Μετά τις 11:00 ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση που είχε καταθέσει από τον Ιούλιο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι βουλευτές της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις επαφές του κ. Καμμένου με τον πρωτοδίκως καταδικασθέντα σε ποινή ισόβιας κάθειρξης Ευθύμιο Γιαννουσάκη για την υπόθεση της διακινήσης ναρκωτικών με το πλοίο Noor 1. Όπως ήταν ήδη γνωστό, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν στη σύσταση της εν λόγω Επιτροπής.
Κατά τη Νέα Δημοκρατία, στόχος της πρότασής της είναι να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της «δύσοσμης» και «σκανδαλώδους» αυτής υπόθεσης, να διερευνηθεί δηλαδή, «ποια ήταν τα πραγματικά κίνητρα της εμπλοκής του κ. Καμμένου», «η έκταση της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης κατά την επιτέλεση του έργου της, με τη δημιουργία συνθηκών ενοχοποίησης ιδιωτών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικά σχέδια», «ποιες ήταν οι σχέσεις των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση με την εισαγγελική λειτουργό» που την ερευνά και ποια η σχέση με τον λιμενικό υπάλληλο Π. Χριστοφορίδη, συνομιλίες του οποίου με τον Ε. Γιαννουσάκη, έχουν δημοσιευθεί. Η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι η υπόθεση αφορά την ανεξαρτησία των θεσμών και εν τέλει τη λειτουργία της δημοκρατίας και έχει επίσης θέσει θέμα για το αν γνώριζε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την «εμπλοκή του Πάνου Καμμένου».
Από πλευράς του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναφερόμενος στο αίτημα της ΝΔ, έκανε λόγο για “θεσμική εκτροπή”.
Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία, με την έδρα να θέτει ώρα λήξης στις 21:00. H απόφαση της Oλoμέλειας της Boυλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτρoπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων, η oπoία δεν μπoρεί να είναι κατώτερη από τα δύo πέμπτα (2/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.
Η διαδικασία
Το χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ κέρδισε ο πρώτος ομιλητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, όταν με δηκτικό ύφος ανέφερε πως θα χρειαστεί το μισό χρόνο από όσο χρειάστηκε ο Πάνος Καμμένος στις συνομιλίες του με τον ισοβίτη. Ο βουλευτής Καβάλας έκανε λόγο για εμπλοκή του υπουργού Άμυνας στην υπόθεση με στόχο να επηρεαστεί η έκβασή της. «Πρέπει να διερευνηθεί η εμπλοκή του Πάνου Καμμένου από τις εισαγγελικές αρχές» είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να διερευνηθεί και από το Κοινοβούλιο.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Άμυνας -ο οποίος απουσίαζε από την αίθουσα- ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως πριν λίγους μήνες ρωτούσε ο υπουργός Άμυνας αν η ΝΔ έχει τα άντερα να καταθέσει πρόταση για προανακριτική επιτροπή ή πρόταση μομφής. «Εμείς φέραμε πρόταση εξεταστικής επιτροπής» τόνισε και απηύθυνε το ερώτημα προς τον κ. Καμμένο αν εκείνος έχει τα άντερα να την αποδεχτεί.
Προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως έχουν ευκαιρία να αναθεωρήσουν και να υπερψηφίσουν την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, αλλιώς «κινδυνεύουν να γίνουν υποκριτική πλειοψηφία συγκάλυψης».
«Ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη»
Δίχως να μπαίνει στα επιμέρους ζητήματα της υπόθεσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, έθεσε τα θεσμικά παρεπόμενα της τακτικής που ακολουθεί για το εν λόγω ζήτημα η αξιωματική αντιπολίτευσης, λέγοντας -μεταξύ άλλων- πως πρόκειται για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» από τη ΝΔ.
Αρχικά, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στο νέο κοινοβουλευτικό δόγμα των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που αποφάσισαν να καταψηφίζουν νομοσχέδια ακόμα κι αν συμφωνούν με το περιεχόμενό τους. «Χάρη κομματικού οφέλους να παραμεριστεί το δημόσιο συμφέρον» υπογράμμισε και περιέγραψε το σχήμα σκέψης τω δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης λέγοντας: «Δεν μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο ενός νόμου, μας ενδιαφέρει με τη ψήφο μας να διασαλεύσουμε την κυβερνητική συνοχή. Το καλό του τόπου να μείνει στην άκρη».
