Βούτσης προς Στουρνάρα: Βιώσιμη και καθαρή αυτή η έξοδος

Κατηγορηματική ήταν η απάντηση που έδωσε στον κεντρικό τραπεζίτη ο πρόεδρος της Βουλής κατά την παράδοση της Ενδιάμεσης Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής για το 2017 της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Ο κ. Βούτσης αποκάλεσε βιώσιμη και καθαρή την έξοδο από τα μνημόνια, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις αιτιάσεις του Γ. Στουρνάρα περί ύπαρξης μεγάλου επενδυτικού προβλήματος στη χώρα.

Μπορεί μεν ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την παράδοση της Ενδιάμεσης Έκθεσης στον Νίκο Βούτση να υποστήριξε πως «η επόμενη περίοδος θα έχει θετικές εξελίξεις» για τη χώρα, ωστόσο δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για ύπαρξη μεγάλου προβλήματος ως προς τον τομέα των επενδύσεων. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα έξι μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και έχουμε οκτώ μήνες για να το διορθώσουμε» είπε ο διοικητής της ΤτΕ, προσθέτοντας ότι «εάν δεν μπορεί να διορθωθεί, πρέπει ακριβώς να δούμε τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018». «Έχουμε προτάσεις κι ελπίζω να διαβαστούν» σημείωσε με νόημα.

Άμεση ήταν η απάντηση του Νίκου Βούτση, ο οποίος κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές πως η επικείμενη έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής θα είναι καθαρή και βιώσιμη. «Όλοι έχουμε αντιληφθεί -και αυτό αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης- το πώς θα είναι βιώσιμη και καθαρή αυτή η έξοδος έτσι ώστε να υπάρχει από εκεί και πέρα, μια ανοικτή λεωφόρος κι ένας οδικός χάρτης που θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία, όχι απλά να μείνει όρθια, αλλά σιγά σιγά να ανασυστήνεται ο κοινωνικός ιστός και να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις και στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία για μια νέα ανάπτυξη, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και πρότυπο της χώρας και μια νέα διεθνή ενισχυμένη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αξίζει να προστεθεί πως στην Ενδιάμεση Έκθεση γίνεται λόγος για ανάγκη υπαγωγής της Ελλάδας σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά το πέρας του μνημονίου, μία εισήγηση που έρχεται σε αντίθεση με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, ο οποίος προβλέπει την ύπαρξη αποθεματικού «μαξιλαριού» χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Ετικέτες