Βουλή: Παπαγγελόπουλος για όλους και για όλα (Video)

Επί μιάμιση ώρα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος απαντούσε από το βήμα της Βουλής στις κατηγορίες που έχει δεχτεί όλο αυτό το διάστημα. Κατά των αντιπάλων του επιφύλασσε βιτριολικές υπόνοιες αλλά και αποκαλύψεις που αγγίζουν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Γιάννη Αλαφούζο. Από το στόχαστρό του δεν ξέφυγε κανείς, πλην του Ιωάννη Αγγελή λόγω της μη αναφοράς του στο αίτημα των 30 βουλευτών της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του.

Ο ερευνώμενος πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για την συνταξιοδοτημένη εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, και το σκιώδη ρόλο της στην υπόθεση Βγενόπουλου. Στο σημείο αυτό, επικαλέστηκε για πρώτη φορά λεγόμενα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τα οποία προκάλεσαν αίσθηση. Ακολούθησε η ολιστική απάντηση του στον πρώην προϊστάμενο της Οικονομικής Εισαγγελίας, Παναγιώτη Αθανασίου. Συνδέοντας όσα σχετικά έχει καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή ο εν λόγω εισαγγελικός λειτουργός, έκανε λόγο για στενές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο, ενώ δεν έκρυψε ότι οι καταγγελίες εναντίον του από τον Π. Αθανασίου συνδέονται με την επιθυμία του εισαγγελέα να αναλάβει για τρίτη φορά τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα. Τότε, επικαλέστηκε και πάλι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με φόντο το σκάνδαλο Siemens και τους χειρισμούς του κ. Αθανασίου. 

Δείτε επίσης: Βουλή: Απέτυχαν με τη «σκευωρία Novartis» και διευρύνουν το κατηγορητήριο Παπαγγελόπουλου

Σειρά είχε η Ελένη Ράικου, με τον Δ. Παπαγγελόπουλο να συνδέει τη ραγδαία αλλαγή της συμπεριφοράς της με τα τρία και ανεξήγητα -όπως περιέγραψε- εμβάσματα της Novartis σε κοινό λογαριασμό που διατηρούσε η τέως προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με τον σύζυγό της. Όσον αφορά τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή, ο πρώην αν. υπουργός αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο της τοποθέτησής του, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη μήνυσης που είχε καταθέσει στις ισραηλινές Αρχές ο εκ των πρωταγωνιστών της λίστας Λαγκάρντ εναντίον του Μάκη Βορίδη και αρκετών εξ όσων (ξανά) μήνυσε ανήμερα της πρώτης του κατάθεσης στην Προανακριτική Επιτροπή. Τότε, κατά τα λεγόμενα του Δ. Παπαγγελόπουλου, ο αρχηγός της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Θάνο Πλεύρη, ο οποίος έλλειπε από την κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή γιατί ο επιχειρηματίας τον θεωρεί -σύμφωνα με τον Δ. Παπαγγελόπουλο- Ναζί.

Δείτε επίσης: Τσίπρας: Χρεοκοπία της ρητορικής περί δήθεν σκευωρίας στην υπόθεση Novartis (Video)

Γεωργία Τσατάνη

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στους σκανδαλώδεις χειρισμούς της συνταξιοδοτημένης εισαγγελέα Εφετών σε σχέση με την υπόθεση Βγενόπουλου. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι με πραξικοπηματικό τρόπο αφαίρεσε από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς τη δικογραφία του σκανδάλου Βγενόπουλου, γεγονός που στηλίτευσαν τόσο η Ελ. Ράικου όσο και ο Ι. Αγγελής. Τόνισε δε ότι η Γ. Τσατάνη μέσα σε 72 ώρες μελέτησε και «με πρωτοφανή ευφυΐα δακτυλογράφησε τη διάταξη απαλλαγής Βγενόπουλου», η οποία αριθμούσε 801 σελίδες. «Η Γ. Τσατάνη δεν πρέπει να έφαγε, να ήπιε και να επισκέφτηκε στο λουτρό της» σχολίασε δηκτικά για να καταδείξει την ταχύτατη δακτυλογράφηση της συνταξιοδοτημένης εισαγγελέα, συμπληρώνοντας ότι ο αποθανών επιχειρηματίας «είχε την αλαζονεία να προαναγγείλει» την απαλλαγή του.

