακίζουν, τους βασανίζουν και φτάνουν στο σημείο μέχρι και να τους σκοτώσουν, σε μία προσπάθεια εκκαθάρισης της LGBTQ κοινότητας της Τσετσενίας. Η ταινία μάς συστήνει τη θαρραλέα queer κοινότητα που εδρεύει στη Μόσχα, η οποία έχει επικεντρώσει τις δυνάμεις της στη διάσωση ανθρώπων από την Τσετσενία μέσα από ένα τεράστιο και κρυφό δίκτυο διαφυγής που τους οδηγεί στην ασφάλεια. Οι ακτιβιστές οργανώνουν τη διαφυγή και τη μεταφορά σε ασφαλή σπίτια σε άγνωστες πόλεις, καθώς οι πρόσφυγες περιμένουν, συχνά επί μήνες, να βρεθεί μια χώρα πρόθυμη να τους δεχθεί, εν μέσω του συνεχούς κινδύνου να δολοφονηθούν. Αξιοσημείωτη είναι και η πρωτοποριακή χρήση ψηφιακών εφέ που αλλάζει τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, προκειμένου να προστατεύσει τις ταυτότητές τους, χωρίς να αποσπάσει την προσοχή από την αφήγηση. Συνολικά, 22 άτομα -κυρίως queer ακτιβιστές από τη Νέα Υόρκη- δανείζουν τα πρόσωπά τους ως ασπίδα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην ταινία. Καταγράφοντας αυτή την αντίσταση, ο σκηνοθέτης μάς επιτρέπει να βιώσουμε τι σημαίνει να διαφεύγεις από διώξεις, να χάνεις όλα εκείνα από τα οποία αποτελείται η ζωή σου, την ίδια στιγμή που ανακαλύπτεις μια φιλόξενη και τρυφερή κοινότητα».
Αναλυτικά τα βραβεία:
Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους
Χρυσός Αλέξανδρος: «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία» («Welcome to Chechnya», Ντέιβιντ Φρανς)
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Σπίτι μου» («Acasă, My Home», Ράντου Τσορνίτουτς)
Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomers
Χρυσός Αλέξανδρος Newcomers: «Βάλχενζεε για Πάντα» («Walchensee Forever», Γιάνα Γι Γουόντερς)
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Ο Καιρός μιας Κυρίας («Lady Time», Ελίνα Ταλβενσάαρι)
Διεθνές Διαγωνιστικό >>Film Forward
«Έτος Ανακάλυψης» («The Year of the Discovery», Λούις Λόπες Καράσκο)
Βραβείο «Mermaid»
«Καλωσήρθατε στην Τσετσενία» («Welcome to Chechnya», Ντέιβιντ Φρανς) / Ειδική Μνεία: «Μαντάμ» («Madame», Στεφάν Ριτχάουζερ)
«Νίκος Καρούζος – Ο Δρόμος για το Έαρ» (Γιάννης Καρπούζης)
Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»
«Αυτοπροσωπογραφία» («The Self Portrait», Κάτια Χέγκσετ, Μάργκρετ Όλιν & Έσπεν Βάλιν)
Βραβείο ΕΡΤ
«Η Μουσική των Πραγμάτων (Μένιος Καραγιάννης)
Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
«Νίκος Καρούζος – Ο Δρόμος για το Έαρ» (Γιάννης Καρπούζης)
Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας
«Ασουάνγκ» («Aswang», Αλίξ Άιν Αρούμπακ)
Βραβεία Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI)
Από το Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία» («Welcome to Chechnya», Ντέιβιντ Φρανς)
Ελληνικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους: «Η Μουσική των Πραγμάτων (Μένιος Καραγιάννης)
Βραβείο WIFT GR
«Ο Τέταρτος Χαρακτήρας» (Κατερίνα Πατρώνη)
Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης
Καλύτερη ταινία: «Καλημέρα, κύριε Φώτη» (Δήμητρα Κουζή)
Ειδικό βραβείο: «In-Mates» (Ιάκωβος Πανουργιάς & Νίκος Βούλγαρης)