Ειρωνεία, εμπάθεια και καμία ένδειξη μεταμέλειας για όσα συνέβησαν στον Βασίλη Δημάκη χαρακτηρίζουν την τοποθέτηση της Σοφίας Νικολάου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. «Αυτοί είστε» ή «μην παθαίνετε Πολάκη», είναι φράσεις που χρησιμοποίησε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τον κρατούμενο των φυλακών Κορυδαλλού αξέχαστη θα μείνει η διαπίστωσή της πως «κανένα δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν παραβιάστηκε».
Κατά την δευτερολογία της, η Σοφία Νικολάου απάντησε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις του έργου των απολυμάνσεων στις φυλακές, λέγοντας προκλητικά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Έγιναν μυοκτονίες για πρώτη φορά στις φυλακές της χώρας, που δεν έχουν γίνει πέντε χρόνια κύριοι. Αυτοί είστε…». Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, ζητώντας από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Μάξιμο Χαρακόπουλο, να προστατεύσει τα κόμματα από τη συμπεριφορά της Σ. Νικολάου και να μην διαγράψει την επίμαχη έκφραση από τα πρακτικά. Μάλιστα, ακολούθησε η προτροπή της προς τους βουλευτές: «Μην παθαίνετε… Πολάκη, όχι επειδή ο κ. Πολάκης τουιτάρει, δημοσιεύει σε προσφιλείς εφημερίδες αυτά που λέει, φωτογραφίες υπουργού μας, με συγκεκριμένο επιχειρηματία. Μην παθαίνετε… Πολάκη κάποιοι» είπε και επικαλέστηκε φωτογραφίες του επιχειρηματία -που ανέλαβε με απευθείας ανάθεση την απολύμανση των φυλακών- με βουλευτές και πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Η… συγγνώμη της Νικολάου και οι ειρωνείες
Ακολούθως, η γ.γ. πέρασε στο θέμα του Β. Δημάκη, ζητώντας συγγνώμη όχι για τις επιπτώσεις που προκάλεσαν οι αποφάσεις της στον κρατούμενο, αλλά για το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε δηλώσεις έγκαιρα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. «Συγνώμη, λοιπόν. Συγνώμη, γιατί δεν τοποθετήθηκα έγκαιρα, για το τι πραγματικά έχει συμβεί στην υπόθεση Δημάκη. Και αυτό, γιατί δεν ήθελα να αντιπαρατεθώ με τον κρατούμενο Δημάκη, με τον δικηγόρο Δημάκη και ίσως με μια μερίδα της κοινωνίας, η οποία συγχρωτίζεται και ταυτίζεται, με περιπτώσεις και προσωπικότητες σαν τον Δημάκη. Ήταν μεγάλο λάθος μου και ζητώ δημόσια συγνώμη» είπε δηκτικά και αποκάλεσε σε αντίστοιχο ύφος «εμβληματική προσωπικότητα» τον Β. Δημάκη, τονίζοντας παράλληλα πως μετά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή θα πάψει να θεωρείται ως τέτοια. Μάλιστα, η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής έκρινε σκόπιμο να παραθέσει μειωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του κρατούμενου, κάνοντας λόγο για «περιπτώσεις και προσωπικότητες σαν τον Δημάκη».
Περιέγραψε από τη δική της οπτική τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν με πρωταγωνιστή τον κρατούμενο, παρουσιάζοντάς τον ως υποκινητή κινητοποιήσεων κρατουμένων με επιρροή σε σωφρονιστικά καταστήματα που βρίσκονται ακόμα και στην Πάτρα και τα Γιάννενα. «Και προκειμένου, κύριοι, να προστατεύσω τα δικαιώματα των υπολοίπων κρατουμένων, συνάμα με το δικαίωμα του Δημάκη στην εκπαίδευση, αποφάσισα τη μεταγωγή του στη φυλακή των Γρεβενών. Γιατί στη φυλακή των Γρεβενών; Διότι η φυλακή των Γρεβενών έχει την πιο πλήρη υλικοτεχνική υποδομή, για παρακολούθηση μαθημάτων ηλεκτρονικά. Πήγε ο Βασίλης Δημάκης, λοιπόν, στα Γρεβενά. Εκεί του ζητήθηκε από τον Διευθυντή των φυλακών και από το Σύμβουλο Σχολικής Εκπαίδευσης, να παρακολουθήσει ηλεκτρονικά τα μαθήματά του. Διότι από τις 26 Μαρτίου, επισημαίνω, τα μαθήματα του ΕΚΠΑ γινόταν μόνο ηλεκτρονικά. Και μέχρι σήμερα βέβαια και θα ολοκληρωθούν ηλεκτρονικά, διότι απαγορεύεται η φυσική παρουσία στο πανεπιστήμιο. Ποια ήταν η απάντηση του Βασίλη Δημάκη, του εμβληματικού αυτού Βασίλη Δημάκη; Όχι κύριοι, δεν θέλω να παρακολουθήσω ηλεκτρονικά τα μαθήματά μου, διότι με ενδιαφέρει να επιστρέψω στο κελί μου, στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού. Αυτό που λέω αποδεικνύεται, εδώ έχω το έγγραφο του Διευθυντή των Φυλακών Γρεβενών, στη διάθεσή σας είναι να σας το δώσω» ανέφερε και κατέθεσε το εξής έγγραφο:
Συμπέρανε δε ότι κανένα δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν παραβιάστηκε. «Ουδέποτε του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην εκπαίδευση. Αντιθέτως, του ζητήθηκε και αρνήθηκε, διότι κύριο μέλημα του, ήταν να επιστρέψει στο κελί του» υποστήριξε η Σ. Νικολάου, αρνούμενη να αντιληφθεί γιατί προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις οι χειρισμοί της.