Βουλή: Τι αλλάζει στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αιρετών και δικαστικών

Βουλή: Τι αλλάζει στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αιρετών και δικαστικών

Νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα επιφέρει αλλαγές στον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης αιρετών και δικαστικών προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Βούτσης.

Κατά τη συζήτηση για την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, ο κ. Βούτσης τόνισε αναφορικά με το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου πως «ετοιμάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα πρέπει να το συζητήσουμε».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του koutipandoras.gr, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί κατά τη διάρκεια των θερινών τμημάτων της Βουλής, ενσωματώνοντας τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ ως προς τις αλλαγές που πρέπει να θεσμοθετηθούν για τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες αιρετών και -κυρίως- δικαστικών.

Σημαντικό κρίνεται ότι το «πόθεν έσχες» των δικαστικών θα ελέγχεται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία θα προεδρεύει δικαστικός όταν οι υποθέσεις θα αφορούν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης δικαστικών λειτουργών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανώτατοι δικαστικοί είχαν προβάλλει ενστάσεις για το γεγονός ότι οι δηλώσεις πόθεν έσχες θα ελέγχονταν από Επιτροπή που δεν προεδρεύει συνάδελφός τους, προβληματισμός που απ’ ό,τι φαίνεται εισακούστηκε. Τη θέση του προέδρου της Επιτροπής θα κατέχει μέλος του Κοινοβουλίου όταν η ημερήσια διάταξη αφορά δηλώσεις πόθεν έσχες βουλευτών.

Επίσης, μία ακόμη αλλαγή που προβλέπεται σχετίζεται με τον ορισμό εμπειρογνώμονα για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των δικαστικών προκειμένου να αποσαφηνίζεται αν οι ενδεχόμενες μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση δικαιολογούνται.

Από εκεί και πέρα, οι δικαστικοί θα συνεχίσουν να αποτελούν πλειοψηφία στην Επιτροπή Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής, με δεδομένο πως και υπό τις υπάρχουσες συνθήκες τα κοινοβουλευτικά μέλη είναι μόλις τρία. 

Ετικέτες

Documento Newsletter