Βουλή: Σε κλίμα έντασης η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της αξιολόγησης ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Την απόλυτη αντίθεσή τους εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κατάθεση με τη μορφή τροπολογιών των εναπομείναντων προαπαιτουμένων, ενώ απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η ΝΔ. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ πριν ανέβουν στο βήμα οι εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων, ενώ ακολούθησαν κι εκείνοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

18:00 Παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη: «Δώστε λύση, κάντε εκλογές»

Το αίτημά του για εκλογές επανέλαβε με έμφαση, πριν από λίγο από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δώστε λύση. Κάντε εκλογές. Μόνο μέσα από εκλογές μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση με ορμή και αξιοπιστία, αποφασισμένη να κάνει τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα μπορεί να διεκδικήσει από τους εταίρους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος που έχουν αναλάβει από τον Νοέμβριο του 2012» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πρόσθεσε:

«Καλώ άλλη μια φορά τον κ. Τσίπρα να ιεραρχήσει σωστά τις ευθύνες που αναλογούν στο αξίωμά του και να του θυμίσω ότι η ιστορία μάς κρίνει εκ των υστέρων, αλλά από την κοινωνία κρινόμαστε καθημερινά».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιφρονεί συστηματικά τη Βουλή. «Τίποτα δεν σταματά μια κυβέρνηση που δεν έχει τη στοιχειώδη ευθιξία και δεν δείχνει σεβασμό στους θεσμούς και τους κανόνες του Κοινοβουλίου» συνέχισε και είπε χαρακτηριστικά πως η αξιολόγηση ανοιγοκλείνει.

«Υπάρχει και το στοιχείο του γελοίου» συμπλήρωσε, για την ψήφιση προαπαιτούμενων σε νομοσχέδιο για την αλιεία και διερωτήθηκε: «Από ποιον προσπαθείτε να κρυφτείτε; Η κοινωνία σας βλέπει κ. υπουργέ, όσο κι αν εσείς μας είπατε την προηγούμενη φορά ότι παρακολουθεί survivor και όχι τη Βουλή».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν συμμετείχε, αλλά απλώς ήταν παριστάμενη.

«Παίρνετε ό,τι σας δίνουν. Κάνετε ό,τι σας ζητούν» είπε και ανέφερε ότι η κυβέρνηση απέτυχε και στους τρεις στόχους που είχε περιγράψει ο πρωθυπουργός, δηλαδή στο κλείσιμο της αξιολόγησης, στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στη ρύθμιση του χρέους.

«Στο ζήτημα του χρέους αποκαλύπτεται όλος ο οπορτουνισμός της κυβέρνησης. Η ίδια συμφώνησε ότι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν μετά το τέλος του προγράμματος και εφόσον είναι απαραίτητο. Αυτό υπογράψατε κ. Τσακαλώτο και σηκώσατε μετά μόνοι σας το θέμα του χρέους ψηλά, για να πείσετε τους βουλευτές σας να ψηφίσουν τα μέτρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όταν βουλευτές της συμπολίτευσης τον ρώτησαν τι συζήτησε με τον κ. Σόιμπλε κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο, όχι εμένα. Έχετε κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό και ρωτάτε εμένα τι λέει ο Σόιμπλε στο αυτί;».

17:40 Αποστόλου: «Ρίξατε την οικονομία της χώρας μας στα βράχια και παριστάνετε τους αθώους»

«Ρίξατε την οικονομία της χώρας μας στα βράχια. Μην παριστάνετε τον αθώο. Είστε απολύτως υπεύθυνοι για την κατάσταση της χώρας μας. Εσείς την οδηγήσατε στην κατάρρευση, στα μνημόνια, στο ασφυκτικό καθεστώς της επιτροπείας», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στην τροπολογία για το πάγωμα των συντάξεων επισημαίνοντας ότι «η παρούσα παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη εδράζεται σε υπέρτερους λόγους δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα στην επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, που θα επιτρέψει την άμεση και σταθερή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους. Αποτελεί δε, το πιο πρόσφορο και πλέον αναγκαίο μέτρο για την προστασία της βιωσιμότητας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος».

Παράλληλα υπογράμμισε, ότι η περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσω της παράτασης, έως το τέλος του 2022, για την έναρξη ισχύος της προσαύξησης των συντάξεων, θα επιτρέψει την απελευθέρωση πόρων για την ενίσχυση άλλων κοινωνικών δαπανών, στις οποίες η Ελλάδα υστερεί σημαντικά έναντι των άλλων χωρών.

«Ζούμε σ’ ένα κλονισμένο και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και σε μια Ευρώπη που έχει χάσει τον βηματισμό της και δεν βρίσκει τα δημοκρατικά της αντανακλαστικά. Οι δυσκολίες είναι αυξημένες, άρα και οι δικές μας ευθύνες να κόψουμε διαφορετικό αζιμούθιο για τον προσανατολισμό της Ευρώπης σε φιλολαϊκή κατεύθυνση με δίκαιη κατανομή αγαθών και σταμάτημα της προκλητικής ανισοκατανομής του πλούτου, να ανασυντάξουμε την οικονομία της χώρας μας για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να αναπνεύσει, να απαλλαγούμε από την επιτροπεία στην οποία εσείς, αγαπητοί συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, που είχατε τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας τα προηγούμενα χρόνια, μας οδηγήσατε», είπε ο υπουργός και απευθύνθηκε στη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Ρίξατε την οικονομία της χώρας μας στα βράχια. Μην παριστάνετε τον αθώο. Είστε απολύτως υπεύθυνοι για την κατάσταση της χώρας μας. Εσείς την οδηγήσατε στην κατάρρευση, στα μνημόνια, στο ασφυκτικό καθεστώς της επιτροπείας».

«Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να βοηθήσετε τη χώρα, τουλάχιστον μη βάζετε εμπόδια. Βρείτε για λίγο το κουράγιο να συνταχθείτε με τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Η κυβέρνησή μας, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει, δρομολόγησε την επίλυση των οικονομικών, κοινωνικών και θεσμικών προβλημάτων και έσπασε αποστήματα που ταλαιπωρούσαν επί δεκαετίες την ελληνική κοινωνία. Έδειξε διαπραγματευτική αντοχή και αποφασιστικότητα σε έναν αγώνα δρόμου μεγάλων αποστάσεων, με στόχο να κερδίσει, να διασφαλίσει όσο γίνεται περισσότερα για τον ελληνικό λαό», επέμεινε ο κ. Αποστόλου και κάλεσε τη ΝΔ να αφήσει την αδιέξοδη δημαγωγία.

«Εμείς δεν έχουμε καμιά εξάρτηση από κανέναν, με δημιουργικό διάλογο με όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες, με όλη την ελληνική κοινωνία, είμαστε διατεθειμένοι αυτά που μπορούμε να τα δρομολογήσουμε. Στον αγώνα αυτόν εκείνο που κάνατε εσείς ήταν να ζητάτε εκλογές από την επόμενη μέρα των εκλογών», ανέφερε ο υπουργός και σημείωσε ότι σήμερα επείγει να αναπτυχθούν οι παραγωγικές και δημιουργικές δραστηριότητες που θα επηρεάσουν ουσιαστικά την καθημερινή ζωή του Έλληνα πολίτη.

17:30 Λεβέντης: Η Ελλάδα υπέστη εθνική ήττα

«Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε παρανάλωμα του πυρός», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης και επέρριψε ευθύνες τόσο στον πρωθυπουργό που, όπως είπε, «σήκωσε ψηλά το θέμα του χρέους» όσο και στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, γιατί «υπέγραψε δήλωση μετανοίας για τον “μποναμά” της Ελλάδος».

«Ο κ. Τσίπρας απέτυχε. Ταπεινώθηκε όμως η χώρα. Είναι μια εθνική ήττα που δεν χρειαζόταν η χώρα», τόνισε ο κ. Λεβέντης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των διατάξεων με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, προσθέτοντας «δεν ταπεινώνεται όμως η κυβέρνηση ή ο κ. Τσίπρας αλλά η χώρα, καθώς η Βουλή υποχρεώνεται να ψηφίσει γελοία πράγματα υπό τη μορφή τροπολογιών».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επανέλαβε την πρόταση του για τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών, την οποία θα εμπιστευτούν, όπως είπε, τα κόμματα στη Βουλή για να καταστρώσουν ένα σχέδιο δράσης που δεν θα είναι τίποτα άλλο, παρά η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Οτιδήποτε άλλο θα είναι επαίσχυντο και καταστροφικό», υποστήριξε ο κ. Λεβέντης .

