Τροχιοδεικτικές βολές «σαμαρικών» στη συζήτηση του προϋπολογισμού

Τροχιοδεικτικές βολές «σαμαρικών» στη συζήτηση του προϋπολογισμού

Εν αντιθέσει με το κλίμα ευφορίας στο «στρατόπεδο» της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια, δύο μέλη της «σαμαρικής» πτέρυγας επέλεξαν να είναι υπέρ του δέοντος… ειλικρινείς, δίνοντας παράλληλα ένα ιδεολογικό στίγμα που δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη ρητορική του Κυρ. Μητσοτάκη.

Πρόκειται για τους βουλευτές της πλειοψηφίας, Ανδρέα Κατσανιώτη και Μίλτο Χρυσομάλλη, οι οποίοι από κοινού παραδέχτηκαν από το βήμα της Βουλής πως με τον προϋπολογισμό ξεκινά «μία δύσκολη προσπάθεια» και πως «δεν πάνε όλα καλά στον τόπο». Αίσθηση προκάλεσαν και οι αναφορές τους στα εθνικά θέματα αλλά και στην ιδεολογική πυξίδα που πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ, η οποία δεν φαίνεται να δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση με τα ιδεολογικά μηνύματα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναφορά του Μ. Χρυσομάλλη με αποδέκτες «όλους ανεξαιρέτως», η οποία αφορούσε το «πανίσχυρο ρεύμα πατριωτισμού» στο δυτικό κόσμο «κόντρα στην πολιτική ορθότητα, κόντρα στον διεθνισμό, κόντρα στις ομοιόχρωμες κοινωνίες».

«Αρχή μιας δύσκολης προσπάθειας ο προϋπολογισμός»

Παρά τα διθυραμβικά σχόλια των λοιπών μελών της Κ.Ο. της ΝΔ, ο Αν. Κατσανιώτης τόνισε κατά την τοποθέτησή του πως «ο φετινός προϋπολογισμός είναι μόνο η αρχή μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας» και εξέφρασε μετέπειτα πως τη βεβαιότητά του ότι ο επόμενος προϋπολογισμός θα είναι ακόμα πιο καλός και ο μεθεπόμενος ακόμα καλύτερος. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ανακουφίσει τους πολίτες που σήκωσαν το βάρος της κρίσης «και κυρίως εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν την προκοπή τους, την προκοπή τη δικιά τους και των παιδιών τους, στη δουλειά και στο μυαλό τους, τη μεσαία τάξη, αυτούς που προσπαθούν να φτιάξουν ένα καλύτερο αύριο».

«Νάρκη» η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο βουλευτής Αχαΐας με τη ΝΔ αποκάλεσε «ναρκοπέδιο» για τα εθνικά θέματα τη Συμφωνία των Πρεσπών, ασχέτως κι αν η κυβέρνηση πλέον δεσμεύεται δημόσια ότι θα τηρήσει και τιμήσει τη Συμφωνία.

«Για την Ευρώπη διατήρησης των εθνικών ταυτοτήτων»

Και σε ιδεολογικό επίπεδο, όμως, ο βουλευτής της ΝΔ ξέφυγε από το πλαίσιο ρητορικής του πρωθυπουργού, κρίνοντας πως μόνο μία Ευρώπη «της διατήρησης των εθνικών ταυτοτήτων, του σεβασμού στον πολιτισμό των κρατών, στη διατήρηση του τρόπου ζωής των πολιτών τη» μπορεί να λύσει τα ζητήματα της εποχής μας.

«Δεν πάνε όλα καλά»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο έτερος βουλευτής της πλειοψηφίας, Μ. Χρυσομάλλης, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του με «αλήθειες». «Πάνε όλα καλά στον τόπο; Ασφαλώς και όχι» είπε και εξήρε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, κάνοντας λόγο για «τιτάνιο έργο» προκειμένου να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Συμπλήρωσε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν έχει βγει από την κρίση και τα μνημόνια, αφού «τελείωσε μεν η δανειακή σύμβαση, αλλά οι δεσμεύσεις παραμένουν μέχρι το 2060».

Εντύπωση προκάλεσε και ο τρόπος που έκλεισε την ομιλία του ο βουλευτής Μεσσηνίας με τη ΝΔ. «Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και κοιτώντας σας στα μάτια, σας ρωτώ ξεκάθαρα το εξής: Είναι αυτός ο προϋπολογισμός που θα επιτρέψει στους Έλληνες να αισθάνονται ότι επιστρέφουμε στη χαμένη μας ευημερία; Ειλικρινώς, σας απαντώ σίγουρα όχι. Με την ίδια, όμως, ειλικρίνεια σας λέω ότι είναι αυτός ο προϋπολογισμός που θα κάνει τους Έλληνες να αισθάνονται ότι γλυκοχαράζει, ότι έρχεται η αυγή. Έχετε πρόβλημα εσείς στην Αριστερά με την «αυγή»; Δεν το πιστεύω…» είπε και παρά το τελευταίο δηκτικό σχόλιο που στόχο είχε τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο Μ. Χρυσομάλλης φρόντισε να στείλει τα ανάλογα μηνύματα στους ανάλογους αποδέκτες.

«Ας το λάβουν υπ’ όψιν τους όλοι τους ανεξαιρέτως»

Τέλος, ο Μ. Χρυσομάλλης έθεσε και τις ιδεολογικές ράγες πάνω στις οποίες πρέπει να κινείται η ΝΔ, καλώντας όλους ανεξαιρέτως να λάβουν υπόψιν τους τα λόγια του. «Επειδή πολλά ακούγονται, προσωπικά θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Μία σειρά εκλογικών αποτελεσμάτων στον ελεύθερο δυτικό κόσμο καταδεικνύουν ένα πανίσχυρο ρεύμα πατριωτισμού κόντρα στην πολιτική ορθότητα, κόντρα στον διεθνισμό, κόντρα στις ομοιόχρωμες κοινωνίες. Ας το λάβουν υπ’ όψιν τους αυτό όλοι τους ανεξαιρέτως» διεμήνυσε, ακολουθώντας επί της ουσίας τα ιδεολογικά χνάρια που (επανα)χάραξε στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς.

Μάλλον, η διαχείριση της «σαμαρικής» πτέρυγας αρχίζει να αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη εξίσωση απ’ όσο φανταζόταν ο Κυρ. Μητσοτάκης. 

Documento Newsletter