Με μόνη επιφύλαξη από την Χρυσή Αυγή και υπερψήφιση επί της αρχής και επί των άρθρων από όλα τα υπόλοιπα κόμματα ολοκληρώθηκε η συζήτηση των αρμόδιων Επιτροπών για τη «Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος και άλλες διατάξεις».
Η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη, αναβάλλεται για τις προσεχείς ημέρες εξαιτίας του εθνικού πένθους που κήρυξε ο πρωθυπουργός για την τραγωδία στη Δυτική Αττική. Η απόφαση ελήφθη από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, μετά από συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Μεσίστια θα κυματίζει η σημαία στο Κοινοβούλιο.
Η συζήτηση στις Επιτροπές
Με ένταση ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή και συνεχίστηκε για αρκετή ώρα σε υψηλούς τόνους. Πέρα από το επίδικο, η κουβέντα έφτασε μέχρι και στις αρχαιρεσίες του νέου φορέα της κεντροαριστεράς αλλά και στις αποκαλύψεις για τη συμμετοχή της Μαρέβας Μητσοτάκη στα Paradise Papers.
Κατά την εκκίνηση της διαδικασίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε το λόγο για να διευκρινίσει πως το μέρισμα δεν θα μπορούσε να δοθεί ούτε νωρίτερα, ούτε αργότερα. «Αυτό δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε νωρίτερα γιατί έπρεπε να συμφωνήσουμε στους τελικούς αριθμούς κα να τους συμφωνήσουμε με τους Θεσμούς. Άρα, ούτε πιο νωρίς μπορούσαμε να το κάνουμε, ούτε πιο αργά μπορούσαμε να το πάμε γιατί θα δημιουργούταν πρόβλημα για να πάρουν οι δικαιούχοι αυτά τα χρήματα» είπε χαρακττηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, χαιρέτισε τη θετική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θυμίζοντας όμως ότι «πέρυσι τέτοια εποχή φώναζαν βάστα -Σόιμπλε και βάστα – Γερούν και έλεγαν ότι δεν έχουμε την άδεια των θεσμών και πήγαν κόντρα στην κοινωνία». «Όλοι οι άξονες της πολιτικής σας κατέρρευσαν» είπε προς τη ΝΔ και συμπλήρωσε πως «λέγατε για αριστερή παρένθεση και για εκλογές. Λέγατε ότι δεν θα κλείναμε αξιολογήσεις».
Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, χαρακτήρισε την υπεραπόδοση των στόχων «προϊόν της υπερφορολόγησης και της υπερεξόντωσης των νοικοκυριών». Για την διαδικασία του κατεπείγοντος τόνισε ότι «η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη, θα μπορούσε να γίνει αναλυτικά πόσο είναι το μέρισμα και το πού θα δοθεί, μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο και όχι όπως θέλει να το δώσει η κυβέρνηση μέσα από το Μαξίμου με διαγγέλματα…». Έπειτα, ο κ. Βρούτσης διεύρυνε την ατζέντα κάνοντας αναφορά στην ανεργία, στην ανομία, στο κλείσιμο των Πανεπιστημίων εξαιτίας διακίνησης ναρκωτικών και στα μέτρα μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος. «Αχρείαστα όσα συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία και θα μπορούσαμε να τα έχουμε αποφύγει αν είχαμε αποφύγει κι εσάς» τόνισε.
Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Γιάννης Κουτσούκος, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προχώρησε εσπευσμένα στις ανακοινώσεις και φέρνει το νομοσχέδιο για ψήφιση με την διαδικασία του κατεπείγοντος γιατί ήθελε να αλλάξει την Με τη διαδικασία αυτή η κυβέρνηση στερεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσφέρουμε κάποιες σημαντικές προτάσεις για το πώς θα ανακουφιστούν οι οικογένειες. Δεν σας ενδιαφέρει να ακούσουμε τους φορείς, τους συνταξιούχους, τους ΑΜΕΑ. Εμείς, θέλουμε να κληθούν οι φορείς και να συζητήσουμε όσο χρόνο είναι απαραίτητος» κατέληξε.
Τι προβλέπει το ν/σ του ΥΠΟΙΚ
Το νομοσχέδιο προβλέπει την καταβολή 720 εκατομμυρίων ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, ως διανομή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών, την επιστροφή κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης στις συντάξεις για το διάστημα 1.1.2012 ως 30.6.2016 που εκτιμάται σε 315 εκατ ευρώ, καθώς και την καταβολή ποσού 360 εκατ. ευρώ για την κάλυψη κόστους παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι «κατά το έτος 2017 καταβάλλεται ποσό επτακόσια είκοσι εκατομμύρια (720.000.000) ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, ως διανομή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών». Όπως διευκρινίζεται, το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε καμία κράτηση, δε δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη, ούτε υπολογίζεται για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, το ποσό που καταβάλλεται μπορεί να αυξηθεί, αν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, ενώ με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσίας, διαμονής και άλλα) για την καταβολή του μερίσματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχων, οι προϋποθέσεις κλπ.
Το άρθρο 2 του νομοσχεδίου προβλέπει την επιστροφή των κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης σε συνταξιούχους, που θα γίνει με την καταβολή της σύνταξης του Δεκεμβρίου, και το άρθρο 3 αναφέρεται στην αναγγελθείσα ενίσχυση προς τη ΔΕΗ.
https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/11/15/5a0c8307cd3a18621d4db6f3.pdf
Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας, από τα 1,4 δισ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει στοχευμένα, ώστε να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη, με προτεραιότητα σε άνεργους, νέους και συνταξιούχους.
Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.
Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.
Για οικογένειες με δύο παιδιά, για εισόδημα 6.000 ευρώ ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ, για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.
Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για εισόδημα 4.500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ, για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.
Για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ, για εισόδημα 6.000 ευρώ ενίσχυση 350 ευρώ και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ.