Μπούμερανγκ γύρισε το σύντομο κοινοβουλευτικό σόου που αποπειράθηκε να στήσει η κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή, φέρνοντας στην Ολομέλεια την μήνυση ιδιώτη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας εναντίον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Πριν η μήνυση φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψηφοφορία άρσης της ασυλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεσολάβησε η Επιτροπή Δεοντολογίας. Αν και η εν λόγω Επιτροπή μπορούσε να βάλει «φρένο» και να κρίνει ως απαράδεκτη τη μήνυση κατά των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα μέλη της πλειοψηφίας στην Επιτροπή προτίμησαν να οδηγήσουν τη διαδικασία στην Ολομέλεια και να απορρίψουν τη μήνυση δια της ψήφου τους. Το δεδομένο αυτό έθιξαν όσοι μηνυόμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήραν το λόγο, δηλώνοντας παράλληλα περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κριτική επ’ αυτού άσκησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μ. Κατρίνης. Δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι το «σαμαρικό» στέλεχος και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, Χαράλαμπος Αθανασίου, όπως επίσης στην επιτροπή συμμετέχει και το έτερο μέλος της «σαμαρικής» πτέρυγας, Θάνος Πλεύρης. Όλως τυχαίως, προεδρεύων στην Ολομέλεια ήταν ο Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της Επιτροπής, κάνοντας λόγο για εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής.
Στις αιτιάσεις των μηνυόμενων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να απαντήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπ. Λιβανός, ο οποίος προχώρησε σε μία δήλωση που βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας. Ο Σπ. Λιβανός υπερασπίστηκε το δικαίωμα των βουλευτών να ψηφίζουν κατά συνείδηση και ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει την άρση ασυλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Έκρινε, όμως, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά υποχώρηση στις«εθνικές κόκκινες γραμμές και στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου», συμπληρώνοντας επί λέξει: «Μία Συμφωνία που ακόμα δεν έχουμε καταλάβει σε τι ωφέλησε τον ελληνικό λαό…».
Μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης να έλεγε από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα θέσει βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ωστόσο, μετεκλογικά, συναίνεσε στις ενταξιακές διαδικασίες της γείτονος, θέτοντας ως προϋπόθεση την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αντιστοίχως, ο Ν. Δένδιας, τον Οκτώβριο του 2019, είχε χαρακτηρίσει «εργαλείο» την Συμφωνία των Πρεσπών για την Ελλάδα. Επίσης, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, στο συνέδριο του Economist, είχε πει: «Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον».
Τελικά, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «εργαλείο» και οδηγεί «σε ένα καλύτερο μέλλον» την Ελλάδα ή ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα όφελος απ’ αυτή;
Απαντώντας δε στην κριτική του Ν. Βούτση κατά του Αντ. Σαμαρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αντέτεινε ότι «ήταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυτή που ταυτίστηκε με ακραίες φωνές και λογικές κατά το δημοψήφισμα του 2015».
Ίσως, για τον Σπ. Λιβανό η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που απέρριψε την πρόταση των δανειστών με ποσοστό 61,31% να αποτελεί «ακραίες φωνές και λογικές».
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Όλα τα κόμματα είχαν ταχθεί κατά της άρσης ασυλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πλην της Ελληνικής Λύσης. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 219 βουλευτές. Κατά της άρσης ασυλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 207, υπέρ 11 και 1 «παρών». Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και κατά λάθος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, ενώ το «παρών» -επίσης κατά λάθος σύμφωνα με πηγές της ΝΔ- ανήκει στον βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Παππά.