Ξεκαθάρισε ότι για τους χειρισμούς αυτούς, η Γ. Τσατάνη τιμωρήθηκε αμετάκλητα με στέρηση μισθού από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης και χαρακτήρισε ψεύτη τόσο τον Θ. Πλεύρη όσο και τους 30 βουλευτές της ΝΔ που υπογράφουν το αίτημα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου του που ισχυρίζονται ότι η συνταξιοδοτημένη εισαγγελέας απηλλάγη. «Η κ. Τσατάνη είναι σύζυγος και μητέρα στελεχών και υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ» είπε με νόημα, προσθέτοντας ότι δεν ξέρει αν αυτό έχει κάποια σημασία…

Αφηγήθηκε ακόμα ότι η συνάντησή του με την Γ. Τσατάνη έγινε με δική της πρωτοβουλία, με σκοπό την ικανοποίηση της επιδίωξής της να προβιβαστεί σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τότε, επικαλέστηκε για πρώτη φορά λεγόμενα του Κων. Μητσοτάκη. «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η κ. Τσατάνη μου εκμυστηρεύτηκε ιδιαίτερα προσωπικά της θέματα και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για μια πολύ μεγάλη υπόθεση που απασχόλησε το πανελλήνιο» διηγήθηκε εισαγωγικά και συνέχισε λέγοντας: «Μου εμπιστεύτηκε για να δικαιολογήσει την πρωτοφανή σκληρότητα που επέδειξε σε έναν αθώο, καλό και αγαθό άνθρωπο ποιος την πίεσε και γιατί συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι πιέστηκε να επιδείξει σκληρότερη συμπεριφορά. Να τον προφυλακίσει! Αλλά, ευτυχώς, την απέτρεψε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τον οποίο έσπευσε να συμβουλευτεί. Το γεγονός αυτό μου το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Κων. Μητσοτάκης και μάλιστα υπάρχουν μάρτυρες για τη συζήτηση που είχαμε». 

