Η πεποίθηση όλων των πολιτικών κομμάτων είναι ότι νομικά και τεχνικά θέματα για την άμεση διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έχουν επιλυθεί και αυτή κοινοποιήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Πάντως η ανεξάρτητη αρχή δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει η διαγωνιστική διαδικασία.
Αυτή η εικόνα μεταφέρθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Νϊκο Βούτση, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου συμμετέχουν όλα τα κόμματα.
Ο δρόμος ανοιχτός
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε για το θέμα ο Νίκος Βουτσης «έχει ολοκληρωθεί εδώ και ένα μήνα όλο το πεδίο αποφάσεων γύρω από το ΣτΕ και σε σχέση με υπουργικές αποφάσεις. Δεν έχει αλλάξει το τοπίο και η εντύπωση που είχαμε για το θέμα αυτό από τα τέλη Οκτωβρίου» έτσι « είναι πάρα πολύ σαφές ότι το ΕΣΡ σε σύμφωνη γνώμη με την κυβέρνηση για τα θέματα πρέπει να προχωρήσει και θα το κάνει μέσα από μία ενδελεχή μελέτη όλων των εκκρεμοτήτων». Σημείωσε πως έγινε «περιφερειακή συζήτηση γύρω από το τεχνικό ζήτημα των αδειών» και «μπήκε στην κρίση μας η γνώμη του κ.Μορώνη (σ.σ αντιπρόεδρος ΕΣΡ) ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν θεματικές και γενικές άδειες Εν συνόλω 9 και θα μπορούσαν να αυξηθούν και κατά 2». Ο Ν.Βούτσης επισήμανε ότι «επίσης κάναμε ιδιαίτερη συζήτηση σε ότι αφορά τις υλικοτεχνικές υποδομές στο ΕΣΡ» ενώ επισημάνθηκε ότι υπάρχει «καλή συνεργασία με τον υπουργό και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. ‘Εχουν γίνει ουσιαστικά βήματα στήριξης και ότι άλλο χρειαστεί θα υποστηριχθεί». Ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε πως «τον διαγωνισμό θα τον κάνει το ΕΣΡ σε συνεργασία με αρμόδιες αρχές που θα γνωμοδοτήσουν» και «επίσης η Γ.Γ Τύπου και η ΕΕΤ που έχουν την εμπειρία θα αναλάβουν να την διεκπεραιώσουν».
Το χρονοδιάγραμμα
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ο Ν.Βούτσης είπε πως «από όλες τις πλευρές κατατέθηκε η διάθεση να τελειώνουμε με το απολύτως παράνομο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» αφού «το ΣτΕ ήταν πάρα πολύ σαφές ότι θα πρέπει να τελειώσει αυτή η κατάσταση αφού δεν υπάρχει καν καθεστώς προσωρινών αδειοδοτήσεων που λειτουργούσε ώς φύλο συκής». Όπως είπε «είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό στην άποψη όλων για την δυνατόν ταχύτερη διαδικασία» και αυτό «ήταν και στην αντίληψη του προεδρείου του ΕΣΡ. Το ταχύτερο δυνατόν είπαν θα υπάρξει η διαδικασία για την διαμόρφωση της προκήρυξης και την ολοκλήρωση της διαδικασίας». Πάντως επισήμανε ότι «υπήρξε ιδιαίτερη πίεση να μας πούν τι σημαίνει αυτό. Δυο τρείς μήνες; Πάντως δεν σημαίνει χρόνια» είπε ο Νίκος Βούτσης.
Δεν νοιώθει ότι απειλείται το ΕΣΡ
Ο Ν.Βούτσης ρωτήθηκε και για το σχόλιο που έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Νίκος Δένδιας, σχετικά με «απειλητική διάθεση» του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, με αφορμή της δηλώσεις που έκανε το πρωί ο υπουργός, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα.
Το ΕΣΡ «δεν αισθάνεται ούτε ότι απειλείται ούτε ότι πιέζεται από πουθενά» τόνισε ο Ν.Βούτσης προσθέτοντας πως «δεν έθεσαν θέμα υποστήριξής τους» αντίθετα «έχει βοηθήσει ο υπουργός ώστε να διευκρινιστεί το τοπίο».