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επιτέθηκε επίσης στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι το 2017 αντιλήφθηκε τι περνάνε οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ «που επικρίνει τις σημερινές διαδικασίες, ενώ τα ίδια έκανε και αυτό όταν ήταν στην εξουσία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η ΝΔ έβγαλε το σύνθημα “συμφωνία αλήθειας”, η κ. Γεννηματά “συμφωνία Ελλάδα”, το σύνθημα της Ένωσης Κεντρώων είναι “εμείς μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές επενδυτές”. Ούτε λεφτά για τη δόση, γιατί όταν τα παίρνουμε εξατμίζονται. Είναι σαν να ρίχνεις στη χοάνη της Χαλυβουργικής ένα ποτήρι νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ένας πρωθυπουργός που υπόσχεται πράγματα που είναι επιζήμια για τη χώρα, μπορεί να παραμένει στην εξουσία, θα έχει όμως κακό τέλος. Η κυβέρνηση αυτογελοιοποιείται φέρνοντας προς ψήφιση στη Βουλή μέτρα αρεστά στο Βερολίνο», κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

17:10 Διευκρινίσεις Σκουρλέτη για τους όρους του λεγόμενου «ανεκχώρητου ποσού» της δανειοδότησης των κομμάτων

Ζητήματα χρηματοδότησης των κομμάτων, όπως και την υποχρέωση των βουλευτών να ενημερώνουν οι ίδιοι για τις δαπάνες τους, απευθείας, την Επιτροπή Ελέγχου -και όχι οι τράπεζες στις οποίες ανοίγουν τον αντίστοιχο λογαριασμό, όπως ισχύει- προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που καλείται να ψηφίσει απόψε η Ολομέλεια της Βουλής.

Ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε, ως προς το σκέλος της τροπολογίας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ότι δεν τροποποιείται η αντίστοιχη διάταξη που συμπεριλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο -που οποίο προσφάτως ψηφίστηκε στη Βουλή -παρά διευκρινίζονται οι όροι του λεγόμενου «ανεκχώρητου ποσού», το οποίο μπορεί να φτάνει μέχρι το 50% της ετήσιας δαπάνης σχετικά με τη δανειοδότηση των κομμάτων.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι ουσιαστικά αυτή η τροπολογία βελτιώνει το μέχρι τώρα υφιστάμενο καθεστώς στη δανειοδότηση, διότι το αυξάνει από το 40% στο 50%. Όπως πρόσθεσε γίνεται λόγος για δάνεια, τα οποία εξυπηρετούνται και προφανώς προκύπτουν ύστερα με ευθύνη και συνεννόηση και από τα αντίστοιχα τραπεζικά ιδρύματα. Η συγκεκριμένη διάταξη, δεν αφορά δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται, όπου εκεί το λεγόμενο «ακατάσχετο» παραμένει στο 10%.

16:50 Αποχώρησε από την συνεδρίαση η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Το προανήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά και την ομιλία της επικεφαλής του κόμματος, Φώφης Γεννηματά, ο οποίος απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πτέρυγα, είπε: «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα συμπράξει στην κατάλυση της Βουλής. Ψηφίστε τα μόνοι σας».

15:15 Πυρά Τσακαλώτου

Να μην αφήσει η Βουλή προσχήματα, να μην αφήσει τη δυνατότητα στους αντιπάλους να μετατρέψουν τη συζήτηση του Εurogroup από μια συζήτηση για το χρέος και την αναπτυξιακή στρατηγική, σε μια συζήτηση για τα προαπαιτούμενα, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να φιμώσει κανέναν» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος» για να προσθέσει ότι δεν κατανοεί «τη μεγάλη έκπληξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν και γνωρίζουν ότι εδώ και 7 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε επιτήρηση και οι συσχετισμοί δυνάμεων, όπως ήταν ενάντια στις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι ενάντια και στη σημερινή κυβέρνηση».