Παναγιώτης Αθανασίου

Πολύκροτες καταγγελίες που χρήζουν απαντήσεων εξαπέλυσε ο Δ. Παπαγγελόπουλος και για τον Παναγιώτη Αθανασίου. Αρχικά, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του πρώην οικονομικού εισαγγελέα περί παράνομου ταξιδιού τεσσάρων εισαγγελέων στο Παρίσι, τον Σεπτέμβρη του 2015, προκειμένου να εξετάσουν τον Ερβέ Φαλσιανί της λίστας Λαγκάρντ. «Τολμά και ισχυρίζεται ότι οι τέσσερις εισαγγελείς που έκαναν το ταξίδι είναι ομάδα που επηρεάζεται από εμένα» υπογράμμισε και γνωστοποίησε στη συνέχεια ότι μόλις γύρισαν από το ταξίδι τους οι εισαγγελείς, ο κ. Αθανασίου ζήτησε και έλαβε τα στοιχεία που συνέλεξαν από τον Φαλσιανί οι τέσσερις εισαγγελικοί λειτουργοί. «Αν είχαν παρανομήσει οι τέσσερις εισαγγελείς, θα τους τα ζητούσε; Θα συμμετείχε κι αυτός στην παρανομία;» αναρωτήθηκε. Έπειτα, αφηγήθηκε ότι έναν μήνα μετά το ταξίδι στο Παρίσι, η Οικονομική Εισαγγελία έλαβε κατάθεση από Ελβετίδα μάρτυρα για την ίδια υπόθεση. «Την κατάθεση αυτή, την έστειλε ο ίδιος ο κ. Αθανασίου με δική του υπογραφή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Πώς τολμά σήμερα και ισχυρίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών ήταν αναρμόδια;» διερωτήθηκε και έφερε στο φως ότι τρεις εκ των τεσσάρων εισαγγελέων (κ.κ. Ντζούρα, Καλούδη και Τουλουπάκη) που κατηγορεί ο Π. Αθανασίου ότι παρανόμησαν, ζητούσε ο ίδιος να αποσπαστούν στο γραφείο του. «Μετά την αποχώρηση του κ. Αθανασίου, η σημερινή οικονομική εισαγγελέας, κ. Ψαρουδάκη, ανανέωσε την απόσπαση των δύο εισαγγελέων και τους διατηρεί ακόμα στο γραφείο της. Αν, λοιπόν, οι τέσσερις εισαγγελείς ήταν ομάδα μου και παρανομούσαν, μήπως και ο κ. Αθανασίου συμμετείχε στην εγκληματική οργάνωση που φαντασιώνεται ο Σ. Μιωνής;» διερωτήθηκε και αποκάλυψε ότι το 2016 ο Π. Αθανασίου διέταξε τους κ.κ. Ντζούρα, Καλούδη και Τουλουπάκη να κάνουν έρευνα στο σπίτι του πρώην συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, για τα Panama Papers. «Πριν γίνει το ταξίδι, κάλεσε ο ίδιος τον Σταύρο Παπασταύρου ως ύποπτο για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και για φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος. Κατά τα λοιπά, η λίστα Λαγκάρντ, οι έρευνες για Μιωνή, Παπασταύρου, Μεταξά είναι σκευωρία δική μου και της εγκληματικής μου οργάνωσης» πρόσθεσε ειρωνικά.

Περνώντας στο επόμενο ζήτημα, κάλεσε τον Π. Αθανασίου να αποσαφηνίσει πώς γίνεται ο ίδιος να γνώριζε τις έρευνες που διεξήγαγε, με δεδομένο ότι οι έρευνες αυτές είναι μυστικές. «Μήπως με ενημέρωνε ο ίδιος ή μήπως λέει ψέματα και αυτές οι κουβέντες δεν έγιναν;» διερωτήθηκε. Για την υπόθεση του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γ. Αλαφούζου, ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι όλοι γνωρίζουν πως ο κ. Αθανασίου παρακολουθεί τους αγώνες του Παναθηναϊκού ανελλιπώς, διατηρώντας άριστες σχέσεις με τον ιδιοκτήτη της «πράσινης» ΠΑΕ. «Κάθονται, μάλιστα, δίπλα – δίπλα, όπως έχει δημοσιεύσει ο Γ. Κουρτάκης στα ¨Παραπολιτικά¨. Και αποκαλούνται με τα μικρά τους ονόματα…», ήταν το υπαινικτικό του σχόλιο. Ζήτησε ακόμα από τον Π. Αθανασίου να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με τον ισχυρισμό περί εξαναγκασμού του για την δική του απόφαση δέσμευσης των λογαριασμών του Γ, Αλαφούζου. «Μήπως αυτό αποτελεί την απολογία του προς τον κ. Αλαφούζου επειδή δεν τήρησε όσα του είχε υποσχεθεί;» ρώτησε.

