«Βόμβες» Ερντογάν πριν την επίσκεψη σε Αθήνα και Κομοτηνή – Προβληματισμός για δηλώσεις του

«Βόμβες» Ερντογάν πριν την επίσκεψη σε Αθήνα και Κομοτηνή – Προβληματισμός για δηλώσεις του

Εξαιρετικής σημασίας η σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.  Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν τη χθεσινοβραδινή δήλωση του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Τούρκος πρόεδρος και η σύζυγός του αναμένονται στις 10:30 το πρωί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος. Αμέσως μετά στις 11:30 ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη», όπου θα καταθέσει στεφάνι και αμέσως μετά συνοδευόμενος από την σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν θα αναχωρήσει για το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τους υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία Παυλοπούλου.

Στις 11:45 υπολογίζεται χρονικά η επίσημη τελετή υποδοχής στην Ηρώδου Αττικού, η οποία περιλαμβάνει την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο χωρών και την επιθεώρηση τιμητικού αγήματος, θα ακολουθήσει η παρουσίαση των δυο αντιπροσωπειών και αμέσως μετά περίπου στις 12:00 οι δυο Πρόεδροι θα εισέλθουν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους και αμέσως μετά στις 12:40 διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.

Στις 13:30 προσδιορίζεται η άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας στις 14:50 θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 16:30 ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο προς τιμήν του και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σύζυγό του στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:30.

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στις 11:15, ο πρόεδρος της Τουρκίας μαζί με την σύζυγό του και την συνοδεύουσα τουρκική αντιπροσωπεία αναμένονται στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», όπου θα τους υποδεχθούν, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Στις 12.10 υπολογίζεται η άφιξή τους στην Κομοτηνή, η επίσκεψη στο Kirmahalle Cammi», και θα ακολουθήσει στις 13:30-15:00 γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η διήμερη επίσημη επίσκεψη ολοκληρώνεται στις 16:00 με την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης ζητά ο Ερντογάν

Την ανάγκη να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να ζητήσει επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης και να επαναλάβει εκ νέου το αίτημα για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών παρά το γεγονός ότι είναι θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης.

Λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα, ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε το μήνυμα ότι οι κακές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι κομμάτι του παρελθόντος και τόνισε πως πρέπει να σφυρηλατήσουμε ένα πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κρατών. «Αν μπορούμε να σφυρηλατήσουμε την αλληλεγγύη, νομίζω ότι οι σχέσεις των δύο κρατών θα μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω» τόνισε.

Αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως συν τω χρόνω όλες οι συνθήκες χρειάζονται επικαιροποίηση και ότι η Συνθήκη της Λωζάνης χρειάζεται μία επικαιροποίηση. «Αυτή η επικαιροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και αποσαφήνισε πως όταν μιλάει για επικαιροποίηση «μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω». Σημείωσε πως «μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε».

Επισήμανε μάλιστα πως υπάρχουν αρκετές κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί, πως θα μπορούσε η επικαιροποίηση να είναι αμοιβαία επωφελής και διαμήνυσε πως η ασφάλεια και η φιλία μεταξύ των χωρών μας μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και τη φιλία μας. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη «να υπερβούμε τις όποιες περιπλοκές» και ότι τα ταξίδια των εμπορικών και των τουριστικών πλοίων θα πρέπει να γίνονται ανενόχλητα.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «για να ξεπεράσουμε την κρίση θα πρέπει να έρθουμε κοντά και να συζητήσουμε ακόμη μία φορά», υποστηρίζοντας πως αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον των δύο χωρών. «Μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας μέσα από το διάλογο» συμπλήρωσε. Ο Τούρκος Πρόεδρος παρατήρησε πως στα έθιμα και τις παραδόσεις των δύο λαών υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες και ανέφερε ως παράδειγμα τους Έλληνες που ζουν στα νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου και έχουν κοινή ζωή με τους Τούρκους. Στο πρίσμα αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση πως «μπορούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον» και τόνισε την ανάγκη να εστιάσουν οι δύο χώρες σε αυτά.

Σε ερώτηση αν είχε μια δυνατή λύση για το Αιγαίο πώς θα έμοιαζε, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Στο Αιγαίο υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των νησιών που είναι αρκετά προβληματικές και θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν. Έχουμε θέματα στην οριοθέτηση εναέριου χώρου και θαλάσσιων συνόρων στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας» και συμπλήρωσε πως εφόσον υπερβούμε αυτά τα προβλήματα τότε και οι δύο χώρες θα ανακουφιστούν. Προσέθεσε πως «δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις».

