Η κυβέρνηση εισηγήθηκε τη διαδικασία του επείγοντος σημειώνοντας, δια του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, ότι το επείγον δικαιολογείται από μια σειρά θεμάτων που πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα.
Με τη διαδικασία του επείγοντος άρχισε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές η συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου “Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις”.
Η κυβέρνηση εισηγήθηκε τη διαδικασία του επείγοντος σημειώνοντας, δια του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, ότι το επείγον δικαιολογείται από μια σειρά θεμάτων που πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα όπως για παράδειγμα, η κατάργηση των ηλικιακών περιορισμών για τον επιζώντα σύζυγο στις συντάξεις χηρείας.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε το νομοσχέδιο να συζητηθεί στη Βουλή με την “κανονική διαδικασία”, αλλά, κατά πλειοψηφία, έγινε δεκτή η εισήγηση της κυβέρνησης και έτσι το μεσημέρι έχει οριστεί δεύτερη συνεδρίαση με αντικείμενο την ακρόαση φορέων.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής.
Στο μεταξύ κατατέθηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και σύσσωμη την ΚΟ η τροπολογία για την κατάργηση της «προ-νομοθετημένης» μείωσης του αφορολογήτου ορίου.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζεται από την υπερφορολόγηση, με θέσπιση νέων και την αύξηση όλων των άμεσων και έμμεσων φόρων, αλλά και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, όπως του ΕΚΑΣ και του επιδόματος. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν η κατάρρευση της μεσαίας τάξης και η φτωχοποίηση όλων των Ελλήνων, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και άλλων εγχώριων και διεθνών οργανισμών.