Βουλγαρία: Παραίτηση της υπουργού Ενέργειας – Κατηγορείται για διαφθορά

Βουλγαρία: Παραίτηση της υπουργού Ενέργειας – Κατηγορείται για διαφθορά

Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούικα Πέτκοβα υπέβαλε την παραίτησή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν σε βάρος της με αφορμή την πώληση μιας εταιρείας του ενεργειακού τομέα, την ώρα που η Βουλγαρία, χώρα που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Μετά τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης, η Πέτκοβα παραδέχτηκε ότι γνώριζε “εδώ και πολύ καιρό” την ιδιοκτήτρια της ελάχιστα γνωστής βουλγαρικής εταιρείας Inercom η οποία, προς γενική έκπληξη, επιλέχθηκε για να αγοράσει τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής ενέργειας της χώρας, την CEZ Bulgaria.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, είπε ότι την συμβούλευσε να παραιτηθεί από το αξίωμά της “για να μην πληγεί η εικόνα της κυβέρνησης”.

Η CEZ Bulgaria είναι ο διανομέας του ηλεκτρικού ρεύματος στη Σόφια και τη βορειοδυτική Βουλγαρία και εξυπηρετεί σχεδόν τρία εκατομμύρια πελάτες. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Kapital, έχει κύκλο εργασιών ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιλογή της Inercom, μιας μικρής εταιρείας που σήμερα εκμεταλλεύεται τρία αιολικά πάρκα, για την εξαγορά αυτού του “γίγαντα” –για τα βουλγαρικά δεδομένα– απέναντι σε πολλούς ανταγωνιστές όπως η βουλγαροϊνδική κοινοπραξία Future Energy τροφοδότησε πολλές υποψίες περί διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησης.

“Δεν μπορώ να φανταστώ πώς μια εταιρεία με ενεργητικό ύψους 90.000 λέβα (περίπου 45.000 ευρώ) και με ζημία 11.000 λέβα (5.500 ευρώ) θα αγόραζε τη μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία της Βουλγαρίας” σχολίασε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας Ντέλιαν Ντόμπρεφ που, όπως και η Πέτκοβα, προέρχεται από το κόμμα Gerb του Μπορίσοφ.

Η Πέτκοβα απέρριψε τις κατηγορίες, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος δεν είχε εμπλακεί στην πώληση της CEZ Bulgaria, η οποία ήταν θυγατρική της τσεχικής CEZ. Η εξαγορά θα πρέπει πάντως να εγκριθεί από πολλές ανεξάρτητες επιτροπές.

Η φτωχότερη χώρα της ΕΕ παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία την κατηγορεί ότι δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, όπως και η γειτονική Ρουμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter