Πτώση 4% κατεγράφη στο Χρηματιστήριο στην πρώτη_x000D_
εβδομάδα της νέας κυβέρνησης, με τις απώλειες σήμερα να είναι οριακές 0,58% με_x000D_
κλείσιμο στις 858,35 μονάδες.
Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές στα 32,7 εκατ. τεμάχια, με τους επενδυτές να πουλούν όπως φαίνεται την… είδηση της αυτοδυναμίας επιβεβαιώνοντας μια από τις πλέον δημοφιλείς χρηματιστηριακές ρήσεις που ισχύουν πριν και μετά από κάθε κομβικό γεγονός. Η Αγορά πάντως, δεν έχασε την φρεσκάδα της καθώς μετά τις γρήγορες απώλειες του 7% στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας ενεργοποιήθηκαν αγοραστικά αντανακλαστικά που ανέκοψαν την δυναμική της διόρθωσης.
Η πτώση αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στο “γρήγορο χρήμα” και έχει ισχυρό αποτύπωμα από το εγχώριους επενδυτές λιανικής με πολύ μικρότερη συμμετοχή από θεσμικούς. Η εικόνα εισροών στα μετοχικά αμοιβαία παρέμεινε θετική προσεγγίζοντας τα 20 εκατ. ευρώ την εβδομάδα που πέρασε συντηρώντας την ισχυρή δυναμική που έχει παρατηρηθεί από τις αρχές Ιουνίου.
Οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν όσο θα πλησιάζουμε στην ψήφιση τους στο οικονομικό προσκήνιο. Η Βουλή επανεκκινεί στις 17 Ιουλίου και όπως φαίνεται θα υπάρξουν άμεσα νομοσχέδια για την ΔΕΗ, το Ελληνικό και την φορολογία που θα περιέχονται στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου με την ψήφο εμπιστοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση οι φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τα ξένα χαρτοφυλάκια, παρά το γεγονός ότι στις 17 Ιουλίου αναμένεται και η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί αρμόδιου για τα δημοσιονομικά θέματα όπου θα συζητηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα μέτρα εξοικονομήσεων που θα προταθούν από την Ελληνική πλευρά.
Ανεξάρτητα από την πορεία του Χ.Α. στα ομόλογα επικρατούν άλλες σκέψεις με τον ΟΔΔΗΧ να περιμένει το πράσινο φως από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο είχε όμως από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά μεσολάβησαν οι κλογές και το εκλογικό αποτέλεσμα.