Ως προς την υπόθεση του Μιχάλη Σάλλα, ο πρώην αν. υπουργός υποστήριξε ότι ο Π. Αθανασίου για μήνες του μιλούσε για τις υποθέσεις του τραπεζίτη. «Παρόλα αυτά, καθυστερούσε τις έρευνες. Ήθελε να ασκηθούν διώξεις λίγο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του γιατί πίστευε ανοήτως ότι μία δίωξη κατά του Σάλλα, θα του εξασφάλιζε την ανανέωση της θητείας του» εκμυστηρεύτηκε και συμπλήρωσε πως εκείνος από την πλευρά του τού ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε περίπτωση ο Άρειος Πάγος να του ανανεώσει για τρίτη φορά τη θητεία του. «Τότε, άρχισε να προσεγγίζει άλλα ισχυρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να προσπαθεί να διαπραγματευτεί μαζί τους. Υπάρχουν μάρτυρες, θα τους προτείνω να τους καλέσετε κ. Μπούγα» είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΝΔ και πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής. «Εγώ, τι λόγο είχα να προστατεύσω τον Σάλλα όταν ο ίδιος ο Αθανασίου ισχυρίζεται ότι απεχθάνομαι και μισώ τους τραπεζίτες;» αντέτεινε στις καταγγελίες του πρώην οικονομικού εισαγγελέα.

Για τις καταγγελίες του Π. Αθανασίου σχετικά με πιέσεις που δέχτηκε από τον Δ. Παπαγγελόπουλο προκειμένου να «κατασκευάσει» στοιχεία εναντίον του δημοσιογράφου των «Νέων», Γ. Παπαχρήστου, ο ερευνώμενος πρώην αν. υπουργός αναρωτήθηκε πώς μπορούν να κατασκευαστούν στοιχεία που αφορούν εισοδήματα και φορολογικές δηλώσεις. «Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ο κ. Αθανασίου μου είπε ότι έχει πληροφορίες για έναν κρυφό λογαριασμό του και με ρώτησε κουτοπόνηρα αν με ενδιέφερε αυτή η πληροφορία και αν η αξιοποίησή της θα τον βοηθούσε για την ανανέωση της θητείας του» εξιστόρησε, τονίζοντας ότι τον προέτρεψε να κάνει τη δουλειά του και να μην αδικήσει τον δημοσιογράφο.

Προανήγγειλε πολλές και μεγάλες αποκαλύψεις κατά του κ. Αθανασίου, δίνοντας ένα δείγμα γραφής για τους χειρισμούς του πρώην οικονομικού εισαγγελέα αναφορικά με την υπόθεση Siemens. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις διαρροές που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της έρευνας του σκανδάλου «προκειμένου να πλήξουν την οικογένεια Μητσοτάκη», όπως είπε. «Στόχος, βέβαια, τότε ήταν η κ. Μπακογιάννη, η οποία προετοιμαζόταν για την αρχηγία του κόμματος. Όμως, τα ¨σμπάρα¨ πήραν και τον σημερινό πρωθυπουργό. Θυμάστε…» είπε και επικαλέστηκε για δεύτερη φορά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. «Υπάρχουν μάρτυρες -που βρίσκονται εν ζωή- για την οργισμένη αντίδραση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε σχέση με αυτές τις διαρροές. Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι λέξεις του Κων. Μητσοτάκη: ¨Πρέπει να σταματήσει τις διαρροές αυτός ο αλητήριος¨» διηγήθηκε. 

Κλείνοντας το κεφάλαιο Αθανασίου, κατήγγειλε τον πρώην προϊστάμενο της Οικονομικής Εισαγγελίας ότι αντί να μετέχει σε διεθνές συνέδριο για τα Panama Papers για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, εκείνος την… κοπάνησε. «Τα προσωπικά του δεν με ενδιαφέρουν…», ήταν ο υπαινιγμός που επιφύλασσε για τον επίλογο.

Ελένη Ράικου

Όσον αφορά την Ελένη Ράικου, ο κ. Παπαγγελόπουλος την κατηγόρησε για συμμετοχή στην συγκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ και υπενθύμισε ότι στην επιστολή παραίτησής της, 24 Μαρτίου του 2017, δεν αναφέρει τίποτα για τον ίδιο, για τον «Ρασπούτιν» και για οποιαδήποτε πίεση ή παρέμβαση στο έργο της. Απεναντίας, όπως θύμισε ο κ. Παπαγγελόπουλος, χαρακτήριζε τη Novartis «κορωνίδα των σκανδάλων» και έκανε λόγο σε στοχοποίησή της από διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς και μεγάλα συμφέροντα του χώρου της Υγείας.

