Βουλή: Σύσσωμη η αντιπολίτευση απέναντι στην θέσπιση της απλήρωτης εργασίας

Βουλή: Σύσσωμη η αντιπολίτευση απέναντι στην θέσπιση της απλήρωτης εργασίας

Σφοδρή ήταν η αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τη νομοθέτηση της απλήρωτης εργασίας από την κυβέρνηση. Μπροστά στις διθυραμβικές αναφορές για τη… γαλαντομία του υπουργείου Εργασίας από τον εισηγητή της ΝΔ, οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση των αντεργατικών ρυθμίσεων.

Σε καθεστώς πολιτικής απομόνωσης η κυβέρνηση νομοθετεί πρωτοφανείς μεταβολές του εργατικού δικαίου. Κατά την κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών για την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και λοιπών ρυθμίσεων, ο Βαγγέλης Αποστόλου, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, χαρακτήρισε αδιανόητη τη θέσπιση της απλήρωτης εργασίας και συγκεκριμένα την αναπλήρωση της υποχρεωτικής καραντίνας εργαζομένων με δωρεάν -για τους εργοδότες- υπερωρίες. Στηλίτευσε τη μείωση του δώρου Χριστουγέννων σε όσους εργαζόμενους έλαβαν το επίδομα ειδικού σκοπού των 543 ευρώ αλλά και την καθυστέρηση της αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ επέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει αρρύθμιστο το πλαίσιο της τηλεργασίας. «Οι αποδιοπομπαίοι τράγοι κι αυτής της κρίσης θα είναι οι εργαζόμενοι» σχολίασε.

Ως προς τις ρυθμίσεις που αφορούν την υγεία, επισήμανε ότι η κατάσταση με την πανδημία τείνει να βγει εκτός ελέγχου, προτρέποντας τη συμπολίτευση να πάψει να αντιλαμβάνεται την αντιμετώπιση του κορονοϊού με όρους επικοινωνιακούς. Ως προς τα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών στην Εύβοια, ο Β. Αποστόλου τόνισε πως «μέχρι αυτή την ώρα δεν ειπώθηκε μισή κουβέντα για τα αίτια της καταστροφής» από την κυβερνητική πλειοψηφία. Και πρόσθεσε: «Λες και σε επόμενο χρόνο δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί». Διευκρίνισε δε ότι για τη «μικρή βοήθεια» 5.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και 8.000 ευρώ σε νομικά πρόσωπα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συμφωνεί «αν και δεν επαρκούν». Κλείνοντας, εξέφρασε την επιφύλαξη του κόμματος επί της αρχής, καθώς υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες προκύπτει κάθετη διαφωνία, άλλες που χρήζουν βελτίωσης κι άλλες που θα υπερψηφιστούν.

«Το ΚΙΝΑΛ θα σταθεί απέναντι»

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Πουλάς σχολίασε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με το δάχτυλο στη σκανδάλη, θέλοντας να θεσπίσει την υποχρεωτική απλήρωτη εργασία. «Το ΚΙΝΑΛ θα σταθεί δυναμικά απέναντι στις πολιτικές σας που θέλουν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το μάρμαρο της κρίσης» είπε και καυτηρίασε το «κουτσουρεμένο δώρο Χριστουγέννων» αλλά και τη μεταφορά της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία δεν έχει πολιτική πρόθεση ενίσχυσης του ΕΣΥ, ενώ μίλησε για «εικόνα του χάους» σε σχέση με τα τεστ για τον κορονοϊό. Ως προς τη θέση του κόμματος, ο κ. Πουλάς εξέφρασε επιφύλαξη.

«Αποσύρετε τα άρθρα»

«Οι ρυθμίσεις ικανοποιούν πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου» διαπίστωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, συμπληρώνοντας πως «ο πόλεμος ενάντια στα λαϊκά στρώματα παραμένει αμείωτος». Παρατήρησε, επίσης, ότι η κυβέρνηση αντί να θεσπίσει ειδική άδεια για όσους εργαζόμενους μπαίνουν σε καραντίνα, προτιμά να τους τιμωρήσει με απλήρωτες υπερωρίες. «Σας καλούμε να το αποσύρετε τώρα» ανέφερε για το επίμαχο άρθρο, κάλεσμα που επαναλήφθηκε και για τη ρύθμιση που προβλέπει μειωμένο δώρο Χριστουγέννων. Καταλήγοντας, ο κ. Κατσώτης ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής.

Διαφωνεί και η Ελληνική Λύση

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, επικεντρώθηκε στα της οικονομίας, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του κόμματος με το μέτρο της απλήρωτης εργασίας. Αναφορικά με τη θέση της Ελληνικής Λύσης επί του νομοσχεδίου, ο κ. Βιλιάρδος εξέφρασε επί της αρχής.

«Εκτός από αντεργατικά είναι και υφεσιακά μέτρα»

Οξεία ήταν και η κριτική από το ΜΕΡΑ25. Ο Κλέων Γρηγοριάδης περιέγραψε ως αντεργατικές και υφεσιακές τις διατάξεις που αφορούν το υπουργείο Εργασίας, καθώς -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- αντί να μειωθούν οι φόροι των επιχειρήσεων, η κυβερνητική πλειοψηφία προτιμά να μειώσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. «Καταψηφίζουμε και επί της αρχής και επί της διαδικασίας», ήταν η καταληκτική του φράση. 

Documento Newsletter