«Εμείς αυτή την επιτήρηση, την επιτροπεία έχουμε κάνει προσπάθεια να την αμβλύνουμε, από τον τρόπο που διαπραγματευόμαστε. Μέχρι και γράμματα έχουμε αποστείλει στους αρχηγούς όλων των θεσμών -και των τεσσάρων. Γι΄αυτό το ζήτημα στείλαμε επιστολή το καλοκαίρι του 2016, δηλαδή για τη μικρο-επιτήρηση, τη μικροδιοίκηση. Διότι θέλουν να έχουν λόγο ακόμη και για πολύ μικρές λεπτομέρειες» είπε ο υπουργός Οικονομικών για την επιτήρηση και επιτροπεία. Πρόσθεσε ότι οι θεσμοί παρεμβαίνουν ακόμη και σε μικροδιατυπώσεις -χωρίς να κατανοούν την ελληνική νομοθεσία- και έτσι κάνουν και «κακούς νόμους», όπως «κακοί νόμοι» έγιναν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως η κυβέρνηση, όχι μόνο έκανε επιστολή για το ζήτημα αυτό προς τους θεσμούς, γι΄αυτή δηλαδή τη «μικροδιαχείριση», αλλά και επιστολή στο ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο για το ζήτημα αυτό.

14:00 Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η ΝΔ

Με την κυβέρνηση να αποκρούει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικής διαδικασίας εισαγωγής στην Ολομέλεια των προαπαιτούμενων μέτρων (με τροπολογίες σε κύρωση σύμβασης για την Αλιεία) και τους εκπροσώπους των κομμάτων να υποστηρίζουν ότι απώτερος στόχος γι’ αυτήν την επιλογή είναι να «περάσουν» εν κρυπτώ μέτρα εκατομμύριων στις πλάτες των πολιτών, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλλε η ΝΔ και υποστήριξαν τα κόμματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση επικαλείται το Δίκαιο της ανάγκης που καταλύει το Σύνταγμα για να ψηφίσει μέτρα που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους, χωρίς δημόσιο διάλογο. Έκαναν λόγο για εξευτελισμό του Κοινοβουλίου και καταλόγισαν στον πρόεδρο της Βουλής ότι έκανε πολιτική ομιλία «για την επιτυχημένη γεωπολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο ρόλος του είναι να διαφυλάξει την κοινοβουλευτική διαδικασία. «Είναι εξαιρετικό λυπηρό ότι αυτήν την κατάφωρα αντισυνταγματική διαδικασία ανέλαβε να την υπερασπιστεί ο πρόεδρος κι όχι η κυβέρνηση, η οποία έφτασε στο ύστατο στάδιο εξευτελισμού και δεν απασχολείται με τα ζητήματα του Κοινοβουλίου, φορτώνοντας με εκατομμύρια ευρώ τους πολίτες χωρίς καμία συζήτηση», είπε ο κ. Βορίδης.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος επικαλέστηκε τα άρθρα του Συντάγματος, τα οποία κατά την εκτίμησή του παραβιάστηκαν και επισήμανε ότι επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης ξεπεράστηκε κάθε αρνητικό που υπήρξε τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια και το φαινόμενο των επειγόντων και κατεπειγόντων νομοσχεδίων παροξύνθηκε. «Είστε πληρωμένα πιστόλια, πρέπει να ντρέπεστε», τόνισε προς την κυβερνητική πτέρυγα.

«Η δική μας έκθεση πρέπει να υποβληθεί τη Δευτέρα, δεν είχαμε άλλο τρόπο και δεν υπάρχει χρόνος», υποστήριξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Χαρακτήρισε προσχηματικά τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης αφού υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεταβολές των δεδομένων, που υπέχουν κοινωνική διάσταση, στις τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση. Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως το μόνο συνταγματικό θέμα που μπορεί να τεθεί είναι ότι οι συνταξιοδοτικές διατάξεις δεν εισήχθησαν ως ειδικές.

«Είστε έτοιμοι να διαβείτε κι αυτόν τον Ρουβίκωνα και να βάλετε τις συντάξεις δίπλα στα ψάρια (σ.σ. οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για την Αλιεία), κύριοι συνάδελφοι;», διερωτήθη ο κ. Δένδιας.

«Περνάτε ένα μίνι μνημονιάκι μέσω μίας απαράδεκτης διαδικασίας», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, να πει ξεκάθαρα αν εγγυάται ότι η έξοδος στις αγορές «περνάει» μέσω του νομοσχεδίου για τα ψάρια, «για να ευχηθεί κι η αντιπολίτευση καλή ψαριά». Κατηγόρησε, εξάλλου, «τους υπουργούς της διαπραγμάτευσης» ότι ενημερώνουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και «καθαρίζουν» με πέντε ώρες όλη την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Τα προαπαιτούμενα

Ως η πλέον επίμαχη αναμένεται να αναδειχθεί η διάταξη που αναφέρεται στο πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2022, διάταξη που προβλέπει ότι αυξήσεις στις συντάξεις θα μπορεί να δοθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης αναμένεται να βρεθεί και η τροπολογία με την οποία η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς προβλέπεται ότι αυτή θα ισχύσει έως την 20.8.2018 υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Ως προς τις υπόλοιπες τροπολογίες, επανακαθορίζεται ο τρόπος δανειοδότησης των κομμάτων και αποσαφηνίζεται ότι το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης που μπορεί να εκχωρηθεί ή ενεχυριαστεί, ως εξασφάλιση για τη χορήγηση δανείου, δεν μπορεί να υπερβαίνει είτε το σύνολο της ετήσιας χρηματοδότησης που δικαιούται ένα κόμμα κατά το οικονομικό έτος κατά το οποίο χορηγείται δάνειο, είτε ως ποσοστό αυτής που υπερβαίνει το 50% της εκάστοτε ετήσιας χρηματοδότησής τους.

Με άλλη τροπολογία επέρχονται αλλαγές στη διατύπωση, που δεν μεταβάλλουν την ουσία ψηφισμένης διάταξης για το αφορολόγητο, η οποία αναφερόταν στην ενδεχόμενη μεταφορά της μείωσης από 1.1.2019 και όχι από 1.1.2020 στην περίπτωση που δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι. Επίσης, με τροπολογία επέρχονται αλλαγές και στις διατάξεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή.

Το χρονικό της συνεδρίασης

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων Τάσος Κουράκης ανακοίνωσε την διαδικασία με την οποία θα εξελιχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια, συζήτηση την οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν τα προαπαιτούμενα και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση τα έφερε στη Βουλή. Ο κ. Κουράκης επισήμανε ότι επειδή πρόκειται για κύρωση συμφωνίας μπορεί να λάβουν το λόγο μόνο οι αντιλέγοντες. Ωστόσο με βάση και την απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων πρότεινε στο Σώμα να λάβουν το λόγο οι εισηγητές, οι ειδικοί αγορητές και να ανοίξει ένας κατάλογος ομιλητών βουλευτών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, ήτοι από 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 3 της ΝΔ και από 1 βουλευτής από τα υπόλοιπα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση στόχος, όπως είπε να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση περί τις πέντε το απόγευμα.

«Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει με την προτεινόμενη διαδικασία ούτε και με τις τροπολογίες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και κατήγγειλε ότι παραβιάζεται το άρθρο 87 παρ. 2 του Κανονισμού που επιβάλλει την κατάθεση τροπολογιών προ τριών ημερών αλλά και το Σύνταγμα διότι πρόκειται περί ασχέτων τροπολογιών και επειδή υπάρχει προσθήκη τροπολογιών σε διεθνείς συνθήκες. «Έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια πράγματα που δεν προξενούν υπερηφάνεια στη Βουλή και στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Σε όλα όμως υπάρχουν όρια. Η εμφάνιση τροπολογιών που εισάγονται αποτελούν την πλήρη γελοιοποίηση του κοινοβουλίου, αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι είμαστε υποτελείς να το πει», είπε ο Νίκος Δένδιας ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε ότι η σημερινή διαδικασία είναι εξευτελιστική, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό και ζήτησε να ανοίξει κατάλογος ομιλητών ώστε να γίνει διεξοδική συζήτηση.