Συνέδεσε δε την μεταβολή της συμπεριφοράς της Ελ. Ράικου με την αποκάλυψη των εμβασμάτων της Novartis στον κοινό λογαριασμό που διατηρούσε με τον σύζυγό της. Κατά τον πρώην αν. υπουργό, τα εμβάσματα αυτά δεν συνοδεύονταν με μία νόμιμη ή έστω κατ’ επίφαση αιτία, αφού η σύμβαση καταστράφηκε από… πλημμύρα στο υπόγειο της τέως προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι πριν την παραίτησή της, η Ελ. Ράικου είχε ενημερωθεί ότι θα έπρεπε να παραλάβει ως προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς τις λίστες με τα ονόματα των γιατρών που πληρώνονταν από τη Novartis. «Άρα, η κ. Ράικου ήξερε για τα εμβάσματα και ήξερε επίσης ότι δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει» συμπέρανε και έφερε στην επιφάνεια ότι μετά την παραίτησή της, γευμάτισαν -παρουσία κι άλλων- με δική της πρωτοβουλία δύο ή τρεις φορές τουλάχιστον.

Επιπρόσθετα, στηλίτευσε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά την πρώτη κατάθεσή της στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, δεν ανέφερε τίποτα για «Ρασπούτιν». Ως γνωστόν, στη συνέχεια επέστρεψε στο γραφείο των αντεισαγγελέων γιατί το… ξέχασε. «Τελικά, πολύ ξεχασιάρα η κ. Ράικου. Ξέχασε τα εμβάσματα, ξέχασε τον ¨Ρασπούτιν¨ κι έχει ξεχάσει κι άλλα πολλά… Δεν πειράζει, θα της τα υπενθυμίσω εγώ», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην εισαγγελέα.

Ολοκληρώνοντας και το κεφάλαιο Ράικου, παρέθεσε ότι η εισαγγελέας κατά της δεύτερη κατάθεσή της στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, αναφέρθηκε στην αντιδικία Μιωνή – Παπαδάκου, γεγονός που το περιέγραψε ως παράδοξο. «Είναι αποκαλυπτικό και αποδεικτικό αυτό το σημείο για τη συμμορία που υπάρχει, με σκοπό να συγκαλυφθεί και να ξεπλυθεί το σκάνδαλο Novartis αλλά και η λίστα Λαγκάρντ. Είναι ολοφάνερο ότι ο κ. Αθανασίου και η κ. Ράικου είναι σε συνεννόηση με τον κ. Μιωνή» διαπίστωσε, συνδέοντας τα προαναφερθέντα με τα σχετικά δημοσιεύματα που υπήρχαν στα «Παραπολιτικά» πολύ πριν τις καταγγελίες των εισαγγελέων περί πιέσεων και παρεμβάσεων. «Ο κ. Κουρτάκης ή διαθέτει το θείο χάρισμα της ενόρασης ή είναι… γίγας. Τουλάχιστον, στη δημοσιογραφία!» σχολίασε δηκτικά για τον εκδότη των «Παραπολιτικών».

Σάμπυ Μιωνής

Αναφορικά με τον Σάμπυ Μιωνή ο κ. Παπαγγελόπουλος αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο από την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια. Ξεκίνησε εντοπίζοντας αντίφαση ανάμεσα σε όσα κατέθεσε ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής ο επιχειρηματίας και όσα είχε πει κατά την κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ σχετικά με το αν ήταν ή όχι διαχειριστής τραπεζικών λογαριασμών που σχετίζονταν με τη λίστα. «Ο Μιωνής, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ήταν ή είναι συνέταιρος ή συνεργάτης του Σταύρου Παπασταύρου, φίλου, συμβούλου και συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά. Ο Μιωνής, σύμφωνα πάντοτε με δημοσιεύματα του Τύπου, φέρεται να διαχειρίζεται με τις εταιρείες και τους συνεργάτες του το 55% των συνολικών καταθέσεων ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ-δολαρίων της λίστας Λανγκάρντ. Τώρα, βέβαια, ισχυρίζεται ότι αυτό δεν ισχύει και ότι είναι ψέματα και κατασκεύασμα. Όμως, υπάρχει κατάθεσή του στο κλιμάκιο της προκαταρκτικής, νομίζω. Θα το πάω στον κ. Μπούγα τις επόμενες μέρες. Υπάρχει ομολογία του στο κλιμάκιο της εξεταστικής πριν συσταθεί, το 2012, που ήταν η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Καλαντζής, που εκεί λέει ¨ναι, είμαι διαχειριστής¨. Θα διαλέξετε σήμερα πότε λέει αλήθεια ο κ. Μιωνή και πότε λέει ψέματα» σημείωσε.

Μετέπειτα, ανέδειξε το γεγονός ότι ο Θ. Πλεύρης αναγκάστηκε να μην παρευρεθεί στην κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή επειδή ο Σ. Μιωνής τον θεωρεί Ναζί. «Υποχρέωσε τον κ. Πλεύρη να δηλώσει ασθένεια, για να μην είναι παρών όταν θα κατέθετε, γιατί και αυτόν τον θεωρεί Ναζί. Όμως, ο κ. Πλεύρης έκανε το λάθος να εμφανιστεί την ίδια μέρα στο MEGA. Έτσι, έγινε αντιληπτή η προσχηματική ασθένεια Πλεύρη και η ικανοποίηση της εξευτελιστικής για το ελληνικό Κοινοβούλιο απαίτησης του Μιωνή» υποστήριξε.

Σχετικά με τη συνάντηση με τον Σάμπυ Μιωνή που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του ιδίου και του Νίκου Παππά, ο Δ. Παπαγγελόπουλος επιβεβαίωσε τις αναφορές του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής περί λόγων εθνικού συμφέροντος, αφού είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για να διευθετηθεί η αντιδικία Μιωνή – Φιλιππάκη. «Σύμφωνα λοιπόν με όσα μου υπενθύμισε ο κ. Παππάς και όσα μπόρεσα να ανακαλέσω από τη μνήμη μου, η συνάντηση κράτησε πολύ λίγο, πάνω κάτω μισή ώρα, λίγο περισσότερο-λίγο λιγότερο. Όταν έφθασα στο γραφείο του Παππά, ο Μιωνής ήταν ήδη εκεί. Δεν ξέρω πόση ώρα και τι είχαν συζητήσει με τον κ. Παππά. Λίγα λεπτά μετά την άφιξή μου στο γραφείο του κ. Παππά, κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά με τον κ. Μιωνή. Με πολύ έντονο ύφος, σχεδόν σε έξαλλη κατάσταση, ζητούσε να παρέμβουμε σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, γιατί θεωρούσε ότι οι Έλληνες δικαστές και οι εισαγγελείς είναι σφόδρα αντισημίτες. Επίσης, κατηγόρησε άλλον για αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης. Έχω και τα χαρτιά από μήνυσή του» διηγήθηκε, καταθέτοντας στα πρακτικά μήνυση του Σ. Μιωνή, στην οποία παρουσιαζόταν -κατά τα λεγόμενα του Δ. Παπαγγελόπουλου- ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ο Μάκης Βορίδης, με τις δικαστικές Αρχές του Ισραήλ να απορρίπτουν τις αιτιάσεις του Σ. Μιωνή.