Ως το προς συζήτηση θέμα, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε πως χρειάζεται μυστικότητα στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, συμπληρώνοντας πως η δικαστική υπόθεση δεν έχει κλείσει. Για τον μεγαλοεπιχειρηματία που είχε την πρόθεση να καταδείξει μέσω της κατάθεσής του ο ισοβίτης, ο βουλευτής της πλειοψηφίας είπε πως ο χρηματοδότης – εγκέφαλος της υπόθεσης αν δεν πληγεί, θα μείνει ελεύθερος και θα δρα ανεξέλεγκτος. «Το τηλέφωνο δεν είναι εγκληματικό για τον πολιτικό που το έκανε» τόνισε.
Για το δικαστικό σκέλος εμπλοκής του υπουργού Άμυνας παρέθεσε πως η ΝΔ κατηγορεί τον κ. Καμμένο για ηθική αυτουργία «για μια φυσική αυτουργία που απεσύρθη και δεν κρίθηκε αξιόποινη», ενώ πρόσθεσε πως ένα ακόμα ψυχολογικό παρεπόμενο των ενεργειών της ΝΔ είναι η «ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη και την ασφάλεια για να έχει κομματικό όφελος».
«Ο πολιτικός τζόγος δεν ωφέλησε τον Καμμένο»
Σε ειρωνικά σχόλια για το πρόσφατο πρωτοσέλιδο των «Παραπολιτικών» επιδίδονται αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης, με τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου να μην ξεφεύγει από τον κανόνα, λέγοντας στην αρχή της τοποθέτησής του πως «ο πολιτικός τζόγος δεν ωφέλησε αυτή τη φορά τον Πάνο Καμμένο». Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε λόγο για σκηνικό παρακράτους «αν όχι με κυβερνητική κάλυψη, με κυβερνητική καθοδήγηση». «Εδώ, έχουμε μια ομάδα ανθρώπων που συνεννοούνται για να διαπράξουν αδικήματα» είπε και άφησε αιχμές για «εισαγγελείς που μπαίνουν κρυφά σε φυλακές τα μεσάνυχτα για να πάρουν κατάθεση από κρατουμένους».
«Από πότε γνώριζε ο κ. Καμμένος το σχέδιο για την επίμαχη κατάθεση;» διερωτήθηκε και παρέθεσε αμέσως μετά κι άλλο ερώτημα: «Από πότε γνώριζε ο πρωθυπουργός αυτή τη δικαστική σκευωρία;». Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ κατέληξε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό πως με τον συγκεκριμένο κυβερνητικό εταίρο ο κ. Τσίπρας επέλεξε «να κολυμπήσει στα μολυσμένα νερά του καθεστωτικού παρακράτους».
Ένταση μεταξύ Κοντονή – Παπαθεοδώρου
Αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Παπαθεοδώρου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ζήτησε και πήρε το λόγο, ρωτώντας τον βουλευτή της ΔΗΣΥ πώς έφτασε στα χέρια του το υπόμνημα της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Ειρήνης Τζίβα, που είχε καταθέσει στον εισαγγελέα Εφετών Πειραιά, Παν. Μπρακουμάτσο.
«Κύριε υπουργέ να αρχίσουμε από τα βασικά, δεν θα κουνάτε το δάκτυλο» απάντησε αρχικά και για το ερώτημα του υπουργού αντέτεινε: «Να ανατρέξετε σε δημοσιεύματα του τύπου που έχει αναφερθεί τις τελευταίες 15 μέρες». «Να μας πεις τα δημοσιεύματα» ακούστηκε να φωνάζει με κλειστό το μικρόφωνο ο υπουργός, με τον κ. Παπαθεοδώρου να ανταπαντά πως έχει δημοσιευθεί σε 3 εφημερίδες τις τελευταίες 15 μέρες.
Έπειτα, με τον κ. Κοντονή να επιμένει, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε πως δεν θα κάνει διαφήμιση στις εφημερίδες, ωστόσο στη συνέχεια αναφέρθηκε ονομαστικά στον εκδότη της εφημερίδας Documento, Κώστα Βαξεβάνη, ρωτώντας πώς βρήκε το υπόμνημα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα στις 22 Αυγούστου.