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι φέρνει μια κατάπτυστη διαδικασία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «δρομολογεί νέες περικοπές στις συντάξεις, οδηγεί σε νέες απώλειες τους συνταξιούχους, παραπέμπει στις καλένδες το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου, διευκολύνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς». «Τα μέτρα αποτελούν μέρος του 4ου μνημονίου, αποτελούν τα προαπαιτούμενα για τη διαχείριση του χρέους και είναι φανερό ότι τις όποιες διευκολύνσεις θα τις πληρώσει και πάλι η λαϊκή οικογένεια, αυτοί οι στόχοι υπηρετούν μόνο το κεφάλαιο και τις μονοπωλιακούς ομίλους», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση είναι αντεργατική και αντιλαϊκή. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση καταπατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να μην γίνει συζήτηση στη Βουλή. «Ο κατήφορος δεν έχει όριο. Την επόμενη φορά ας κάνετε και μια εικονική συνεδρίαση δια περιφοράς. Το ΚΚΕ καταψηφίζει δεν νομιμοποιεί τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρεί», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Εδώ πρόκειται για την απόλυτη κοινοβουλευτική ταπείνωση και αντιμετωπίζετε τους βουλευτές σας σαν κοπάδι με ψάρια και τους βάζετε να ψηφίσουν μέτρα που θα επηρεάσουν τη ζωή μας για χρόνια», είπε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. «Είμαστε αντίθετοι στη διαδικασία που έχετε επιλέξει για να φέρετε τα ρέστα του μνημονίου, και ζητάμε να ανοίξετε κατάλογο», είπε ο κ. Αμυράς και χαρακτήρισε «σκαμπίλα για τους έλληνες», αυτά που φέρνει η κυβέρνηση. «Ακούω προσεκτικά τις ενστάσεις και αντιρρήσεις, σε αρκετά συμφωνώ αλλά επίσης πρέπει να συμφωνήσουμε ότι από το 2010 το κοινοβούλιο τελεί σε καθεστώς εξαίρεσης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και πρόσθεσε: «Να μιλήσουμε με πολιτικό πραγματισμό, η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει τα προαπαιτούμενα για να πάμε σε καθαρό διαπραγματευτικό πεδίο στο eurogoup. Ήδη εξελίσσονται έντονες διπλωματικές πρωτοβουλίες για να πάμε σε κάποια αρχή ξέφωτου για τη χώρα. Αυτή είναι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και είναι διαφανής και δημόσια. Δεν είναι κάτι καινούργιο».

Ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι τα προαπαιτούμενα ετέθησαν τελευταία στιγμή από τους δανειστές και επισήμανε ότι για την κυβέρνηση θα ήταν εν τέλει ευκολότερο να περάσουν στο προηγούμενο πακέτο μέτρων, αλλά ετέθησαν από τους θεσμούς για τις δικές τους σκοπιμότητες. «Θα αφήσουμε πέντε ουρές να υπονομεύσουν την μείζονα πολιτική προσπάθεια; Κάνω έκκληση στο νου στη λογική στο όνομα ενός πολιτικού πραγματισμού», είπε ο Νίκος Ξυδάκης. «Είναι ντροπή αυτό που γίνεται. Σας έχουν καταλάβει οι δανειστές και σας έχουν βάλει στην ίδια κατηγορία με τους προηγούμενους υποστηρίζετε ότι είστε καθαροί αλλά δεν βλέπουμε καμία απολύτως αλλαγή, έχουμε καταντήσει να προχωράμε μόνο με επείγον και κατεπείγον», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

«Έχει σημασία τα κόμματα που κυβέρνησαν 40 χρόνια να θυμηθούν ποιος έφερε τη χώρα σε αυτό το σημείο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε: « να μιλήσετε καθαρά. Να είμαστε αδύναμος κρίκος, στις 15 eurogroup και στις 22 σύνοδο Κορυφής; Μιλήστε έντιμα, θέλετε να μην τα ψηφίσετε; Δεν απολογούμεθα σε αυτούς που λεηλάτησαν τη χώρα 40 χρόνια, είμαστε εδώ με απόλυτη διαφάνεια».

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που επέλεξε να λάβει τον λόγο ως βουλευτής, αναφέρθηκε στην ουσία και τη διαδικασία για τη σημερινή εξέλιξη στη Βουλή. «Επειδή ακούστηκαν εκφράσεις περί γελοιοποίησης, είναι προφανές ότι η σιωπή δεν είναι χρυσός και πρέπει να τοποθετούμαστε επί της ουσίας. Χθες μάλιστα σε μια καλή συνεδρίαση της Διάσκεψης, που το κλίμα της δεν έχει καμία σχέση με κάποιες διαρροές, δόθηκαν εξηγήσεις, άσχετα αν αντικρούστηκαν από τους βουλευτές, αλλά δόθηκαν και πιστοποιήθηκε κατά πλειοψηφία ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία. Δεν έχει κανένα νόημα να ανατρέξουμε για να πούμε πόσα και ποιοι τα έκαναν, σε σχέση με τις διαδικασίες του κοινοβουλίου, που σε όλο το παρελθόν διάστημα, έχουν πληγεί», είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε στο παρελθόν υπήρξαν διαδικασίες που μέτρα περνούσαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ίσχυαν, εφαρμόζονταν και ψηφίζονταν εκ των υστέρων.