Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακοί όροι στην εξαγγελία της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση

Την απουσία σχεδίου για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών υποδομών της Ελλάδας που υποκρύπτει η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πρόχειρη και με επικοινωνιακούς όρους εξαγγελία του πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028 ανέδειξαν με τις ομιλίες τους σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης 61 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα «Καταστροφική και ανέφικτη η μετάβαση του κ. Μητσοτάκη για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας».

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε πως η απολιγνιτοποίηση και η κλιματική ουδετερότητα αποτελούν μια δομική προοδευτική μεταρρύθμιση αναγκαία σήμερα όσο ποτέ για τη χώρα και τόνισε πως δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύει την χώρα σε ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου για τα επόμενα χρόνια εις βάρος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επιπλέον, ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως χρειάζεται μια δίκαιη μετάβαση και για τη χώρα και για τις λιγνιτικές περιοχές και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες δεν υποτίμησε καθόλου τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της χώρας και πρόσθεσε πως σήμερα αποκαλύφθηκε και η κούφια εξαγγελία Μητσοτάκη για απολιγνιτοποιηση, αλλά και το σχέδιο της κυβέρνησης για ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου μέχρι και το 2050.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής, Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε πως το πραγματικό δίλημμα δεν είναι «ναι ή όχι στην απολιγνιτοποίηση», αφού όπως ανέφερε δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε το δίλημμα αν πρέπει ή όχι να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, όταν κρίνεται η ίδια η ζωή στον πλανήτη. «Το πραγματικό δίλημμα είναι οι πολιτικές, με ποιον τρόπο με ποια πολιτική».

Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι για όλες τις Περιφέρειες που πλήττονται από την οικολογική και ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να υπάρξουν Ειδικές Προγραμματικές Συμφωνίες Δίκαιης Μετάβασης.

Ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σημείωσε πως στη Δυτική Μακεδονία για κάθε θέση εργασίας στη ΔΕΗ και τις εργολαβίες υποστηρίζονται άλλες τρεις θέσεις στην τοπική οικονομία. Για κάθε ευρώ που πληρώνεται, δημιουργούνται άλλα τρία ευρώ εισοδήματος. Με 400 εκατ. ευρώ συνολικές αμοιβές, οι απώλειες από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση θα φτάσουν στο 1,2 δισ. ευρώ. Και θα έχουν χαθεί 20 ως 25 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο κ. Παππάς τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει εδώ και καιρό τους όρους με τους οποίους πρέπει να γίνει η ομαλή μετάβαση στην περιοχή.

Η Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, υπογράμμισε πως η σημερινή τακτική της κυβέρνησης σε σχέση με τη ΔΕΗ θυμίζει μια προσφιλή τακτική των κυβερνήσεων της δεκαετίας του ’90 και των κυβερνήσεων που κυβέρνησαν μέχρι το 2015 «Όταν θέλω κάτι να το ξεπουλήσω, πρώτα το δυσφημώ, το υποτιμώ και το υποβαθμίζω».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των περιοχών με λιγνιτική δραστηριότητα, Αρκαδίας, Γιώργος Παπαηλιού, Φλώρινας, Πέτη Πέρκα και Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα ανέδειξαν την έλλειψη αναλογιστικής μελέτης, μελέτης επιπτώσεων και μελέτης σκοπιμότητας που να συνοδεύουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για απολιγνιτοποίηση. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επαίρεται για το επιτελικό κράτος στην συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση δεν διαθέτει κανένα επαρκή σχεδιασμό, που να θέτει συγκεκριμένα κριτήρια και να λαμβάνει υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά, είτε εθνικά είτε τοπικά.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην τοποθέτησή της ανέφερε πως σήμερα αντί ο κ. Χατζηδάκης να έρθει στη Βουλή και να μιλήσει με αυτοπεποίθηση για τα σχέδια της κυβέρνησης, αφιέρωσε πάνω από τη μισή ομιλία του για να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, «αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Επιπλέον, επεσήμανε την βαθιά φιλοσοφική και ιδεολογική διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ: «Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από δημοκρατικό προγραμματισμό, με διάλογο, με σχέδιο, μαζί με την κοινωνία μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο σχέδιο μετάβασης. Γιατί για εμάς ο μετασχηματισμός ο παραγωγικός πηγαίνει μαζί με την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης, με το κοινωνικό κράτος. Εσείς δυστυχώς πηγαίνετε με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη που λέει ότι θα τα λύσει όλα η αγορά και αν μείνει η μισή κοινωνία πίσω, τι να κάνουμε, είναι μια παράπλευρη απώλεια».

Τέλος, οι παριστάμενοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν Α.Κ.Ε. (αίτηση κατάθεσης εγγράφων) για την προσκόμιση από το αρμόδιο Υπουργείο του Business Plan της ΔΕΗ.