Απευθυνόμενος στην προεδρεύουσα, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Κοντονής είπε πως του προκαλεί εντύπωση το πώς προσκομίζονται αυτά τα έγγραφα που έχουν στοιχεία ρεπορτάζ και για τον τρόπο που η δημοσιογραφική έρευνα παρατίθεται στη Βουλή χωρίς να γνωρίζει ο κ. Παπαθεοδώρου αν τα στοιχεία είναι αληθινά.
«Δεν κρατάτε καμία επιφύλαξη;», ήταν το ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, με την κ. Χριστοδουλοπούλου να μην δίνει το λόγο στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για να απαντήσει.
«Ναι» στην Εξεταστική από ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι
«Κούφια δικομματική αντιπαράθεση» αποκάλεσε τη διαδικασία ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ. Από την πλευρά της, η Ένωση Κεντρώων ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει στο τέλος της συζήτησης το αν θα υπερψηφίσει ή όχι την πρόταση της ΝΔ για την Εξεταστική. Πάντως, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων και αντιπρόεδρος της Βουλής, Μάριος Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να «κουκουλώσει» την υπόθεση και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί αν ο κ. Καμμένος επιχείρησε παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Υπέρ της συγκρότησης Εξεταστικής τάχθηκε το Ποτάμι με τον βουλευτή, Γιώργο Αμυρά, να καλεί τους βουλευτές της συμπολίτευσης να υπερψηφίσουν την πρόταση.
Παπαγγελόπουλος: Απόπειρα θεσμικής εκτροπής η πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική
Κατά την αρχή της ομιλίας του, ο κ. Παπαγγελόπουλος εξέφρασε την άποψη πως στη δημοκρατία είναι απόλυτα θεμιτό η αντιπολίτευση να κρίνει σκληρά την εκάστοτε κυβέρνηση. «Σήμερα δεν χρειάζονται κραυγές ή πιασάρικες επικοινωνιακά ατάκες, αλλά νηφαλιότητα γιατί το θέμα άπτεται και της Δικαιοσύνης» σχολίασε.
Σχετικά με τις αναφορές περί εμπλοκής του σε σκευωρία για την στοχοποίηση του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο αν. υπουργός διαβεβαίωσε το Σώμα ότι οι συνωμοσίες και οι σκευωρίες δεν του αρέσουν καθόλου. «Απεναντίας, τις απεχθάνομαι και τις εξουδετερώνω» είπε. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ενημέρωσε του βουλευτές που βρίσκονταν στην αίθουσα της Ολομέλειας πως τέλη Νοεμβρίου έφτασε στο γραφείου του η καταγγελία εις βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και η οποία διαβιβάστηκε -σύμφωνα με την πάγια τακτική γραφείου του- στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου χωρίς την υπογραφή του στο διαβιβαστικό έγγραφο. Γεγονός που σύμφωνα με τα λεγόμενά του καταδεικνύει ότι δεν ήξερε τίποτα για την υπόθεση.
Αφού διάβασε το διαβιβαστικό έγγραφο, παρέθεσε πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την παρέλαβε, την μελέτησε και την αξιολόγησε, παραγγέλνοντας στην κ. Τζίβα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. «Δύο επισημάνσεις μετά τα παραπάνω» είπε και επισήμανε ότι η καταγγελία έμεινε στο γραφείο περίπου ένα μήνα πριν πάει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και πως αν είχε στήσει σκευωρία, θα την είχε στείλει απευθείας την καταγγελία στην κ. Δημητρίου. «Δεύτερον, την έρευνα την παρήγγειλε η κ. Δημητρίου. Άρα, δεν με αγγίζουν οι θεωρίες περί σκευωρίας» υποστήριξε.
Εν συνεχεία, ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο για απόπειρα εφευρέσεως και αναδείξεως ανύπαρκτων σκανδάλων ή ακόμα χειρότερα χειραγώγησης της δικαιοσύνης. «Αντίστοιχες απόπειρες έγιναν και κατά το παρελθόν με οδυνηρές συνέπειες» υπογράμμισε και απευθύνθηκε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γνωρίζετε ότι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο αήμνηστος πατέρας σας και στενοί του συνεργάτες υπέστησαν τα πάνδεινα προκειμένου να του αποδοθούν ποινικές ευθύνες με πρωταγωνιστές δικαστικούς λειτουργούς».
