Βουλή: Αντεγκλήσεις με το… καλημέρα στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Βουλή: Αντεγκλήσεις με το… καλημέρα στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Αντεγκλήσεις προέκυψαν από την αρχή της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών εξαιτίας της διαδικασίας του επείγοντος.

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της Γερουσίας -λόγω των εργασιών που γίνονται στην αίθουσα της Ολομέλειας- όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν το γεγονός ότι η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα την ημερομηνία του Eurogroup, το οποίο θα επικυρώσει το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, και ως εκ τούτου θα μπορούσε να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση τα προαπαιτούμενα νωρίτερα. Επίσης, αντικείμενο κριτικής έγινε και το ποια από τα 400 άρθρα του πολυνομοσχεδίου αποτελούν προααπαιτούμενα και ποια όχι, με τον ανεξάρτητο βουλευτή, Γεώργιο Καρρά, να κάνει λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την πλευρά της κυβέρνησης, με σκοπό να μην επικεντρωθεί η συζήτηση στα επίδικα του πολυνομοσχεδίου.

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θύμισε στην αξιωματική αντιπολίτευση πολυνομοσχέδια που είχαν κατατεθεί και ψηφίστηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, φέρνοντας ως παράδειγμα το πολυνομοσχέδιο του Νοεμβρίου του 2012, το οποίο ήρθε σε ένα άρθρο και συζητήθηκε μία μέρα στην Επιτροπή, μία μέρα στην Ολομέλεια και στη συνέχεια επήλθαν αλλαγές με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Οπότε, να είστε πιο μετριοπαθείς» συνέστησε στη ΝΔ. Ως προς το εύρος των προαπαιτουμένων επί του συνόλου των άρθρων, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το 95 με 98% αποτελούν προαπαιτούμενα.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Κοντονής τόνισε πως με την περίπτωση του επείγοντος θα ολοκληρωθούν κανονικά οι απαιτούμενες συνεδριάσεις και στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια, με τη διαφορά ότι δεν θα υπάρχει ενδιάμεσο κενό και η διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης.

ΝΔ: Απαξίωση της δημοκρατίας και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστος Δήμας, υποστήριξε πως η νέα χρονιά «ξεκινά εντελώς στραβά», κάνοντας λόγο για απαξίωση της δημοκρατίας και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας λόγω της μορφής του επείγοντος. «Την ημερομηνία την ξέραμε καιρό και σας είχαμε καλέσει να το φέρετε πιο νωρίς» σημείωσε. Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε, επίσης, πως το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στις 20:30 την Τρίτη και πως είναι 1.500 σελίδες, προκαλώντας την επισήμανση της προεδρεύουσας, Χαράς Καφαντάρη, η οποία διευκρίνισε πως το πολυνομοσχέδιο είναι 621 σελίδες.

ΔΗΣΥ: Να βγουν όσα δεν είναι προαπαιτούμενα

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη εξέφρασε την άποψη πως στο πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχουν μόνο προαπαιτούμενα και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τα άρθρα που δεν συνυπολογίζονται σε όσα θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί έως το Eurogroup – ορόσημο στις 22 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, ο εισηγητής της ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στις διατάξεις που αφορούν «κομμωτές και μανικιουρίστες», ενώ τόνισε πως αρκετά μη προαπαιτούμενα «ανυπομονεί η ΝΔ να τα ψηφίσει μαζί με ΣΥΡΙΖΑ». «Προτείνουμε να βγουν όλα αυτά που δεν χρειάζονται μέχρι την Τρίτη και να συζητήσουμε τα υπόλοιπα» είπε, ζητώντας παράλληλα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

ΚΚΕ: Ταξικά προαπαιτούμενα που τσακίζουν την εργατική τάξη

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολίασε πως πρόκειται την γνωστή μνημονιακή τακτική που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Χαρακτήρισε τη διαδικασία «κοροϊδία» και πρόσθεσε ότι το πολυνομοσχέδιο εμπεριέχει «προαπαιτούμενα ταξικά που τσακίζουν την εργατική τάξη». Επιπλέον, αιτήθηκε την απόσυρση της διάταξης για την κήρυξη αεργίας στα Πρωτοβάθμια Σωματεία, η οποία «επιδιώκει να τσακίσει το δικαίωμα της εργατικής τάξης στην απεργία».

ΑΝΕΛ: Εννοείται ότι τασσόμαστε υπέρ

Τη συγκατάθεση του κυβερνητικού εταίρου στη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έδωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εννοείται πως τασσόμαστε υπέρ του πολυνομοσχεδίου λόγω επικείμενου Eurogroup».

Ένωση Κεντρώων: Δεν συμφωνούμε με τη διαδικασία του επείγοντος

Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων τοποθετήθηκε ο Μάριος Γεωργιάδης, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματος με τη διαδικασία του επείγοντος επειδή δεν θα μπορέσουν να διαβάσουν επισταμένα το σύνολο του πολυνομοσχεδίου.

Ποτάμι: Το SLA είναι γνωστό εδώ και καιρό

«Το Staff Level Agreement είναι γνωστό εδώ και καιρό» είπε με τη σειρά του ο Γιώργος Μαυρωτάς, τονίζοντας πως το Ποτάμι διαφωνεί με τη διαδικασία του επείγοντος. Έθιξε και εκείνος το ζήτημα κατά πόσο όλα τα άρθρα αποτελούν προαπαιτούμενα, κάνοντας λόγο για ευτελισμό των διαδικασιών. «Οι ΣΥΡΙΖαίοι κατέκριναν τις fast – track διαδικασίες και τώρα τις υιοθετούν» κατέληξε.

Ανεξάρτητοι βουλευτές: Ποιες διατάξεις είναι οι επείγουσες και ποιες όχι

Εκπροσωπώντας τους εννιά ανεξάρτητους βουλευτές, ο Γιώργος Καρράς κάλεσε και εκείνος την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει ποιες είναι οι διαρθρωτικές διατάξεις που υπάρχει διορία και ποιες όχι. «Ποιες διατάξεις είναι οι επείγουσες και ποιες όχι» είπε επί λέξει, σχολιάζοντας περαιτέρω πως υπήρχε άνεση χρόνου για να μην υιοθετηθεί η διαδικασία του επείγοντος. Επιπρόσθετα, κατά την άποψή του, πολλά ζητήματα που εμπεριέχει το πολυνομοσχέδιο και τα οποία δεν είναι προαπαιτούμενα συμπεριελήφθησαν για να λειτουργήσουν ως άλλοθι έτσι ώστε η αντιπολίτευση για να μην επικεντρωθεί στα πιο σημαντικά άρθρα.

Documento Newsletter