Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αξιοκρατία στην επιλογή των διευθυντών των σχολικών μονάδων κυριαρχεί στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα με την διαδικασία του επείγοντος.
Στο νομοθέτημα έχει κατατεθεί τροπολογία 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που διευκρινίζει ότι τα πειθαρχικά παραπτώματα των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση θα εξετάζονται από τα πειθαρχικά συμβούλια και όχι από την 3μελή ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για να εξετάζει αποκλειστικά τις καταγγελίες συμβάσεων εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαιδεύσης.
Παρουσιάζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Στέφος, επισήμανε ότι το νομοθέτημα έρχεται μετά την απόφαση του ΣτΕ για το θέμα της επιλογής των διευθυντών στην εκπαίδευση. Σημείωσε πως «σεβόμενοι την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, δεν μοριοδοτούμε την γνώμη του συλλόγου διδασκόντων. Ωστόσο, όμως, για εμάς είναι αναπόσπαστο και σημαντικότατο κομμάτι της διαδικασίας επιλογής διευθυντών η διατύπωση της γνώμης του συλλόγου διδασκόντων. Αυτό γιατί ο σύλλογος είναι σε θέση να γνωρίζει τη στάση, τη συνεισφορά, τις διοικητικές ικανότητες και εν γένει την προσωπικότητα κάποιου ο οποίος είναι υποψήφιος διευθυντής».
Μάλιστα άσκησε έντονη κριτική στην Ν.Δ λέγοντας πως «καμία έκπληξη δεν μου προξενεί η στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τρομάζει στις συμμετοχικές και στις συλλογικές διαδικασίες». Αναφερόμενος μάλιστα στον τρόπο επιλογής θύμισε πως «τα προηγούμενα χρόνια επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ οι συνεντεύξεις ήταν εκείνο το μέσο με το οποίο τα υπηρεσιακά συμβούλια έκαναν ό,τι ήθελαν, επέλεγαν όποιον ήθελαν». Επίσης σχολίασε συνολικά για το θέμα ότι « η όποια συζήτηση επιχειρείται να γίνει ή να ανοίξει που αφορά τοποθέτηση διευθυντών έξω από τα σπλάχνα της εκπαιδευτικής κοινότητας και άκαιρη είναι και υποβολιμαία. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει γνώση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας του σχολείου».
Στην δική της τοποθέτηση η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως αντιτάχθηκε στο να λαμβάνεται υπόψιν η γνώμη του συλλόγου διδασκόντων υποστηρίζοντας ότι η Ν.Δ επιθυμεί «άξιους» και όχι «αρεστούς» διευθυντές. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «συγκρούονται δύο κόσμοι, δυο διαφορετικές θεωρίες για το σχολείο του 21ου αιώνα».
Στην συνεδρίαση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνημη των θυμάτων της επίθεσης στο Μάνστεστερ.