«Ευτυχώς, υπήρξε τα άριστο πολιτικό αισθητήριο κ γιατί όχι η μεγαλοθυμία του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μολονότι είχε ταλαιπωρηθεί, έβαλε τέλος στα επικίνδυνα σχέδια για τη δημοκρατία» πρόσθεσε.
Περνώντας στην ουσία, είπε πως η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη κι αν «σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη πρέπει να αναμένουμε αποτελέσματα». «Ο εισαγγελέας Εφετών ολοκλήρωσε την έρευνά του» τόνισε και ανέφερε περαιτέρω ότι ο εν λόγω εισαγγελέας αποφάσισε πως η κ. Τζίβα δεν πρέπει να διωχθεί για απόπειρα κατάχρησης εξουσίας, αλλά θα διενεργηθεί αρμοδίως έρευνα για το πειθαρχικό σκέλος της υπόθεσης. Ως προς την εμπλοκή του κ. Καμμένου, όπως καταγγέλλει η ΝΔ, είπε: «Για να υπάρξει ηθικός αυτουργός, πρέπει να υπάρχει αυτουργός. Η ηθική αυτουργία σε απόπειρα δεν υπάρχει». Και διερωτήθηκε σε ποια πράξη αποδίδει η ΝΔ την κατηγορία στον υπουργό Άμυνας. «Είναι προφανές πως δεν έχει προκύψει στοιχείο για να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή» υπογράμμισε.
«Εκτός και αν η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής δεν αποσκοπεί στην αναζήτηση της αλήθειας, αλλά υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής της χώρας και επιχειρεί να προκαταλάβει τη Δικαιοσύνη και να τη χειραγωγήσει. Αυτό είναι θεσμική εκτροπή και η εθνική αντιπροσωπία μπορεί και πρέπει να το αποτρέψει. Ευκαιρία λοιπόν να δείξουμε ποιοι πραγματικά σέβονται και εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη και ποιοι υποκρίνονται ότι τη σέβονται και στην πραγματικότητα προσπαθούν απροκάλυπτα να την εκμεταλλευτούν και να τη χειραγωγήσουν. Πρέπει να απορριφθεί το αίτημα» κατέληξε.
Προσπάθεια εντοπισμού κυβερνητικού ρήγματος ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τον Μητσοτάκη
Σε μία απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων σχετικά με την ύπαρξη κυβερνητικού ρήγματος ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδόθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμπλέκοντας τα ζητήματα της τυχόν εμπλοκής του Πάνου Καμμένου στη δικαστική υπόθεση του Νoor 1, τη ρύπανση στο Σαρωνικό και το νέο κοινοβουλευτικό δόγμα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που δεν θα ψηφίζουν ν/σ ακόμα κι αν συμφωνούν με το περιεχόμενό τους.
«Ζητάμε να μπουν οι προβλέψεις του συντάγματος μπροστά από κυβερνητικές σκοπιμότητες» είπε ο κ. Μητσοτάκης και έκρινε πως η κυβερνητική πλειοψηφία προτιμά τη συσκότιση από τη διερεύνηση.
«Φάνηκε πρόσφατα -από την απόσυρση της τροπολογίας του κ. Κοντονή- η ευτέλεια της κυβερνητικής συνεργασίας» είπε και συνέχισε σε υψηλούς τόνους προσθέτοντας: «Επιτίθεστε στη Δικαιοσύνη όταν η αποφάσεις της δεν σας εξυπηρετούν». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Common View, λέγοντας ότι «ξέρουμε πως κατασκευάζετε όχι μόνο fake news, αλλά και ψεύτικες δημοσκοπήσεις στα υπόγεια του Μαξίμου. Τα ομολόγησε ο κ. Βερναρδάκης», ενώ έκανε λόγο για παρασύστημα που τρέφεται με κρατικό χρήμα και διορισμούς στο Δημόσιο. Συνεχίζοντας την επίθεση, παρέθεσε και την αμισθί πρόσληψη της Βασιλικής Θάνου στο πρωθυπουργικό γραφείο. «Η διάκριση των εξουσιών σας φαίνεται θεσμικό εμπόδιο. Στην πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου δώσατε θέση πριν κατέβει από την έδρα της. Δεν κρατήσατε ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα» σχολίασε.
«Εμείς μένουμε μακριά από τη δικαιοσύνη για να κάνει απερίσπαστη το έργο της» υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά δείχνουν την αγωνία της κυβέρνησης για να κρατηθεί στην εξουσία ελέγχοντας όλες τις δομές της δημόσιας ζωής. «Τραυματίζετε το δημοκρατικό πολίτευμα και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που η ετυμηγορία του ελληνικού λαού, όταν έρθει, θα είναι πολύ σκληρή μαζί σας» τόνισε και πέρασε στο προς συζήτηση θέμα:
«Με τέτοια νοοτροπία είναι λογικό ο υπουργός Άμυνας να συνομιλεί με έναν ισοβίτη και να επαίρεται όταν αποδεικνύεται απόπειρα χειραγώγησης του έργου της δικαιοσύνης». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ ζητά διερεύνηση της υπόθεσης για να αποσαφηνιστεί αν είναι επιπόλαιη αντίδραση ενός υπουργού ή μία απόπειρα με σκοτεινές και επώδυνες προεκτάσεις. «Να μάθουμε ακριβώς τι είπαν 12 φόρες ο κ. Καμμένος με τον ισοβίτη σε μια εβδομάδα. Τι είπε στις συνομιλίες διάρκειας 21 λεπτών με έναν καταδικασμένο έμπορο ναρκωτικών και ποιος ο ρόλος του λιμενικού υπαλλήλου» ανέφερε.
Επ’ αυτού, ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε τρία ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό:
- Είχε προηγούμενη ενημέρωση για τις επαφές Γιαννουσάκη – Καμμένου;
- Είχε την έγκριση του να συνομιλήσει;
- Είχε γνώση για να το περιεχόμενο των συνομιλιών;
«Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει. Αν γνωριζε είναι συνυπεύθυνος σε μια θεσμική εκτροπή, αν δεν γνώριζε θα έπρεπε ήδη να τον έχει αποπέμψει» υποστήριξε και στο σημείο αυτό ενέπλεξε και το ζήτημα της ρύπανσης του Σαρωνικού. «Είμαι περίεργος να δω αν ο κ. Τσίπρας θα υπερασπιστεί τον υπουργό του ή θα παραμείνει κρυμμένος, όπως το κάνει 2 εβδομάδες τώρα και δεν έχει επισκεφτεί τις πληγείσες από τη ρύπανση περιοχές του Σαρωνικού» είπε.
«Γιατί είναι άραγε ο κ. Κουρουμπλής τόσο πολύτιμος;» διερωτήθηκε και συνέχισε σε ανάλογο ύφος εκφράζοντας την απορία μήπως υπάρχει εμπλοκή του κ. Κουρουμπλή την υπόθεση του Πάνου Καμμενου, γεγονός «που το κάνει πιο πολύπλοκο». «Η έρευνα του Noor 1 πρέπει να συνεχιστεί και να φτάσει στο τέλος. Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε το 2014 επί δικών μας ημερών» είπε, ενώ υποστήριξε παράλληλα πως όσο ισχυροί κι αν είναι όσοι εμπλέκονται πρέπει να χυθεί άπλετο φως.
Για το επιχείρημα της κυβέρνησης πως η υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τις δύο Εξεταστικής Επιτροπές, για το δανεισμό κομμάτων και ΜΜΕ και αυτή της Υγείας, σε μία προσπάθεια να καταρρίψει την επιχειρηματολογία της συμπολίτευσης. «Εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές (σ.σ. Γιάννος Παπαντωνίου) συγκροτήθηκαν και καλώς συγκροτήθηκαν» τόνισε, κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για πολιτική ανεντιμότητα επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση έχει υπερψηφίσει όλες τις προτάσεις σύστασης εξεταστικών επιτροπών, ενώ η κυβέρνηση δεν πράττει το ίδιο στις προτάσεις της ΝΔ.
«Έχετε γίνει όμηροι ο ένας του άλλου» είπε για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και πρόσθεσε πως ο ένας τραβά τον άλλον στο βυθό. «Στο μοιραίο εναγκαλισμό δεν θα σας προσφέρουμε σωσίβιο», σχολίασε, «διπλές πλειοψηφίες να τις ξεχάσετε. Από εδώ και μπρος ό,τι φέρνετε προς ψήφισε θα πρέπει να έχει την στήριξη όλης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αφού διαλέξατε Καμμένο, θα πάτε μέχρι τέλους με τον Καμμένο».
Τέλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους προέτρεψε να αδράξουν την ευκαιρία «για να διορθώσουν τη βλάβη που προκλήθηκε στους θεσμούς». «Δείξτε ότι έχετε ευαισθησία για τη νομιμότητα και την ηθική τάξη» ήταν το μήνυμά του προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας για να μην μην εκτίθενται ηθικά στα μάτια των πολιτών.
Καμμένος για την φωτογραφία στο καζίνο: «Πληρώνω από την τσέπη μου»
Επί προσωπικού πήρε το λόγο ο Πάνος Καμμένος για να απαντήσει στον Σταύρο Θεοδωράκη, παίρνοντας θέση για την παρουσία του σε καζίνο του Λονδίνου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για κατασκευασμένα ψέμματα, ενώ προανήγγειλε την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη.
Αρχικά, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε τον επικεφαλής του Ποταμιού για πρωτοκαθεδρία στην προβολή της Χρυσής Αυγής μέσω της εκπομπής που διατηρούσε στο Mega, «Πρωταγωνιστές». Σχετικά με τις αναφορές του κ. Θεοδωράκη σε συνδέσεις με τον Γεωργαλά και τη 17 Νοέμβρη, παρέθεσε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που τον δικαίωναν. «Ο Θεοδωράκης ανεβαίνει στο βήμα και αναπαράγει κουτσομπολίστικες αποφάσεις» είπε και προέτρεψε τον υποψήφιο για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς «να ζητήσει συγγνώμη».
«Χρέωσα την πιστωτική μου κάρτα» απάντησε στις εγκλήσεις του κ. Θεοδωράκη αναφορικά με το πρόσφατο δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» που τον έδειχνε να βρίσκεται σε καζίνο του Λονδίνου. «Έχω τη δυνατότητα να πληρώνω από την τσέπη μου τα ξενοδοχεία μου και τα έξοδά μου» είπε, παροτρύνοντας παράλληλα τον επικεφαλής του Ποταμιού να ψάξει τις δηλώσεις πόθεν έσχες του για να εντοπίσει ότι οι καταθέσεις του τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί που μειώθηκαν. Επίσης, αντέτεινε πως το συγκεκριμένο μέρος που τον φωτογράφισαν στο Λονδίνο είναι ένα κλαμπ που είχε το 1994 με τον κ. Γιακουμάτο. «Ακόμα μια φορά οι πληροφοριοδότες σας θα πληρώσουν» τόνισε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέα προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της εφημερίδας του Κουρτάκη.
«Θα σέβεστε δικαστικές αποφάσεις» πρόσθεσε προς τον κ. Θεοδωράκη και κατέληξε λέγοντας πως «προαγωγός της ακροδεξιάς είστε εσείς».
Κοντονής: Το αίτημα της ΝΔ για Εξεταστική είναι «όπερα – μπούφα»
«Ήταν φανερό από την αρχή συνεδρίασης ότι η συζήτηση θα διανθιστεί αλλά και θα στραφεί επί άλλων θεμάτων» είπε αρχικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, σχολιάζοντας παράλληλα πως το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται «στο κενό με τη βούλα της Δικαιοσύνης».
Σχετικά με τη ρύπανση στο Σαρωνικό, παρέθεσε πως ο δήμαρχος Εληνικού – Αργυρούπολης σε δημόσια τοποθέτησή του έκανε λόγο για αισθητά αποτελέσματα στη διαδικασία της απορρύπανσης. Δηλαδή, ένας δήμαρχος που δεν πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζει -κατά τον υπουργό- τις εργώδεις προσπάθειες για να αρθούν οι συνέπειες του ατυχήματος.
Περνώντας στο κύριο θέμα της σημερινής συζήτησης, ο κ. Κοντονής υποστήριξε πως αν αυτή η κουβέντα είχε γίνει πριν την έκδοση του πορίσματος του εισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, Θα μπορούσε να καταλάβει τις όποιες ψευδείς δηλώσεις και λεκτικές αστοχίες από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ προς τη Χρυσή Αυγή που τον κατηγόρησε για συνομιλία με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, αντέτεινε: «Τι άλλο θα ακούσουμε από τους κατά σύστημα ψευδόμενους».
Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ, τους παρότρυνε να ευθυγραμμιστούν με την πραγματικότητα γιατί η «ψευδομήνυση του Γιαννουσάκη πήγε στο αρχείο». «Η δικαιοσύνη απεφάνθη οριστικά και αμετάκλητα» πρόσθεσε επί λέξει. Εν συνεχεία, εξήγησε πως αν ο κ. Καμμένος είχε προτρέψει τον κρατούμενο όχι να πράξει τα νόμιμα, αλλά να κάνει ό,τι άλλο, τότε θα ήταν λογική και θεμιτή η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εδώ όμως, προέτρεψε τον ισοβίτη να δώσει στοιχεία» υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως σκοπός του υπουργού Άμυνας ήταν να διερευνηθεί το κομμάτι που δεν διευκρινίστηκε από τη Δικαιοσύνη, δηλαδή ποιος ήταν ο επικεφαλής. «Αυτό είναι τα πρόβλημα;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε στους βουλευτές της ΝΔ, ενώ επανήλθε αυτομάτως άλι προς τη ΝΔ ρωτώντας τους βουλευτές της τι θα έκαναν σε εκείνη την περίπτωση οι ίδιοι. «Θα του λέγατε, δεν σου μιλάω; Όταν ξέρετε ότι έχουν πεθάνει άλλοι επτά εμπλεκόμενοι» υπογράμμισε.
«Έχουμε να κάνουμε με όπερα – κωμωδία, όπως λέμε στα Επτάνησα πρόκειται για όπερα – μπούφα» σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης και κατηγόρησε τη ΝΔ πως γίνεται ιμάντας εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων. «Όλη η υπόθεση ξεκίνησε από τον έλεγχο της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία του κ. Μαρινάκη» σημείωσε, συνδέοντας τις πυρ ομαδόν επιθέσεις της αντιπολίτευσης. «Τι είναι αυτό; Σύρεστε πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα, ναι ή όχι;», ήταν το καταληκτικό του ερώτημα προς τους βουλευτές της ΝΔ.
Γεωργιάδης: Δεν τα πλήρωσε μόνος του τα έξοδα στο Λονδίνο ο Καμμένος
Κατά τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της ΝΔ, ο υπουργός Άμυνας είχε δώσει συνεντεύξεις που έλεγε ότι δεν έχει να πληρώσει το χαράτσι και στο «πόθεν έσχες» του έχει ελάχιστα χρήματα δηλωμένα. «Έχει δηλωμένα 8.000 ευρώ και πλήρωσε το πιο ακριβό ξενοδοχείο του Λονδίνου και το καζίνο» είπε και πρότεινε στους βουλευτές της πλειοψηφίας να κάνουν μία συμφωνία: «Να φέρει (ο Π. Καμμένος) την χρέωση της πιστωτικής κάρτας και να κάνει δήλωση ότι επιτρέπει στο καζίνο να ενημερώσει όποιον ενδιαφερόμενο πόσα ξόδεψε».
Απευθυνόμενος προς τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είπε πως έρχεται ένας με “πόθεν έσχες” 8.000 ευρώ και δηλώνει στη Βουλή ότι πήγε στο Λονδίνο, έμεινε σε ξενοδοχείο και έπαιξε στο καζίνο και υποστηρίζει ότι τα πλήρωσε μόνος του, καλώντας τον αναπλ. υπουργό Δικαιοσύνης να διερευνήσει την υπόθεση γιατί «εγώ ισχυρίζομαι ότι λέει ψέματα και ότι δεν τα πλήρωσε μόνος του»
Επιτιθέμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης τους κατηγόρησε πως «για λίγες ακόμα μερούλες καταπίνετε τον Γεωργαλά, το καζίνο και τη ρουλέτα». Στρέφοντας τα βέλη του προς τον Σταύρο Κοντονή ισχυρίστηκε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έπρεπε να ντρέπεται «γιατί συγκαλύπτετε την περίπτωση να δούμε αν μιλούσε (ο Π. Καμμένος) με τον Χριστοφορίδη, ο οποίος πήρε την έρευνα για το λαθρεμπόριο».
Αναφορικά με τον κ. Κουρουμπλή, ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε το γεγονός ότι «δεν ήξερε τον ιδιοκτήτη του “Αγία Ζώνη ΙΙ” και χόρευε ζεϊμπέκικο στη γιορτή του». «Ένας κανονικός πρωθυπουργός θα τον είχε διώξει» σχολίασε και κατέληξε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Σας είδε ο ελληνικός λαός πόσο ανθρωπάκια είστε».