Επίσης, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. «Όταν οι Τούρκοι πραξικοπηματίες ήρθαν στην Ελλάδα και αναζήτησαν καταφύγιο, κάλεσα αμέσως τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Του είπα: “Αγαπητέ μου φίλε, αυτή είναι η κατάσταση. Δραπέτευσαν από την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα. Αυτά τα άτομα οργάνωσαν πραξικόπημα ή επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα και θέλω την έκδοσή τους στην Τουρκία”. Αυτή ήταν την πρώτη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Και μου είπε ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση, και ότι σε 15 με 20 ημέρες θα εκδίδονταν στην Τουρκία. Αλλά δυστυχώς, αυτή τη στιγμή βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα» σημείωσε αναλυτικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την υπόθεση του πρώην συμβούλου του Προέδρου Τραμπ Μάικλ Φλιν, ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ φίλο και είπε ότι δεν έχει μιλήσει ή δει τον Φλιν.

Προβληματισμός στο Μαξίμου

«Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών», διεμήνυσε ο κ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «οι αναφορές περί αναθεώρησής της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Τα ζητήματα που θα θέσει η ελληνική πλευρά

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτηρίζουν εξαιρετικά σημαντική την επίσκεψη Ερντογάν, επειδή γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας ύστερα από έξι και πλέον δεκαετίες και γίνεται σε μια χρονική περίοδο που η κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ καθιστά σημαντική την αναβάθμιση του διμερούς διαύλου επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει επίσης να σταλεί μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Επίσης η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, του εμπορίου και των μεταφορών.

Προκλητικό διαδικτυακό κάλεσμα στο Facebook

Ένα προκλητικό διαδικτυακό κάλεσμα «τρέχει» στο Facebook σε τουρκική σελίδα ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα. Στο επίμαχο μήνυμα το οποίο έφτασε σε διαδικτυακές σελίδες ατόμων της μουσουλμανικής μειονότητας, αναφέρεται πως θα υπάρξει τεράστια υποδοχή στον Ερντογάν την Παρασκευή από 145.000 άτομα, ενώ κάνουν λόγο για τη «μέρα της Τουρκίας».

Για ακόμα μία φορά δεν λείπουν και οι αναφορές στον Σαδίκ Αχμέτ που σκοτώθηκε το 1996 σε τροχαίο δυστύχημα. Η Άγκυρα μετά τον θάνατό του, φρόντισε να τον κάνει ήρωα και να δώσει μάλιστα το όνομά του, σε δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Το διαδικτυακό μήνυμα για την επίσκεψη Ερντογάν

«Εξαφανίσατε τον Σαδίκ Αχμέτ που έφερνε στην πλατεία μπροστά στο δικαστήριο δέκα χιλιάδες άτομα και τα ενθουσίαζε με την ομιλία του. Αυτή την φορά δεν θα είναι όμως μόνο η Κομοτηνή, αλλά Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Σαππες και Μύκη, όλη η Δυτική Θράκη θα βρίσκεται στους δρόμους της Κομοτηνής.

Η κριτική και η αντιπολίτευσή αφήνεται κατά μέρος. Η μέρα είναι μέρα του Ερντογάν. Η μέρα είναι μέρα της Τουρκίας, είναι η μέρα που όλοι οι φόβοι πάνε στην άκρη, είναι η μέρα που 145.000 άνθρωποι θα κραυγάσουν με κοινό ενθουσιασμό. Αυτή είναι η μέρα, όλοι με μια καρδιά, όλοι είμαστε Ερντογάν. Διότι αυτός είναι ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Την Παρασκευή, oι δρόμοι γύρω από το τζαμί Κιρμαχαλλέ να γεμίσουν και να πλημμυρίσουν.

Την Παρασκευή η Τουρκική Δημοκρατία θα βρίσκεται στην Κομοτηνή για να δείξει όχι την δικαιοσύνη αλλά την δύναμη της αγάπης. Λαέ της Δυτικής Θράκης που γέμισες τις πλατείες με τον Σαδίκ Αχμέτ.

Το έπραξες και παλιότερα. Πάλι μπορείς να το κάνεις.

Τώρα πρέπει να ξεσηκωθεί όλη η δυτική Θράκη!

Η εξουσία που καταδικάζει την δικαιοσύνη, που απαγορεύει την ονομασία ¨Τούρκος¨ και δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες μας, πρέπει τώρα να βρει απέναντι του εκατό χιλιάδες κόσμο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter