Οι Εσθονοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες ως συνήθως θα αναμετρηθούν η κεντροαριστερά και οι φιλελεύθεροι, οι οποίοι αυτή τη φορά αμφισβητούνται από ένα ακροδεξιό κόμμα που επωφελείται από τη δυσαρέσκεια των αγροτικών περιοχών.
Ο κεντρώος πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας, η φιλοευρωπαία φιλελεύθερη Κάγια Κάλας, κόρη του πρώην ευρωπαίου επιτρόπου Μεταφορών, κι ένας δημαγωγός της άκρας δεξιάς είναι οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης:
Γιούρι Ράτας
Είναι ένας από τους νεότερους ηγέτες παγκοσμίως, καθώς ανέλαβε την πρωθυπουργία της Εσθονίας περί τα τέλη του 2016, σε ηλικία 38 ετών.
Έχοντας σπουδάσει νομική και οικονομικά, απέκτησε πολιτική εμπειρία ως δήμαρχος του Ταλίν μεταξύ 2005 και 2007. Τότε συνέβαλε καθοριστικά να θεσπιστεί το βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που έγινε ένα πρόγραμμα για την επιβράβευση κάθε χρόνο μιας ευρωπαϊκής πόλης που ανακηρύσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το 2007, ο Ράτας εξελέγη στο κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο του Εσθονικού Κεντρώου Κόμματος και γίνεται αναπληρωτής κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος.
Το 2016, διαδέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος τον ‘Εντγκαρ Σαβισάαρ, ο οποίος αποδυναμώθηκε λόγω των υποτιθέμενων σχέσεών του με τη Ρωσία, την ώρα που οι σχέσεις με τη Μόσχα ήταν τεταμένες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η αλλαγή αυτή στην ηγεσία του κόμματος άνοιξε τον δρόμο για έναν συνασπισμό υπό το Κεντρώο Κόμμα και τον σχηματισμό της κυβέρνησης του τον Νοέμβριο του 2016.
Ο 40χρονος Ράτας είναι παντρεμένος, πατέρας τεσσάρων παιδιών.
Κάγια Κάλας
Με σπουδές στη Νομική και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, η Κάλας εξελέγη βουλευτής το 2011 και ευρωβουλευτής το 2014. Η Κάλας ανήλθε στην ηγεσία της Μεταρρύθμισης, του μεγαλύτερου φιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης τον Απρίλιο του 2018.
Θερμή υποστηρίκτρια της Ευρώπης, η 41 ετών πολιτικός είναι η κόρη του πρώην πρωθυπουργού Σίιμ Κάλας, ο οποίος επίσης είχε ηγηθεί της Μεταρρύθμισης, πριν αναλάβει τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μεταφορών μεταξύ 2010 και 2014.
Η Κάγια Κάλας συγκαταλέγεται συχνά στους ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη επιρροή. Το 2017 το Politico την συμπεριέλαβε στις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες, όπως και το ινστιτούτο μελετών VoteWatch.
Η Κάγια Κάλας υποστηρίζει με πάθος την τεχνολογική καινοτομία και βεβαιώνει ότι οι κανονισμοί δεν πρέπει να εμποδίσουν την ψηφιακή επανάσταση. Προασπίζεται κυρίως τα δικαιώματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δίνοντας μάχη κατά των συνόρων στον ψηφιακό κόσμο που, όπως πιστεύει, αποτρέπουν την εμφάνιση καινοτόμων επιχειρήσεων.
Μαρτ Χέλμε
Γεννημένος το 1949, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος ERKE είναι σαφώς μεγαλύτερος σε σχέση με τους δύο πολιτικούς του αντιπάλους.
Ο πατέρας του ήταν βετεράνος της Εσθονικής Λίγκας, μιας μονάδας στρατιωτών –ορισμένοι εντάχθηκαν δια της βίας, άλλοι εθελοντικά– που ανήκε στις δυνάμεις των Ες-Ες της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Με σπουδές Ιστορίας, ο Χέλμε εντάχθηκε στην διπλωματία το 1994, λίγο μετά το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Εκπροσώπησε τη χώρα του ως πρεσβευτής στη Μόσχα μεταξύ 1995 και 1999.
Στη συνέχεια εισήλθε στην πολιτική στις αρχές του 21ου αιώνα, ως ιδρυτής και ηγέτης του EKRE (Συντηρητικού Κόμματος της Εσθονίας).
Ο γιος του Μάρτιν Χέλμε είναι αντιπρόεδρος του EKRE και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Το 2015, το κόμμα απέσπασε επτά έδρες από τις 101 του κοινοβουλίου. Στις σημερινές εκλογές αναμένεται να λάβει το 20% των ψήφων.
Το EKRE αντιτίθεται στον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φίλου, στην επανεγκατάσταση των προσφύγων από την ΕΕ και ζητεί τη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης για την άμβλωση.
Ο Μαρτ Χέλμε είναι ευρωσκεπτικιστής, προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις σχέσεις με την ΕΕ αλλά όχι σε τέτοιο σημείο που να ζητεί ανοικτά ένα Estxit, την έξοδο της Εσθονίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, τασσόμενος μάλλον υπέρ μιας αποκέντρωσης της Ένωσης.
Είναι εχθρικός απένταντι στη Ρωσία, υποστηρίζει τη συμμετοχή της Εσθονίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Χέλμε εξέφρασε δημόσια ξενοφοβικές, σεξιστικές και ομοφοβικές απόψεις. Ανάμεσα στα μέλη του κόμματός του, περιλαμβάνονται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για πράξεις βίας και οπαδοί των ναζί.