Και συνέχισε λέγοντας: «Είπε, μάλιστα, για τον κ. Φιλιππάκη και τον κ. Βορίδη ότι είναι μέλη διεθνούς ναζιστικής οργάνωσης και οι οποίοι -επειδή είναι Εβραίος- για πολλά χρόνια τον καταδιώκουν και επηρεάζουν την ελληνική δικαιοσύνη σε βάρος του . Από το 2020 και μετά αυτά τα κάνω εγώ, αντί του κ. Βορίδη». Επίσης, υποστήριξε ότι ο Σ. Μιωνής αποχώρησε σε έξαλλη κατάσταση από το γραφείο του Ν. Παππά επειδή τόσο ο ίδιος όσο και ο τότε υπουργός ΨΗΠΤΕ αρνήθηκαν να παρέμβουν στη Δικαιοσύνη.

Ως προς την κατηγορία περί απόπειρας δωροληψίας, ο κ. Παπαγγελόπουλος υποστήριξε ότι ο Σ. Μιωνής εισέπραξε 80.000 ευρώ από τον Γ. Φιλιππάκη και έχει πάρει ως εγγύηση και επιταγή 200 χιλιάδων ευρώ. «Σκεφτείτε, αν δεν τον εκβίαζε η εγκληματική μου οργάνωση, που πριν από μένα είχε αρχηγό τον Βορίδη, δεν αποκλείεται λόγω χρεών να τους είχε πουλήσει σε κανένα σκλαβοπάζαρο ως δούλους. Τόσο τους πήρε, με εγκληματική οργάνωση εις βάρος του.

Έχει δε το θράσος το δεύτερο συμφωνητικό συμβιβασμού, τον οδικό χάρτη, που υπεγράφη στις 18 Μαρτίου του 2018 να το εμφανίζει ως απόδειξη του δήθεν εκβιασμού του. Νομικά η σκέψη είναι γελοία, δεν θα ασχοληθώ με τα νομικά. Με νοιάζει η ουσία. Λέω μόνο, η συμφωνία αυτή είναι εντελώς άσχετη με τα έξοδα του Φιλιππάκη. Δεν αναφέρεται σε αυτά, επομένως δεν μπορεί να συνδεθεί με τον δήθεν εκβιασμό που δήθεν του έκανα εγώ πριν δύο χρόνια. Το κείμενό της συντάχθηκε αποκλειστικά από την πλευρά του Μιωνή. Είπα, αν τολμάτε καλέστε τους δικηγόρους των δύο πλευρών. Έγινε λοιπόν, από την πλευρά του Μιωνή το κείμενο. Ο Φιλιππάκης αναγκάστηκε να το υπογράψει εκβιαζόμενος, επειδή ήταν σε δεινή οικονομική θέση και σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών του, εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης που τον είχε σύρει στην Αγγλία κα της δεσμεύσεως στο λογαριασμό του. Μέχρι και στο Πρακτορείο Τύπου στο Άργος είχε απαγορεύσει ο Μιωνής αν θυμάμαι καλά, να δίνει τις εισπράξεις. Κατά τα λοιπά, τον εκβίαζαν.

Και τώρα, ας μπούμε λίγο στο ζουμί. Το αποδεικτικό αυτό που αποδεικνύει τις δεσμεύσεις του Φιλιππάκη, αποτελεί μετάφραση αγγλικού στερεότυπου νομικού κειμένου, σύμφωνα με το αγγλοσαξονικό δίκαιο, ευρύτατα συνηθισμένο στην πράξη. Θα σας τα πει ο κ. Φιλιππάκης όταν τον καλέσετε. Στο κείμενο αυτό, τα στάδια εξέλιξης των δικαστικών υποθέσεων, δεν αποτελούν υποχρέωση ή δέσμευση του Φιλιππάκη, όπως ισχυρίζεται ψευδώς ο Μιωνής, διαστρεβλώνοντας άλλη μια φορά την αλήθεια, για να στηρίξει τις ανοησίες του για δήθεν εκβιασμό.

