Βούτσης: Όλοι εκτιμούν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

Βούτσης: Όλοι εκτιμούν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

Με την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Νίκου Βούτση στη Μόσχα, “έκλεισε” και επίσημα το αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας 2016. Από την Μόσχα ο Ν. Βούτσης έκανε και δηλώσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος, τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή και το κυπριακό.

Το αφιερωματικό έτος, αφήνει στο μοσχοβίτικο κοινό μια παρακαταθήκη δυο ακόμα σημαντικών εκθέσεων από την Ελλάδα, μια στο ιστορικό μουσείο της Μόσχας “Θεοί και ήρωες στην αρχαία Ελλάδα” και την έκθεση σύγχρονης τέχνης του γνωστού καλλιτέχνη Μποκόρου. Η ελληνική αυτή παρουσία θα κρατήσει μέχρι τέλος Ιανουαρίου του 2017.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Νίκου Βούτση, σε ένα διήμερο που ταυτόχρονα δίνονταν μάχες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε μαζί του, πέρα από τα ελληνορωσικά, και για θέματα που κυριαρχούν σήμερα στην πολιτική σκηνή αλλά και για το Κυπριακό, ζήτημα που βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ “είναι φανερό πλέον ότι όλοι εκτιμούν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Όλοι αναγνωρίζουν εν τοις πράγμασι ότι δεν είναι δυνατόν για αρκετά χρόνια να υπάρχει 3,5% πλεόνασμα και όλοι καταλαβαίνουν πως είναι ρεαλιστική η πρόταση Τσακαλώτου, δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης, ένα μέρος του πλεονάσματος να πηγαίνει για την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και για ανακούφιση κοινωνικών κατηγοριών και ένα άλλο να πηγαίνει σε καθαρό πλεόνασμα.

Ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται όλοι ότι αν δε μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση δε θα είναι δυνατόν να βγούμε στις αγορές από τα μέσα του 2017 και ύστερα, που είναι και το μείζον ζήτημα. Στόχος δεν είναι να βγούμε μόνο για μια φορά, αλλά να είναι βιώσιμη αυτή η έξοδος στο διηνεκές. Το θέμα δηλαδή δεν είναι να βγει η χώρα στις αγορές όπως είχε κάνει ο Σαμαράς και ύστερα δεν μπόρεσε να συνεχίσει και τραβήχτηκε πίσω”.

Ερωτηθείς για τη διένεξη ΔΝΤ -ΕΕ ο κ. Βούτσης σημειώνει: “Το ότι δεν τα βρίσκουν το ΔΝΤ με την ΕΕ φαίνεται να αποτελεί μια προσπάθεια από πλευράς του άξονα Σόιμπλε-Τόμσεν να αποβεί σε βάρος μας. Αντί δηλαδή να κερδίσει ένας από τους δύο ή να κάνουν μια υποχώρηση, θα τα βρουν μεταξύ τους με στόχο να συντριβεί η Ελλάδα ανάμεσα στους ελέφαντες, όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτό προσπαθεί να αποτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας με τις συζητήσεις που θα κάνει σε πολιτικό επίπεδο με τον Γκάμπριελ, τον Σουλτς και την Μέρκελ. Οι Ολλανδοί αντιδρούν. Δηλαδή Ολλανδοί και Σόιμπλε είναι αυτή την στιγμή ο άξονας, δεν είναι καν οι Φινλανδοί που ήταν παλιότερα… Αυτά είναι μερικά στοιχεία από το τελευταίο Eurogroup και το πώς εξελίχθηκε η ιστορία. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση όσο γίνεται πιο γρήγορα γιατί το 2017 αρχίζει ένας εκλογικός κύκλος της Ευρώπης -πιθανά στην Ιταλία- και προγραμματισμένα στην Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και θα υπάρχει μια εσωστρέφεια με αποτέλεσμα το ελληνικό θέμα να μην είναι ψηλά στην ατζέντα.

Documento Newsletter