Πάρτε το κείμενο μπροστά σας και δείτε το. Απλώς αναφέρονται ως προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία στάδια. Άλλωστε αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο από τις υποχρεώσεις και του Φιλιππάκη και του Μιωνή. Ποιες υποχρεώσεις λοιπόν, ανέλαβε ο Φιλιππάκης; Δεν με πυροβολείτε απευθείας να τελειώνετε μαζί μου; Πρέπει να λέτε τέτοια πράγματα;» αναρωτήθηκε.

Αναφερόμενος στη δημοσιογράφο, Γ. Παπαδάκου, τόνισε πως όταν άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, δούλευε στο Βήμα και πήγε στο Παρίσι με εντολή του Ψυχάρη. «Της πλήρωσε τα έξοδα το ¨Βήμα¨, μετά έπιασε δουλειά στα ¨Παραπολιτικά¨. Όλο αυτό το διάστημα ήταν… μέλος της συμμορίας μου. Τον κ. Ψυχάρη και τον κ. Κουρτάκη δεν θα τους φωνάξετε για συνεργούς μου; Σ’ αυτούς δούλευε. Αυτοί της πλήρωναν τα έξοδα» προκάλεσε τα μέλη της πλειοψηφίας στην Προανακριτική.

Αντώνης Σαμαράς

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά για την αντιδικία Μιωνή – Φιλιππάκη, λέγοντας τα εξής:

«Σ’ αυτές, λοιπόν, τις προσπάθειες ήταν οι αντίδικοι, οι δικηγόροι, Έλληνες δικηγόροι, Ισραηλινοί, εκπρόσωποι των αντιδίκων, αντιπρόσωποι, ο κ. Αντώνης Σαμαράς και στενοί του συνεργάτες. Δεν λέω τα ονόματά τους. Δεν χρειάζεται να τους μπλέξω. Μάλιστα, όπως αναγκάστηκε να παραδεχθεί με καθυστέρηση σαράντα πέντε ημερών ο κ. Σαμαράς, και με μένα συναντήθηκε ο κ. Σαμαράς. Αναγκάστηκε να το παραδεχθεί μετά σαράντα πέντε μέρες αιδήμονος σιωπής, για να τους βοηθήσω τους Μιωνή και Παπασταύρου.

»Ισχυρίστηκε βέβαια μετά τις σαράντα πέντε μέρες, αφού το σκέφτηκε, ότι εγώ ζήτησα να τον δω και του υποσχέθηκα ότι θα προστατεύσω τον Παπασταύρου. Δεν του το είχα ότι έχει τέτοιο χιούμορ ο κ. Σαμαράς. Όποιος τον πιστεύει, τον πιστεύει. Να μην επιμένει, παρακαλώ, να ασχολείται μαζί μου δημόσια, στο παρασκήνιο το ξέρω ότι με κατατρέχει. Θα αναγκαστώ να του υπενθυμίσω το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας μας εκείνης της ημέρας. Με ποιον τρόπο πήγε να χρεώσει τον Παπασταύρου σε κάποιο άλλο πρόσωπο για το οποίο μίλησε και με απρεπή λόγια. Θα του υπενθυμίσω και άλλες συνομιλίες και την απρεπή συμπεριφορά, όχι απέναντι σε μένα, αλλά σε άλλους. Εγώ δεν αποκαλύπτω ιδιωτικές συζητήσεις. Δεν θέλω να πέσω στο επίπεδο της Ράικου, του Αθανασίου. Αλλά ξέρετε; Υπάρχει και το δικαίωμα στην άμυνα. Είναι ανθρώπινο ξέρετε. Μπορεί να μου τη δώσει καμιά φορά».

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος Βουλή: Ομιλία κόλαφος με αποκαλύψεις για διεύρυνση του κατηγορητηρίου